Stanisław Fornal (ur. 1933)

Stanisław Fornal (ur. 1933) – autor słuchowisk radiowych i reportaży, satyryk. Ukończył filologię polską (uniwersytety we Wrocławiu i Łodzi, 1951–1956). W latach 1956–1975 był dziennikarzem Rozgłośni PR w Kielcach, gdzie m.in. kierował Redakcją Literacką. Od 1975 do 1982 roku – zastępca redaktora naczelnego Rozgłośni Lubelskiej.

[RozwińZwiń]

Reportażysta, dokumentalista, satyrykBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Autor słuchowisk, reportaży, magazynów, montaży literackich i felietonów nadawanych we wszystkich programach krajowych Polskiego Radia, laureat nagród ogólnopolskich i regionalnych. Nominowany do Złotego Mikrofonu (1969).

Dokumentalista dziejów Polskiego Radia – liczne audycje radiowe, książki: Anteny nad Bystrzycą (1997); Harce na hercach (2002); Spod półwiecznego pióra (2006). Współpracownik Centrum Historii PR w Warszawie.

Satyryk – od 1955 roku pisuje fraszki i aforyzmy, publikowane w prasie i radiu oraz w zbiorkach: Miecz nad stajnią (1998), Minimy (2002), Frachy na LachyFraszki na Laszki (2003), Powiedzenia i niedopowiedzenia (2005), Zbieram myśli, sieję fraszki (2006), Myśli ultrakrótkie – Ultrakurzgedanken (2006).

Teksty w antologiach: Strachy na smugu (1974), Nie tylko dowcipy o Wąchocku (2002), Księga aforyzmów (2004), Z fraszką przez stulecia (2004), Wielka księga myśli polskiej (2005), Księga fraszek ( 2006), Wspomnienia niekontrolowane – Epizody z życia jednego radiowca w dwóch miastach średniej wielkości (2006), Podziemne słowo (2006).

30 marca 2006 odbyło się w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN” w Lublinie spotkanie z red. Stanisławem Fornalem. Było to kolejne spotkanie z cyklu „Magiczne oko. Opowieści z lubelskiego radia”, który poświęcony jest historii radia w Lublinie.

Wspomnienia Stanisława Fornala w bazie Historii Mówionej

Wybór audycjiBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

“Gwiazda w żałobie” [1976]
Słuchowisko - historia trójkąta małżeńskiego na podstawie autentycznego pamiętnika. Aktorzy: Ewa Benesz, Andrzej Mickis, Janusz Wroczyński.

„Dzisiaj Ojczyzno jestem u Ciebie” [1976]
Reportaż - dramat mieszanego małżeństwa, Maria Bogdańska

„Jak pszczoły, jak ziarno” [1977]
Sztuka oparta na historii spisku i książce ks. P. Ściegiennego

„Moje radio” [1977]
Wspomnienia autora audycji radiowych ilustrowane własnymi pracami z lat 1956- 77

„Architekt słonecznych wzgórz” [1979]
Wspomnienie twórcy osiedla im. A. Mickiewicza w Lublinie. Feliks Haczewski. Reportaż.

„Kiedy mówiła Pszczółka...” [1979]
Wspomnienia radiowców z lat 1944- 45

„Kiedy radiofon zdobywał świat” [1981]
Wspomnienia radiomanów z różnych epok, ilustrowane fragmentami audycji i cytatami z prasy

„Pszczółka, nasza antenatka” [1987]
Wspomnienie pracowników „Pszczółki”: W. Billig, Z. Duda, T. Chabros, S. Grodzieńska, J. Luciński, S. Rachoń, H. Kwiatek, R. Jasiński...

„Profesje i pasje pani Stefanii” [1994]
Autobiografia zawodowa Stefanii Grodzieńskiej

„Radio Planety Majdanek” [1995]
Historia radia utworzonego przez więźniarki w obozie na Majdanku

„Jak kapral z generałem wojował” [1995]
Historia radia „Solidarność” 1983- 88

„Zawsze radio, wszędzie radio” [1996]
Wspomnienia o radiu: tryptyk dokumentalny: „Pudełka pełne dźwięku”, 41’; "Radio Planety Majdanek” 21’; „Jak kapral z generałem wojował”, 22’20. [kaseta]

„Upał u pułapu czyli oko w oko z palindromami”
Audycja o palindromach Edmunda Johna

„Czapa za radio”
Reportaż o Józefie Baranie, który został skazany przez trybunał wojenny za „złośliwe ukrywanie radia” w 1944 roku