Stanisław Ziemecki (1881-1956)

Fizyk. Po wojnie organizował życie naukowe w zakresie fizyki na nowo powołanym Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Rektor Wieczorowej Szkoły Inżynierskiej w Lublinie.

EdukacjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Stanisław Ziemecki urodził się 11 kwietnia 1881 roku w Warszawie. Jego dziadek i ojciec – Maurycy Landau, byli uznanymi, praktykującymi lekarzami. Matka, Dorota z domu Winkelhaus nigdy nie pracowała zawodowo. W roku 1898 ukończył z odznaczeniem (srebrnym medalem i nagrodą) ośmioklasowe Gimnazjum Filologiczne im. M. Reja w Warszawie i chcąc kontynuować tradycje rodzinne, podjął studia medyczne w Uniwersytecie Warszawskim. W trakcie drugiego roku studiów przeniósł się na Wydział Przyrodniczy uznając, że jego zainteresowania wykraczają poza medycynę.1

Przed wojną Stanisław Ziemecki był pracownikiem Szkoły Politechnicznej Wawelberga i Rotwanda oraz SGGW.

Profesor Uniwersytetu Marii Curie-SkłodowskiejBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W 1944 roku na nowopowstałym Uniwersytecie Marii Curie Skłodowskiej utworzono między innymi Wydział Przyrodniczy (wkrótce Matematyczno-Przyrodniczy), w które skład weszły Katedry Fizyki Doświadczalnej i Fizyki Teoretycznej. Stanisław Ziemecki został kierownikiem Katedry Fizyki Doświadczalnej2.

Znaczącą rolę w środowisku lubelskim odegrał Ziemecki również jako nauczyciel i wychowawca - przygotował plejadę uczonych, którzy stworzyli szkoły naukowe, liczące się w kraju i w skali międzynarodowej. Zainicjował i intensywnie rozwijał badania m. in. fotoefektu w świetle kołowo i eliptycznie spolaryzowanym, które pozwoliły wyjaśnić pewne zasadnicze problemy optyki i elektroniki. Z jego inicjatywy rozpoczęto w Lublinie badania z zakresu spektrometrii masowej, fizyki ciała stałego, termodyfuzji i wielu aspektów fizyki cząsteczkowej.3

Był cenionym wykładowcą akademickim i popularyzatorem wiedzy.

Dominik Fijałkowski wspominał profesora Ziemeckiego jako wspaniałego wykładowcę:

On jak przychodził na [wykład] – prowadził wykłady z fizyki, na Staszica była ogromna taka sala – to sala zawsze była pełna, zawsze zabita studentami z różnych kierunków. [Miał] ciekawy sposób przekazywania tej wiedzy fizycznej, doświadczeń dużo pokazywał w czasie swoich wykładów. Ziemecki był naprawdę wspaniałym wykładowcą.

Dominik Fijałkowski

Pani Michalina Dąbkowska była studentką profesora Ziemeckiego. Wspominała:

Przeszłam na drugi rok, to było po egzaminie u profesora Stanisława Ziemeckiego, który pytał z fizyki i ocenił mnie jako studentkę zdolną, ale leniwą. Dostałam z tego czwórkę, na co mój opiekun chemii, profesor Władysław Wiśniewski, poszedł do profesora Ziemeckiego i powiedział, że ja mam trudne warunki, że ja nie mogłam się tak dobrze przygotować i tak dalej. Wtedy zostałam wezwana do profesora Ziemeckiego, do tego fizyka i on mi powiedział tak: „Proszę pani, ja słyszałem, że pani ma trudne warunki, że pani musi pracować. Ile pani zarabia w tej fabryce?”. Ja wiedziałam, że pensja profesora w tym czasie wynosiła jakieś 600 złotych. Natomiast ja dostawałam może 130 złotych, ale równocześnie i kawałek skóry, za którą, jak tylko wyszłam z fabryki, ludzie dawali mi 1000-1200 złotych. Więc ja w sumie zarabiałam ponad 1000 złotych, a profesor Ziemecki zarabiał 600. I jak profesor zapytał mnie: „Ile pani zarabia?”, ja powiedziałam mu: „500 złotych”, bo mi było wstyd, że ja zarabiam dwa razy więcej niż profesor. Takie były stosunki na uniwersytecie.

Michalina Dąbkowska

W latach 1953-1956 Stanisław Ziemecki pełnił funkcję rektora Wieczorowej Szkoły Inżynierskiej w Lublinie4.

Stanisław Ziemecki zmarł w 1956 roku.

1. Wróć do odniesienia Prof. dr hab. Stanisław ZIEMECKI (1881-1956), https://www.pollub.pl/pl/uczelnia/o-politechnice/poczet-rektorow/stanislaw-ziemecki, [dostęp: 25.05.2021].
  2. Wróć do odniesienia Katedra Fizyki Materiałowej, https://www.umcs.pl/pl/historia,12048.htm, [dostęp: 20.05.2021].
  3. Wróć do odniesienia Słownik biograficzny miasta Lublina T.2, https://biblioteka.teatrnn.pl/dlibra/publication/21141/edition/20989/content, [dostęp: 20.05.2021], s.350.
  4. Wróć do odniesienia Prof. dr hab. Stanisław ZIEMECKI (1881-1956), https://www.pollub.pl/pl/uczelnia/o-politechnice/poczet-rektorow/stanislaw-ziemecki, [dostęp: 25.05.2021].