Zbigniew Dobkiewicz (1928-2007)

Tancerz solista, kierownik baletu i choreograf. Był związany z Teatrem Muzycznym w Lublinie, Operetką w Lublinie i Teatrem im. Juliusza Osterwy.

Zbigniew Dobkiewicz
Zbigniew Dobkiewicz (Autor: nieznany)

EdukacjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Zbigniew Dobkiewicz urodził się 1 października 1928 roku. Był synem pracownika Sądu Powiatowego - Stefana Dobkiewicza i Zofii Dobkiewicz. Miał trzy lata młodsza siostrę - Izoldę. Szkołę powszechną ukończył w 1944 roku. Maturę zdał w 1949 roku w Liceum Ogólnokształcącym A. i J. Vetterów. Naukę kontynuował na Akademii Medycznej. Po pierwszym semestrze zrezygnował i przeniósł się na studia prawnicze na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

Działalność podziemnaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Podczas studiów na UMCS Zbigniew Dobkiewicz poznał Tadeusza Klukowskiego. Latem 1951 roku Klukowski zaprzysiągł Dobkiewicza na członka Konspiracyjnej Ogólnopolskiej Organizacji Podziemnej "Kraj". 11 lipca 1952 roku Zbigniew Dobkiewicz został aresztowany. Został skazany na trzy lata więzienia. Na mocy amnestii wyrok zmniejszono o połowę. Zbigniew Dobkiewicz karę odbył na Zamku w Lublinie oraz w Obozach Pracy w Warszawie. Po wyjściu z więzienia na studia już nie wrócił.

Tancerz i choreografBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Od najmłodszych lat pasją Zbigniewa Dobkiewicza był taniec. Po wojnie ukończył Szkołę Baletową Wandy Mirskiej w Lublinie. Dobkiewicz był tancerzem i choreografem. W swojej karierze artystycznej współpracował z takimi instytucjami jak: Teatr Muzyczny w Lublinie (1950-1953; 1956-1957; 1977-1984), Teatr im. Juliusza Osterwy (1954-1956), Operetka w Lublinie (1957-1977).

Zbigniew Dobkiewicz grał role w spektaklach Teatru Muzycznego w Lublinie i Operetki. Wśród utworów z jego udziałem są między innymi: Orfeusz w piekle (Jacques Offenbach), Rose Marie (Rudolf Friml), Dziewczę z Holandii (Kalman Emmerich), Miłość cygańska (Lehar Franz), Wesoła wdówka (Franz Lehár), Panna Wodna (Jerzy Lawina-Świętochowski), Kraina uśmiechu (Franz Lehár), Kariera Nikodema Dyzmy, (Dołęga-Mostowicz Tadeusz wg).

Jako asystent choreografa lubelskiej Operetki pracował między innymi przy takich utworach jak: Moulin Rouge (Jacques Offenbach) w reżyserii Andrzeja Chmielarczyka z premierą 30 grudnia 19711, Charpillon (Igo Hofstetter) z 1979 roku, Księżniczka czardasza (Emmerich Kálmán) z 1980, Czarodziejski pierścień (Lucjan Kaszycki) z 1985 roku, Królewna Śnieżka i siedmiu... (Grimm Jakub i Wilhelm) (1990), Laleczka z saskiej porcelany (Komorowski Ryszard) z 19952.

Przez wiele lat Zbigniew Dobkiewicz mieszkał w Lublinie przy ulicy Żmigród 1, o czym informuje wystawa prezentująca losy ludzi mieszkających w tej kamienicy. Dobkiewicza wspominali po latach sąsiedzi, między innymi Małgorzata Wójcik:

Mieszkał tu aktor, który pracował w Teatrze Muzycznym. Bardzo miły, grzeczny pan. Długo mieszkał. Te okna od podwórka, co są dwa, to jego mieszkanie kiedyś było.

Wystawa: Podwórko topografia pamięci, Zbigniew Dobkiewicz
Wystawa: Podwórko topografia pamięci, Zbigniew Dobkiewicz (Autor: Bąk, Alina)

Zbigniew Dobkiewicz zmarł 25 lutego 2007 roku w Lublinie. Miał 78 lat. Został pochowany na cmentarzu na Majdanku w Lublinie.

Zbigniew Dobkiewicz był odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi, Złotą i Srebrną odznaką Zasłużony dla Miasta Lublina oraz odznaką Zasłużony Działacz Kultury.

1. Wróć do odniesienia www.dzienteatrupublicznego.pl/przedstawienie/37860/moulin-rouge, [dostęp: 28.09.2022]. .
  2. Wróć do odniesienia https://encyklopediateatru.pl/osoby/2479/zbigniew-dobkiewicz, [dostęp: 28.09.2022]. .