Rusałka 7 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ul. Rusałka 7.

Numer obecny: Rusałka 7

W 1936 roku dom mieszkalny, od 1937 roku na terenie posesji funkcjonował warsztat przemysłowy.

1922 - Nieruchomość zostaje kupiona przez Nutę Mitelman.

8 listopada 1936 - Ankieta sporządzona na potrzeby Inspekcji Budownictwa..

22 kwietnia 1937 - pozytywna opinia Prezydenta Miasta Lublina do Starostwa Grodzkiego otwarciu warsztu ślusarskiego na terenie posesji. 3

lipca 1940 - Karta relności sporządzona na potrzeby Inspekcji Budownictwa.

1944 roku - Wyremontowanie lokalu z przeznaczeniem na cele spożywcze przez Marię Kaczor.

19 maja 1947 - Podanie właściciela do Zarządu Miejskiego, Wydział Buownictwa o przysłanie komisji w celu wydania orzeczenia odnośnie remontu, który jest konieczny ze względu na zniszczenia spowodowane  podczas wojny.

17 czerwca 1947 - Zarząd Miejski, Wydział Budownictwa wydaje pozwolenie właścielowi na remont wraz z wyszczególnieniem robót, które muszą zostac wykonane (naprawa stopni schodów, naprawa poszycia dachu, wymiany przegniłych desek szalunkowych, wzmocnienie belek stropowych, wykonanie nowej podłogi w kuchni, naprawa okien).

19 sierpnia 1947 - Raport z oględzin remontu lokalu z przeznaczeniem na cele handlowe wyremonowanego przez Marię Kaczor sposobem gospodarczym.

4 luty 1948 - Prośba nowego właściciela do Zarządu Miejskiego, Inspekcja Budowlana o wydanie zaświadczenia o własności nieruchomości.

6 luty 1948 - Zarząd Miejski, Wydział Budownicwa wydaje zaświadczenia nowemu właścicielowi stwierdzające prawo własności do nieruchomości przy ul. Rusałka 7.

18 marca 1948 - Prośba Zarządu Miejskiego, Wydział Budownictwa do Wydziału Kwaterunkowego o przysłanie inspekcji w celu oględzin nieruchomości w celu uzyskania zwolnienia od ograniczeń [pobierania czynszu].

30 kwietnia 1949 - Prośba Janiny Bońkowskiej o  stwierdzenie zgodności planu warsztatu spawalniczego ze stanem faktycznym.

2 maja 1949 - Projekt warsztatu spawalniczego Janiny Bońkowskiej.

6 lpaździernika 1949 - Prosba Władysławy Lisek do Zarządu Miejskiego, Inspekcja Budowlana o przysłanie komisji ws oględzin dot. remontu strychu.

29 marca 1950 - Zarząd Miejski, Inspekcja Budowlana wydaje właścicielowi nakaz rozbiórki nielegalnie postawionych komórek.

Właściciel

Nuta Mitelman, ur.15 maja 1877, wyzn. mojżeszowe, syn Chaima-Icka i Małki Szlachtman, zam. ul. Rusałka 7.

Dzierżawca w 1936 : Józef Olender.

Dozorca w 1940 - Władysław Maciąrzek.

Mieszkańcy nieruchomości wg zawodu w 1940 roku

Robotnicy 2 (na parterze), 2 (robotnicy).

Rzemieślnicy 2 (na parterze), 1 (na piętrze), 1 (na poddaszu), 4 (robotnicy).

Inne zawody 1 (na poddaszu).

Bez zawodu 1 (na piętrze), 2 (robotnicy).

Żydów 18

Dzieci do lat 6 włącznie 5

Dzieci do lat 7-18 włącznie 4

Budynek usytuowany w głębi działki dwukondygnacyjny z użytkowym poddaszem. Wybudowany z cegły, kryty papą. Kondygnacja przyziemia sześcioosiwa, elewacja pierwszego piętra siedmioosiowa, z balkonami na drugiej i szóstej osi. Elewcja poddasza tróosiowa, z balkonem na osi środkowej. Dwie lukarny po zachodniej stronie dachu. We wrześniu 1939 na podwórko została zrzucona bomba która uszkodziła budynek zewnętrzny. Na podrówku pomieszczenia gospodarcze (komórka, szpoa, ustęp, warsztat mechniczny), drewniane i murowane, kryte papą. Obecnie budynek główny i dawne gospodarcze pełnią funckje mieszkalne i handlowe.

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Rusałka 7, APL, sygn. 4664.