Wesoła 7c w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Wesołej 7c.

10 lutego 1938 – oględziny nieruchomości przez Inspekcję Budownictwa

4 marca 1938 – pozwolenie na budowę murowanego domu jednopiętrowego

13 lipca 1942 – sporządzenie Karty realności na potrzeby Inspekcji Budownictwa

Michał Krzywicki

4 września 1934 roku właściciele nieruchomości wystosowali do Inspekcji Budowlanej pismo, w którym zwracają się z prośbą o wydanie przez Inspekcję natychmiastowego nakazu opróżnienia budynku, z powodu jego złego stany technicznego. W dokumencie czytamy: „Do tak opłakanego stanu, budynek doprowadzili sami lokatorzy wyrywając stolec spod krokiew, z mieszkań opróżnionych podłogo, sufity [..] nawet papę z dachu powodując zaciekanie do mieszkań i gnicie. Zamiast stolca dach popodpierali patykami, które już pogię[...] a większe obciążenie jak śnieg w zimie i deszcze w jesieni mogą spowodować zawalenie się. Przez zaciekanie pogniły belki, a sufit trzyma się na resztkach nieprzegniłych jeszcze belek. Jeżeli dach runie, siłą faktu sufity też niewytrzymają. Budynek wyżej wspomniany jest uznany przez komisję za nie zdolny do remontu”.

W dokumencie z 22 lutego 1936 roku czytamy, że: „Budynek ten podlega rozbiórce wskutek złego stanu”.

Na miejscu rozebranego budynku w 1938 roku rozpoczęto budowę nowego budynku.

MieszkańcyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

1942

Właściciel nieruchomości: Bronisław Bolesław Czajka, ur. 17 sierpnia 1907, rzym.-kat., rodz. Ludwik i Franciszka, zam. Wesoła 7c.

Mieszkańcy nieruchomości wg zawodu w 1942 roku

Pracownicy umysłowi 1 (na parterze), 1 (w budynku forntowym).

Kupcy i przemysłowcy 1 (na parterze), 1 (w budynku forntowym).

Rzemieślnicy 1 (na parterze), 1 (w budynku forntowym).

Bez zawodu 6 (na parterze), 6 (w budynku forntowym).

Ogólna ilość mieszkańców 9

Budynek dwukondygnacyjny, murowany, podpiwniczony, przekyty dachem dwuspadowym. Elewacja frontowa sześcioosiowa z symetrycznie rozstawionymi otworami okiennymi. na osi trzecie i czwartej na wysokości pierwszej i drugiej kondygnacji balkony, z gzymsem wieńczącym. Elewacja tylna, ośmioosiowa, z symetrycznie rozstawionymi otworami okiennymi, z gzymsem wieńczącym. Na drugiej i siódmej osi drzwi weściowe i klatka schodowa.

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Wesołej 7c, APL, sygn. 5613.

- Projekt na budowę domu mieszkalnego własn. Bronisława Czajki i Framciszki Czajki przy ul. Wesołej N 7c

Domowa książka meldunkowa miasta Lublina ul. Wesoła nr 7c lok. 1-10, APL, sygn. 2248.