Historyk literatury. Profesor na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim.

EdukacjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Wiktor Hahn urodził się w 1871 roku w Wiedniu. W latach 1889-1893 Wiktor Hahn studiował na Uniwersytecie Lwowskim. W roku 1894 złożył egzamin nauczycielski. Zaś rok później, w roku 1895 uzyskał doktorat. W latach 1894—1896 był suplentem w Gimnazjum im. Franza Josepha we Lwowie. Zaś od roku 1896 do 1899 pełnoprawnym nauczycielem gimnazjum w Kołomyi, później pracował w gimnazjach lwowskich. Habilitację do literatury polskiej uzyskał w 1906 roku, rozszerzył ją później na bibliografię i bibliotekoznawstwo. Następnie w 1917 roku uzyskał tytularną profesurę nadzwyczajną we Lwowie.1

Profesor Katolickiego Uniwersytetu LubelskiegoBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W 1921 roku Wiktor Hahn objął katedrę zwyczajną historii literatury polskiej w Uniwersytecie Lubelskim (później KUL) i wykładał do 1939 roku dojeżdżając do Lublina ze Lwowa.

Wiktor Hahn współpracował z Kołem Nauczycieli Polonistów Szkół Średnich w Lublinie. Razem z Julianem w 1921 roku założył Oddział Lubelski Towarzystwa Literackiego im. Adama. Mickiewicza. Włączył się do obchodów 150 rocznicy śmierci Stanisława Konarskiego i KEN, organizowanych w Lublinie przez Zygmunta Kukulskiego.

Po II wojnie światowej Hahn zamieszkał w Warszawie. Związał się z Uniwersytetem Warszawskim.

Związki z Lublinem po wojnie Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Wiktor Hahn poświęcił nekrolog  swojemu uczniowi ze Lwowa, profesorowi KUL Henrykowi Życzyńskiemu („Pam. Lit.” 1946 z. 3/4 s. 460—463) i przyczynek „pamiątkom kościuszkowskim w Lublinie i w Maciejowicach” („Zdrój” 1946 nr 7 s. 7). Wydał także broszurę o Balladynie nakładem lubelskiego Lamusa (1947). Do tomu W stulecie Wiosny Ludów literaci lubelscy (1948) opracował Bibliografią Słowackiego, Krasińskiego i Norwida w 1848 r. Ogłosił przyczynkarski artykuł Ze wspomnień dra Mieczysława Biernackiego o Henryku Sienkiewiczu („RH” 1949 t. 1 s. 321—331). W 1958 roku Wiktor Hahn otrzymał doktorat honoris causa KUL. 2

Adrianek, Mieczysława; Ziółek, Jan. Red.; Witusik, Adam Andrzej. Red.; Radzik, Tadeusz. Red. Słownik biograficzny miasta Lublina T.2, Lublin 1996, https://www.biblioteka.teatrnn.pl/dlibra/publication/21141/edition/20989/content, [dostęp: 25.01.2021].