Ulica Żołnierzy Niepodległej – historia ulicy

Ulica Żołnierzy Niepodległej (do 2017 roku I Armii Wojska Polskiego) łączy ulicę 3 Maja z ulicami Ewangelicką i Spokojną.

Nazwa ulicyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Pierwsza nazwa ulicy brzmiała Powiatowa ze względu na lokalizację przy ulicy siedziby Komisji Powiatowej Lubelskiej (neogotycki budynek przy ul. 3 Maja 4). Nazwa ta została nadana w 1 poł. XIX w. Następnie w 1934 r. nazwa uległa przemianowaniu na Bronisława Pierackiego (polityka, legionisty, pułkownik piechoty Wojska Polskiego, pracownika Ministerstwa Spraw Wojskowych). Po II wojnie światowej ulica nosiła nazwę I Armii Wojska Polskiego. W 2017 roku nazwa ulicy została zmieniona na Żołnierzy Niepodległej.

Ulica stanowiła dawny ciąg komunikacyjny ku szańcom. Nabrał on znaczenia z chwilą uformowania pl. Musztry i jego budowy. Gruntownemu przebudowaniu ulica uległa w latach 1883-1894.

Ciekawe miejscaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Nr 7 – dawne Towarzystwo Kredytowe Miejskie, mur., 1902-1904, arch. Władysław Sienicki, remont po 1956, lata 90. XX. wieku.

Zabytkowe budynkiBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Katalog zasobów kulturowych miasta Lublina wymienia przy ulicy Żołnierzy Niepodległej następujące budynki o znaczącej wartości kulturowej i historycznej:
nr 3 – dom, mur., 1886, przebud.,
nr 5 – dom, mur., ok. 1880 r., a. oficyna wsch., mur., ok. 1880, b. oficyna zach., mur., ok. 1880,

nr 9 – dom, mur., XIX/XX.

Gawarecki Henryk, Gawdzik Czesław, Ulicami Lublina, Wydawnictwo Lubelskie, Lublin 1976.

Stasiak Marek (oprac.), Katalog zasobów kulturowych miasta Lublina, Studium ochrony wartości kulturowego krajobrazu i środowiska miasta Lublina, Lubelska Pracownia Urbanistyczna, Lublin 1999.

Zabytki architektury i budownictwa w Polsce. Województwo lubelskie, pod red. Iwona Kochanowska, Ośrodek Dokumentacji Zabytków,Warszawa 1995.

Dybała Jerzy, Plac Litewski w Lublinie - dzieje zabudów i założenia urbanistycznego, "Roczniki humanistyczne" T. XX (1972), z. 5, 1972.