Prasa niezależna – „Biuletyn Komisji Zakładowej NSZZ «Solidarność» Fabryki Łożysk Tocznych im. M. Buczka w Kraśniku” (1980–1981)

„Biuletyn Komisji Zakładowej NSZZ «Solidarność» Fabryki Łożysk Tocznych im. M. Buczka w Kraśniku”

Wcześniej: „Solidarność Dziś – Sukces Jutro”

TytułyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Numery 1–19 jako „Solidarność Dziś – Sukces Jutro” (wydawane od 24 października 1980 do 19 marca 1981), podtytuł: „Biuletyn NSZZ «Solidarność» Fabryki Łożysk Tocznych im. M. Buczka w Kraśniku”.

Pismo „Biuletyn Komisji Zakładowej NSZZ «Solidarność» Fabryki Łożysk Tocznych im. M. Buczka w Kraśniku” (wydawane od 16 kwietnia 1981 do 9 grudnia 1981 roku).

RedakcjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W redakcji na przestrzeni lat pracowali: Józef Anulewicz, Piotr Bończarowski, Jerzy Kata, Lech Kawęcki, Stanisław Kloc, Ryszard Kuśmierczyk, Jerzy Paszkowski, Stefania Szajewska i Henryk Wojtyra.

Zamieszczano materiały i dokumenty dotyczące problematyki zakładowej i krajowej.

Opublikowano 45 numerów w formie tygodnika, w nakładzie od 500 do 4 tys. egzemplarzy, objętości od 4 do 12 stron, formatu A4 i A5, drukowanych metodą offsetową1.

Opracowanie: Michał Bednarczyk

1 http://www.encyklopedia-solidarnosci.pl/wiki/index.php?title=R01543_Biuletyn_%E2%80%9ES%E2%80%9D_F%C5%81T_Kra%C5%9Bnik [dostęp: 10 marca 2015]. Zob. także: A. Konderak, Bibliografia prasy Solidarności 28 VIII 1980–12 XII 1981, Lublin 1990, s. 29.