Przemysłowa 8 w Lublinie (nie istnieje)

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Przemysłowej 8.

1936 – Ankieta przez Inspekcji Budowlanej; właścicielką nieruchomości jest Maria Busiewicz

1940 – działkę dziedziczą dzieci Marii Busiewicz

1949 – stan drewnianego domu stojącego na terenie działki określono jako bardzo zły

1972 – nieruchomość przeniesiono do nowej księgi wieczystej

W 1908 roku Jan Busiewicz za 1100 rubli kupił od Edwarda Siwińskiego (właściciela Łąk Tatary) działkę o numerze hipotecznym Łąki Nr 39. Na terenie działki znajdowały się wówczas drewniany dom kryty blachą, kuźnia, szopa i wozownia.

W Ankiecie przeprowadzonej w 1936 roku przez Inspekcję Budowlaną, jako właścicielkę nieruchomości wymieniono Marię Busiewicz. W 1940 roku działka przeszła na własność czwórki jej dzieci. W roku 1949 stan drewnianego domu stojącego na terenie działki określono jako bardzo zły.

W 1972 roku nieruchomość przeniesiono do nowej księgi wieczystej, następnie wykupiono działkę na rzecz przedłużenia ulicy Farbiarskiej do uliucy Przemysłowej (w związku z wybudowaniem VII Liceum Ogólnokształcącego im. Marii Konopnickiej).

Budynek nie istnieje.

Jadwiga Teodorowicz-Czerepińska, Rozpoznanie historyczno-konserwatorskie kwartału zabudowy zawartego pomiędzy ulicami Stolarska-Zamojska-Misjonarska-Farbiarska, Lublin 2005, mps WUOZ.

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Przemysłowej 8; Zespół: 35/22/0 Akta miasta Lublina » Seria: 10 INSPEKCJA BUDOWLANA MIASTA LUBLINA [1926-]1944-1950[1951] » Jednostka: 4128; APL.

Domowa książka meldunkowa miasta Lublina ul. Przemysłowa nr 8 lok. 1-2; Zespół: 35/22/0 Akta miasta Lublina » Seria: 12 KSIĘGI MELDUNKOWE MIESZKAŃCÓW MIASTA LUBLINA [1873-]1930-1950[-1960] » Jednostka: 1559; APL.