Stanisława Domagalska - spotkanie z dokumentem

Ośrodek "Brama Grodzka - Teatr NN" realizował program Spotkania z dokumentem filmowym w latach 1998-2000. Były to stałe comiesięczne prezentacje filmów dokumentalnych oraz spotkania z ich twórcami. Do 2000 roku odbyło się 17 spotkań, m.in. z Kazimierzem Karabaszem, Marcelem Łozińskim, Jackiem Petryckim, Pawłem Kędzierskim, Nataszą Ziółkowską - Kurczuk, Jackiem Bławutem, Andrzejem Titkowem, Maciejem Drygasem.

Spotkanie poświęcone osobie i twórczości Stanisławy Domagalskiej stanowi powrót i kontynuację cyklu "Spotkań z dokumentem filmowym".

Spotkanie poświęcone osobie i twórczości Stanisławy Domagalskiej odbędzie się 22 października 2009 roku w Ośrodku "Brama Grodzka - Teatr NN".

PROGRAM SPOTKAŃ

22 października (czwartek) 2009
godz.17:00 Sala Czarna TNN ul. Grodzka 21

spotkanie poświęcone twórczości Stanisławy Domagalskiej

Gość specjalny: Jan Doktór
prezentacja strony
Paweł Kędzierski: o dokumencie filmowym Stanisławy Domagalskiej,
Wojciech Giełżyński: Stanisława Domagalska jako reportażystka.

po spotkaniu
pokaz filmu - Rozbitek, Życie po wyjściu.

23 października (piątek) 2009

godz.17:00 Sala Czarna TNN ul.Grodzka 21

pokaz filmów dokumentalnych Stanisławy Domagalskiej - Łódź podwodna, Świadkowie, Dar wolności.

Przez dwa dni w czasie trwania spotkań będzie możliwość zakupienia książek Stanisławy Domagalskiej wydanych przez Wydawnictwo "Dom na Wsi".

INTENSYWNY ZAPACH RUTY, to wybór reportaży drukowanych m.in. w „Tygodniku Solidarność”, „Powściągliwości i Pracy”, „Polityce” i „Gazecie Wyborczej” w latach 1978–2002.
BAJKI MIEJSKIE to książka nie tylko dla dorosłych, ale przede wszystkim dla dorosłych. W poetyce opowiadań dla dzieci Autorka opisała rzeczywistość schyłkowych lat PRL-u – czas stanu wojennego.

Spotkaniu poświęconemu Stanisławie Domagalskiej towarzyszy konkurs na reportaż ze spotkania. Skierowany jest on do młodzieży licealnej i studentów.