Seven Boys

Lubelski zespół jazzowy drugiej połowy lat 50.

Seven Boys to zespół jazzowy, który powstał przy Akademii Medycznej.

Seven Boys. Ładnie to brzmiało. To amerykańskie nazwy były. Amerykańska muzyka, to i amerykańska nomenklatura musiała być.

Witold Miszczak
Zespół Seven Boys - Witold Miszczak - fragment relacji świadka historii [WIDEO]
Inicjatorem powstania zespołu był Jacek Abramowicz, ale - jak zaznacza Jarosław Sawic w artykule o historii lubelskiego jazzu: „Choć Seven Boys został sformowany z inicjatywy Abramowicza (jak twierdzi - „na przypadkową chałturę"), to „Chłopcy" rychło się usamodzielnili. Występowali w nim głównie studenci Akademii Muzycznej (m.in. Roman Trawiński (…) oraz „renegat" z Bemola - Zdzisław Kowalczuk.1"

1. Wróć do odniesienia J.Sawic, Nieznani czarodzieje. O jazzowym Lublinie [w:] „Akcent" (141) 2015.