Tyszowce – katalog architektury drewnianej

Katalog architektury drewnianej w Tyszowcach.

Lokalizacja:
Czarnieckiego 14, Tyszowce

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny częściowo użytkowany. Budynek w układzie kalenicowym, jednokondygnacyjny, na wysokiej podmurówce z funkcją mieszkalną, kryty dachem dwuspadowym. Szczyty pionowo obite deskami. Dom drewniany, oszalowany trzema poziomami szalunku w układzie naprzemiennie poziomym i pionowym. Najwyższy poziom szalunku wykończony listwą z dekoracją snycerską. Elewacja frontowa sześcioosiowa, symetryczna, z otworami okiennymi na 1, 2, 5, 6 osi oraz otworami drzwiowym na osiach 3 i 4. Elewacja tylna pięcioosiowa, z otworami okiennymi na 1, 2, 4 i 5 osi oraz kuczką na 3 osi. W lewej części elewacji tylnej drewniana przybudówka, sięgająca górnego krańca drugiego poziomu szalunku.

Elewacje szczytowe symetryczne, trójosiowe, z otworami okiennymi na osiach. Okna jednorzędowe dwudzielne (część lewa) i dwurzędowe dwudzielne z uchylnym lufcikiem (część prawa).

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą trapezową, częściowo kryty eternitem falistym. Ściany drewniane, oszalowane, pomalowane farbą olejną w dwóch odcieniach brązu. Przyziemie murowane z cegły. W prawej części domu zachowała się drewniana stolarka, w części lewej okna PCV. Drzwi w ścianie frontowej z okiennicami.

JurydykaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Jurydyka 15

Lokalizacja:
Jurydyka 15, Tyszowce

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny użytkowany całorocznie. Budynek w układzie kalenicowym, jednokondygnacyjny, na wysokiej podmurówce z funkcją mieszkalną, kryty dachem dwuspadowym. Budowla drewniana, oszalowana trzema poziomami szalunku w układzie naprzemiennie poziomym i pionowym. Elewacja frontowa trójosiowa, symetryczna, z zabudowanym gankiem na osi symetrii. Ganek kryty dwuspadowym dachem. Elewacje szczytowe jednoosiowe symetryczne. Szczyty domu z daszkami okapowymi, obite deskami. Daszki okapowe kryte blachą. Okna jednorzędowe dwudzielne i wielokwaterowe (ganek).

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą płaską. Ściany drewniane, oszalowane, pomalowane farbą w odcieniu jasnej zieleni. Przyziemie z cegły. Okna PCV.

Jurydyka 18

Lokalizacja:
Jurydyka 18, Tyszowce

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek w układzie kalenicowym, jednokondygnacyjny, drewniany, na ceglanej podmurówce, kryty dachem dwuspadowym. Budowla wzniesiona w konstrukcji wieńcowej, zwęgłowana na rybi ogon. Elewacja frontowa trójosiowa, symetryczna, z otworem drzwiowym na osi symetrii. Elewacja szczytowa dwuosiowa symetryczna, z otworami okiennymi na osiach. Szczyty domu z daszkami okapowymi, obite deskami. Daszki okapowe kryte blachą.
Okna jednorzędowe dwudzielne.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą płaską. Ściany drewniane, bielone. Przyziemie z cegły. Zachowała się drewniana stolarka.

Jurydyka 26

Lokalizacja:
Jurydyka 26, Tyszowce

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny użytkowany całorocznie. Budynek w układzie szczytowym, jednokondygnacyjny, kryty dachem dwuspadowym. Dom drewniany, oszalowany trzema poziomami szalunku w układzie naprzemiennie poziomym i pionowym. Szczyty z daszkami okapowymi obite płytami z tworzywa sztucznego. Elewacja szczytowa przednia dwuosiowa, symetryczna, z otworami okiennymi na osiach. Elewacja frontowa trójosiowa, symetryczna, z otworem drzwiowym na osi symetrii. Okna jednorzędowe dwudzielne.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą trapezową. Ściany drewniane, oszalowane. Szalunek oczyszczony z farby, zakonserwowany. Przyziemie murowane. Okna PCV.

