Pomniki lubelskie – pomnik Henryka Wieniawskiego

Pomnik Henryka Wieniawskiego na rogu ulic Skłodowskiej i Grottgera w Lublinie

14 października 1978 roku

W obecnym miejscu od 4 września 2005 roku

AutorBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Janusz Pastwa

Wykonana z jasnego i drobnego piaskowca stojąca postać muzyka, w prawej ręce trzymającego skierowany ukośnie ku dołowi smyczek, w lewej zaś skrzypce. W dolnej części faktura rzeźby przypomina korę drzewa. Na płaszczyźnie niskiego cokołu wyryty napis:

HENRYK
WIENIAWSKI
1835–1880

Na jego prawej ścianie:

HENRYKOWI
WIENIAWSKIEMU
TOWARZYSTWO MUZYCZNE
W LUBLINIE

W ramach Lubelskich Spotkań Plastycznych, obok mozaik, rzeźb plenerowych i malowideł przeznaczonych dla dzielnicy LSM, z inicjatywy Towarzystwa Muzycznego w Lublinie, pod dłutem Janusza Pastwy, powstał także pomnik lubelskiego wirtuoza skrzypiec, Henryka Wieniawskiego.

Został odsłonięty 14 października 1978 roku, na skwerze przy Domu Żołnierza, pomiędzy ul. Żwirki i Wigury a Al. Racławickimi. W 2005 roku został przesunięty pod niedaleką fasadę filharmonii, na róg ulic Skłodowskiej i Grottgera.

Kazimierz S. Ożóg, Pomniki Lublina, Ośrodek „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 2014.