Religijność ludowa - Miejsca święte

Miejsce kultowe – kościół lub kaplica – było punktem centralnym, w którym społeczność lokalna czciła Boga i świętych patronów.Wraz z tymi środkami sieć ogniskującą życie religijne, tworzyły miejsca uświęcone kontaktem z istotami nadprzyrodzonymi. Poprzez drzewa czy źródła z cudowną wodą przejawiała się ich szczególna moc. Czczone tam postaci zapewniały ludności opiekę i ochronę. Znajdując się na granicach wsi, przy rozstajnych drogach czy nad brzegami rzek, często wyznaczały także obszar społeczności lokalnej i zabezpieczały go przed ingerencją zewnętrznych sił demonicznych. Miejsca takie to: figury lub kapliczki, krzyże przydrożne czy cudowne źródła.