ulica KościelnaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Kościelna 38

Lokalizacja:
Kościelna 38, Tyszowce

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny, użytkowany całorocznie. Budynek w układzie kalenicowym, jednokondygnacyjny, drewniany, pionowo oszalowany, z otwartym gankiem od strony ulicy i przybudówką od podwórza. Ganek wsparty na sześciu profilowanych słupach, kryty dwuspadowym daszkiem. Szczyt ganku obity deskami w jodełkę, z ażurową dekoracją snycerską w górnej części szczytu i w górnych partiach przestrzeni pomiędzy filarami. Obiekt kryty dachem dwuspadowym. Szczyty budynku z daszkami okapowymi, pionowo obite deskami – łączenia desek przykryte listwami. Dookoła domu, wzdłuż linii dachu, profilowany gzyms wsparty na filarach w narożach budynku. Elewacja frontowa pięcioosiowa, symetryczna, z gankiem na osi symetrii i otworami okiennymi na pozostałych osiach. Elewacje szczytowe trójosiowe, symetryczne, z otworami okiennymi na osiach. Okna trójrzędowe dwudzielne, w opaskach z dekoracją snycerską.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą płaską, ściany drewniane, oszalowane, pomalowane farbą w odcieniu ciemnej zieleni. Przyziemie murowane. Zachowała się oryginalna, drewniana, dekoracyjna stolarka okienna i drzwiowa.

ulica 3 MajaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

3 Maja 41

Lokalizacja:
3 Maja 41 (?), Tyszowce

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny użytkowany całorocznie. Budynek w układzie szczytowym, jednokondygnacyjny, kryty dachem dwuspadowym. Szczyty pionowo obite deskami. Dom drewniany, wzniesiony w konstrukcji wieńcowej, zwęgłowany na rybi ogon. Elewacja frontowa pięcioosiowa, symetryczna, z otworem drzwiowym na osi symetrii i otworami okiennymi na pozostałych osiach. Szczyty domu pionowo obite deskami. Okna trójrzędowe dwudzielne.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą płaską, ściany drewniane – bielone, przyziemie murowane. Zachowała się drewniana stolarka.

3 Maja 55

Lokalizacja:
3 Maja 55 (?), Tyszowce

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny użytkowany całorocznie. Budynek w układzie szczytowym, jednokondygnacyjny, na ceglanej podmurówce, kryty dachem dwuspadowym. Dom drewniany, wzniesiony w konstrukcji wieńcowej, zwęgłowany na rybi ogon. Elewacja frontowa trójosiowa, niesymetryczna, z otworami okiennymi na 2 i 3 osi oraz otworem drzwiowym na 1 osi. Elewacja szczytowa symetryczna, dwuoosiowa, z otworami okiennymi na osiach. Szczyty z daszkami okapowymi pionowo obite deskami. Okna trójrzędowe trójdzielne (elewacja frontowa) i trójrzędowe dwudzielne (elewacja szczytowa).

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą płaską. Ściany drewniane, bielone. Przyziemie murowane z cegły. Zachowała się drewniana stolarka.

3 Maja 58

Lokalizacja:
3 Maja 58, Tyszowce

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek w układzie kalenicowym, jednokondygnacyjny, drewniany, na ceglanej podmurówce, kryty dachem dwuspadowym. Ściany oszalowane trzema poziomami szalunku w układzie naprzemiennie poziomym i pionowym. Elewacja frontowa trójosiowa, symetryczna, z otworami okiennymi na 1 i 3 osi oraz otworem drzwiowym na osi symetrii. Elewacja szczytowa niesymetryczna, jednoosiowa. Szczyty domu pionowo obite deskami. Okna trójrzędowe trójdzielne (elewacja frontowa) i trójrzędowe dwudzielne (elewacja szczytowa).

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty eternitem falistym. Ściany drewniane, oszalowane, pomalowane farbą olejną w odcieniu zieleni. Przyziemie murowane z cegły. Zachowała się drewniana stolarka.

3 Maja 59

Lokalizacja:
3 Maja 59, Tyszowce

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek w układzie szczytowym, jednokondygnacyjny, kryty dachem dwuspadowym. Szczyty z daszkami okapowymi pionowo obite deskami. Dom drewniany, wzniesiony w konstrukcji wieńcowej, zwęgłowany na rybi ogon. Elewacja frontowa czteroosiowa, niesymetryczna, z otworem drzwiowym na 2 osi i otworami okiennymi na pozostałych osiach. Elewacja szczytowa przednia dwuosiowa, symetryczna. Elewacja szczytowa tylna ślepa. Szczyty domu pionowo obite deskami. Okna trójrzędowe dwudzielne.

