Przekazy o zachowaniach magicznych - Co robić gdy dzieci się "nie chowały"

Za mojej pamięci tak było, że troje dzieci umarło ludziom i później oni chcieli za wszelką cenę jakoś mieć te dzieci. No ji urodziła sie córka.
To było tak. Ludzie uważali, żeby ochrzcić w Wielko Sobole, ze wtedy ceremonie były rano wielkosobotnie, uważali, że ta woda święcona ma największo moc w ten dzień, w którym jest poświęcona. To jedno.
Druga rzecz. Dziadków brali w kumy, jeśli żyli dziadkowie. W pieluchy nie dawało sie już nic. I przychodzili, i oknem dziecko wkładali do kościoła. I później po chrzcie to do siedmiu lat dziecko miało ubranie brązowe, tak jak księża zakonnicy, kapucyni.
I właśnie u nas tak było. I później troje dzieci wychowało sie.

CM, Kolonia Motycz, 1992