Rybna 5 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Rybnej 5.

Uwagi

Chrześcijan - 5

Żydów - 43

Dodatkowe informacje

– Prośba Izraela Melzaka do Wydziału Budownictwa o zezwolenie na remont (20 VI 1936) i zgoda (2 VII 1936)
– Raport inspekcji z 18 XI 1936 z nakazem remontu
– Zezwolenie dla właścicieli na modernizację urządzeń wodociągowo-kanalizacyjnych (27 XI 1937)

Opis budynkuBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Ankieta z 12 XI 1936
[Inspekcja budowlana, sygn. 4724]

Położenie: Rybna 5
Właściciele: Berek Dajczen i Izrael Melzak
Zarządca: nie ma
Dozorca: Karol Mycek

Rodzaj budynku: dom murowany, mieszkalny, jednopiętrowy z poddaszem
Data rozpoczęcia użytkowania: brak danych
Ilość mieszkań:
 - czteroizbowe: 1
 - trzyizbowe: 3
 - dwuizbowe: 3
 - jednoizbowe: 5
Ilość mieszkań w suterenach: 3 jednoizbowe
Ilość piwnic: 1
Ilość pięter: 1 i poddasze
System wodociągowo-kanalizacyjny: jest wodociąg
Rodzaj oświetlenia: elektryczne
Ogrzewanie: 9 pieców
Klatka schodowa: główna; schody drewniane
Pokrycie dachu: blacha cynkowana
Zakłady fabryczne i handlowe: brak

Dane dotyczące podwórza
Wymiary: nieznane
Nawierzchnia: bruk kamienny
Zabudowa: komórki drewniane

Karta realności z dnia 13 XII 1940

Powierzchnia posesji ogółem: 287 m2, w tym:
 - zabudowana: 237 m2,
 - podwórze: 50 m2
Numer hipoteczny: brak
Liczba mieszkań: 11
Liczba izb: 18

PiwniceBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Obecnie kamienica posiada jedną kondygnację piwnic. Pierwotnie istniejąca druga kondygnacja została zasypana podczas remontu w latach 60. XX wieku.

Zejście do piwnic usytuowane jest w klatce schodowej, z której wyprowadzono korytarzyk prowadzący do ciągu trzech piwnic po stronie południowej. W piwnicy na tyle budynku częściowo widoczne są ślady dawnego zejścia do piwnic z sieni kamienicy. Zejście do nieistniejących dziś piwnic II kondygnacji istniało w pomieszczeniu drugiego traktu.

Na wprost schodów, w dziale północnym, znajduje się obszerna piwnica frontowa sklepiona kolebkowo. W trakcie środkowym znajduje się pomieszczenie kryte płaskim stropem. W ostatnim trakcie, od strony podwórza, zachowała się piwnica sklepiona kolebką.

,,Feria Secunda ante festum S. Hedvigis Electae 1597

... grunth od kamienicze Krzeszyńskiey barzo głęboko wybrany, w którym grunczie wybranym mularze poczęli dziś robicz według starych grontów, tak iako zdawna szame wszobie szą, ze nie wysadzono murow ani na thę stronę ani na owę, y widzieliśmy mur który ieszcze stoi, od Krzeszyńskiey kamienicze barzo miałko rowno z ziemią w piwniczy. Item widzieliśmy stare powowalone mury, iako powiada then tho Jan Popiołkowicz ze przez złe murowanie nieboszczyka Pana Walentego Krzesza scziana się waliła, y przesz zmokłe piwnicze y ziemianki przesz czo się mienią miecz skodę niemałą...”1.

„Sabbatho post Octavas Corporis Christi 1603

(...) W piwnicy tegoż Pana Jana Popiołka widzieliśmy mur wolny do domu Pana Missiowskiego z którego woda sączy się... od Pana Misiowskiego leżą tak pomyie iako y insze loria od tego znaki są na ścianach Pana Pana Popiołka ze y glina opadła a osobliwie od kuchni, która była polepiona”2.

,,... naprzód przyszedłszy do kamienicy szlachetnych Państwa Sielnickich małżonków Radców Lubelskich y wyszliśmy na tył teyże kamienicy czyli na podwórko y widzieliśmy ścianę podłużną Ich Mościów Państwa Millerów gdzie widzieliśmy też same ściane na tymże gruncie stoiącą y prewet nowo sporządzony także przeszliśmy do piwnic szlachetnych Sielnickich z wierzchnich pod izbami tylnemi będących y widzieliśmy w ostatniey piwnicy pod tylną izbą będącey dwa okna na podwórko maiące w teyże piwnicy przez podłużną ścianę od szlachetnych Ich Mościów Panstwa Sielnickich kamienicy we trzech mieyscach od ziemi do gury ku sklepieniu przeciekaiącą... Item Państwo Sielniccy że to z kloaki Ich Mościów Państwa Millerów także w winklu samym czyli w węgle od teyże ściany Ich Państwa Millerów mur mokry przeciekaiący od dołu aż do gury. Item widzieliśmy iż wyszedłszy z piwnic na podwórko... iż okap dachu na kloace będące gnije..."3.

PrzypisyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

1 WAPL, Akta m. Lublina 1465–1810, sygn. 19, s. 1171–1172.

2 WAPL, Akta m. Lublina 1465–1810, sygn. 21, s. 355v–356.

3 WAPL, Akta m. Lublina 1465–1810, sygn. 57, s. 249v–250v. /9.VI.1777/.

Inspekcja Budowlana, sygn. 4724.

Kamienica przy ul. Rybnej 5 na Starym Mieście w Lublinie, Dokumentacja naukowo-historyczna opracowana na zlecenie Miejskiego Zarządu Budynków Mieszkalnych w Lublinie, opracowanie: Barbara Skibińska, Grzegorz Sądecki, fotografie: Bogusław Biedacha, Alicja Krzak, Lublin 1978, syg. 549.