Stan techniczny:
Stan techniczny zły. Dach kryty blachą płaską, ściany drewniane – bielone, przyziemie murowane. Zachowała się drewniana stolarka.

3 Maja/Mała

Lokalizacja:
skrzyżowanie ulic 3 Maja i Małej, Tyszowce

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny użytkowany całorocznie. Budynek jednokondygnacyjny, z zabudowanym gankiem od strony ulicy i murowaną przybudówką od podwórza, kryty dachem naczółkowym. Ściany drewniane, pokryte trzypoziomowym szalunkiem w układzie naprzemiennie: poziomym i pionowym. Szczyty budynku z daszkami okapowymi, obite cienkimi płytami paździerzowymi. Ściany pomalowane farbą olejną w odcieniu jasnego brązu. Okna dwurzędowe trójdzielne (elewacja frontowa), dwurzędowe dwudzielne (elewacja frontowa), wielorzędowe wielodzielne (ganek).

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty eternitem romboidalnym, ściany oszalowane, przyziemie murowane z cegły. W większości zachowała się oryginalna, drewniana stolarka, lewe okno ściany frontowej PCV.

ulica MałaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Mała 2

Lokalizacja:
Mała 2, Tyszowce

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek w układzie kalenicowym, jednokondygnacyjny, na ceglanej podmurówce, kryty dachem dwuspadowym. Ściany drewniane, oszalowane trzema poziomami szalunku w układzie naprzemiennie poziomym i pionowym. Elewacja frontowa trójosiowa, symetryczna, z otworami okiennymi na 1 i 3 osi oraz otworem drzwiowym na osi symetrii. Prawa elewacja szczytowa symetryczna, dwuosiowa, z otworami okiennymi na osiach. Szczyty z daszkami okapowymi pionowo obite deskami. Lewa elewacja szczytowa ślepa. Okna dwurzędowe trójdzielne (elewacja frontowa) i dwurzędowe dwudzielne z uchylnym lufcikiem (elewacja szczytowa).

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą płaską. Ściany drewniane, oszalowane. Przyziemie murowane z cegły. Zachowała się drewniana stolarka.

Mała 19

Lokalizacja:
Mała 19, Tyszowce

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny użytkowany całorocznie. Budynek w układzie kalenicowym, jednokondygnacyjny, drewniany, na ceglanej podmurówce, kryty dachem dwuspadowym. Budowla wzniesiona w konstrukcji wieńcowej, zwęgłowana na rybi ogon, obita laminowanymi płytami paździerzowymi. Elewacja frontowa czteroosiowa, niesymetryczna, z otworami okiennymi na osiach. Elewacja szczytowa lewa jednoosiowa, niesymetryczna, z otworem okiennym na osi, elewacja szczytowa prawa ślepa. Szczyty domu z daszkami okapowymi, obite deskami. Daszki okapowe kryte blachą. Okna trójrzędowe dwudzielne i jednorzędowe jednodzielne.

Stan techniczny:
Stan techniczny zły. Dach kryty blachą płaską. Ściany drewniane, obite zniszczonymi laminowanymi płytami paździerzowymi. Przyziemie murowane. Okna PCV. Zachowało się jedno drewniane okno.

Mała 23

Lokalizacja:
Mała 23, Tyszowce

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek w układzie kalenicowym, jednokondygnacyjny, drewniany, pierwotnie tynkowany, na ceglanej podmurówce, kryty dachem dwuspadowym. Budowla wzniesiona w konstrukcji wieńcowej, zwęgłowana na rybi ogon. Elewacja frontowa dwuosiowa, niesymetryczna, z otworem okiennym i drzwiowym na osiach. Elewacja szczytowa lewa dwuosiowa, symetryczna, z otworami okiennymi na osiach, elewacja szczytowa prawa zniszczona, ślepa. Szczyty domu obite deskami. Zachował się lewy daszek okapowy kryty blachą. Okna dwurzędowe dwudzielne (ściana szczytowa) i dwurzędowe trójdzielne (ściana frontowa).

