Ryszard Winiarski

Ksiądz, poeta, redaktor. Urodził się w 1961 r. w Bełżycach. W 1987 r. przyjął święcenia kapłańskie. W latach 1991-2004 sprawował obowiązki proboszcza parafii Trójcy Przenajświętszej w Krasnymstawie, obecnie jest proboszczem parafii Św. Michała Archanioła w Lublinie oraz diecezjalnym Duszpasterzem Środowisk Twórczych. Swoja drogę duchową połączył z neokatechumenatem.

Jego zasługi dla Krasnegostawu zostały docenione i nagrodzone: jest honorowym obywatelem Krasnegostawu, w 1999 r. otrzymał nagrodę Złotego Karpia – odznaczenie przyznawane osobom przyczyniającym się do rozwoju miasta.

W Lublinie, w 2005 r. jako Duszpasterz Środowisk Twórczych powołał Kapitułę przyznającą co roku nagrodę „Angelusa Lubelskiego” - „dla promocji ludzi i postaw, które są zarazem znakiem sprzeciwu i nadziei. Otrzymują ją ludzie, którzy żyją dla innych. Niosą pomoc i radość słabszym. Swoją postawą przywracają nadzieję i szacunek dla każdego człowieka.”

Współpracuje z Radiem eR i Radiem Lublin, w których prezentuje katechezy biblijne. Jest redaktorem naczelnym założonego przez siebie „Angelusa Bronowickiego”, publikuje również artykuły w czasopismach tj. „Gość Niedzielny”, „Niedziela”, „Nasz Dziennik”, „Gazeta Wyborcza”, „Być sobą”, „Przegląd Katolicki”.

Jako poeta debiutował w 1992 r., w wieku 31 lat, tomem „Czas powrotu”. W swojej twórczości skupia się wokół człowieka, jego relacji do Boga, bliźnich i świata; rozpatruje ludzkie uwikłania w dramacie dobra i zła, zgłębia duchową kondycję człowieka, problem samotności i bliskości, zagubienia i odnajdywania się.

Książki poetyckie:

Czas powrotu, 1992

Zrywanie masek, 1993

Uczta marnotrawnych, 1995, 1996

Wolny wybór, 1999

Droga krzyżowa współczesnego człowieka, 2000

Portret z Ojczyzną, 2000

Drogi i rozdroża, 2003

Droga krzyżowa, droga nadziei, 2004

Anioły przedmieścia, 2005

Inne wydawnictwa:

Proboszcz obecnych i nieobecnych, 2006

w 2008 r., nakładem Wydawnictwa Norbertinum, ma się ukazać II tom autorskiej serii Proboszcz..., zatytułowany Echo Ewangelii – zbiór rozważań biblijnych pierwotnie publikowanych na stronach internetowych Szkoły Formacji Duchowej Archidiecezji Lubelskiej

oprac. Elżbieta Zasempa