Stan techniczny:
Stan techniczny zły. Dach kryty blachą płaską. Ściany drewniane, widoczne pozostałości tynku. Prawa elewacja domu zniszczona. Przyziemie murowane. Stolarka drewniana.

plac KonfederacjiBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

plac Konfederacji 1

Lokalizacja:
plac Konfederacji 1 (?), Tyszowce

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek w układzie szczytowym, jednokondygnacyjny, kryty dachem dwuspadowym z naczółkiem od strony ulicy. Budynek drewniany, w połowie bielony, w połowie otynkowany. Przy ścianie tylnej murowana dobudówka. Szczyty z daszkami okapowymi pionowo obite deskami. Elewacja szczytowa przednia dwuosiowa, symetryczna, z otworami okiennymi na osiach. Elewacja frontowa czteroosiowa, niesymetryczna z otworami okiennymi na 1, 2 i 4 osi oraz otworem drzwiowym na 3 osi. Okna trójrzędowe dwudzielne.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty w połowie blachą płaską, w połowie blachą trapezową. Ściany drewniane, bielone i tynkowane. Przyziemie murowane. Zachowała się drewniana stolarka.

ulica ŚredniaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Średnia 10

Lokalizacja:
Średnia 10, Tyszowce

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny użytkowany całorocznie. Budynek w układzie kalenicowym, jednokondygnacyjny, drewniany, na ceglanej podmurówce, kryty dachem dwuspadowym. Budowla wzniesiona w konstrukcji wieńcowej, zwęgłowana na rybi ogon, w części lewej obita laminowanymi płytami paździerzowymi. Elewacja frontowa pięcioosiowa, symetryczna, z otworami okiennymi na osiach. Elewacje szczytowe dwuosiowe, symetryczne, z otworami okiennymi na osiach. Szczyty domu z daszkami okapowymi, obite deskami. Daszki okapowe kryte blachą. Okna trójrzędowe dwudzielne.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą płaską. Ściany drewniane, w części lewej obite płytami paździerzowymi, bielone. Przyziemie murowane. Zachowała się drewniana stolarka okienna.

Średnia 35

Lokalizacja:
Średnia 35, Tyszowce

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek w układzie szczytowym, wzniesiony w konstrukcji szkieletowej, jednokondygnacyjny. Ściany budynku tworzą pionowe żerdzie przeplecione grubymi, skręconymi, słomianymi powrozami. Budynek otynkowany gliną, pobielony. Dom kryty dachem dwuspadowym wspólnym dla domu i drewnianej przybudówki na całej długości elewacji tylnej. Elewacja frontowa sześcioosiowa, niesymetryczna, z otworami drzwiowymi na 3 i 4 osi oraz okiennymi na 1, 2, 5, 6 osi. Elewacje szczytowe dwuosiowe, symetryczne, z otworami okiennym na osiach. Szczyty domu z daszkami okapowymi, obite deskami. Daszki okapowe kryte blachą. Okna trójrzędowe dwudzielne, w opaskach, z dekoracją snycerską w dolnej części.

Stan techniczny:
Stan techniczny zły. Dach kryty dachówką cementową. Ściany otynkowane gliną, widoczna konstrukcja szkieletowa. Stolarka drewniana.

ulica WielkaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Wielka 37

Lokalizacja:
Wielka 37, Tyszowce

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny użytkowany całorocznie. Budynek w układzie szczytowym, jednokondygnacyjny, drewniany, na murowanej podmurówce, kryty dachem dwuspadowym. Ściany oszalowane trzema poziomami szalunku w układzie naprzemiennie poziomym i pionowym. Elewacja frontowa pierwotnie czteroosiowa, obecnie trójosiowa, niesymetryczna, z otworami okiennymi na 1 i 3 osi oraz otworem drzwiowym na 2 osi. Elewacja tylna pierwotnie trójosiowa, obecnie dwuosiowa, niesymetryczna, z otworami okiennymi na osiach. Elewacja szczytowa symetryczna, dwuosiowa. Szczyty domu pionowo obite sidingiem. Okna jednorzędowe dwudzielne.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachodachówką. Ściany drewniane, oszalowane, pomalowane farbą olejną w odcieniu wiśniowym. Elewacje ze śladami po przebudowach. Przyziemie murowane z cegły. Okna PCV.

Opracowała Paulina Kowalczyk