Nowa 17 w Lublinie (obecnie Lubartowska 19)

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Nowej 17, dzisiejszej Lubartowskiej 19.

Historia budynkuBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Właściciele
1915 - Rozenfarb i Sztatm.
dane z 1937 - Frajdla i Sura Wajsbrodt

Lista osób narodowości żydowskiej opłacających podatek na rzecz Gminy Wyznaniowej Żydowskiej - 1928, 1930, 1936

1. Cygelman Lejb - zawód: handlowiec - adres: Nowa 17 - suma: 50 (w 1930: 100)

Historia budynku

(Inspekcja Budowlana miasta Lublina 1926 — 1950, sygn. 3309)
Kamienica, w której w latach 20 i 30-tych XX wieku mieszkali przodkowie Nimroda Ariava, mieściła się przy ul. Nowej pod numerem 17. Została wybudowana na początku XIX wieku. W roku 1937, z którego zachowały się materiały archiwalne dot. kamienicy, budynek należał do sióstr Frajdli i Sury Wajsbrodt. W ich imieniu kamienicą zarządzał Josef Wajsfeld, zamieszkały przy ul. Grodzkiej 14. Kamienica przy Nowej 17, była budowlą dwupiętrową, wybudowaną z cegły, z przeznaczeniem na cele mieszkalne. Posiadała dwie klatki schodowe - główną i boczną. W skład posesji wchodziło także obszerne osiemdziesięciometrowe podwórze z brukowaną nawierzchnią. Budynek składał się z siedemnastu odrębnych lokali mieszkalnych — ośmiu mieszkań jednopokojowych, pięciu mieszkań z dwoma pomieszczeniami i czterech lokali trzypokojowych, oraz pomieszczeń gospodarczych usytuowanych na parterze. Cała kamienica zaopatrzona była w oświetlenie elektryczne, wodociągi i kanalizację. Mimo deklaracji właścicieli, przeznaczenia budynku tylko do celów mieszkalnych, na parterze kamienicy mieściło się osiem sklepów — m. in. „Fabryka Cukrów", „Galanteria", „Materiały piśmienne", „Wytwórnia wafli" - Ezry Halckiener, „Wytwórnia czapek" - Arona Jeleniewicza oraz sklep obuwniczy.
We wrześnie 1939 roku, w wyniku prowadzanych działań wojennych, część kamienicy uległa zniszczeniu, a jej lokatorzy zmuszeni byli sami starać się o środki finansowe do jej odbudowy i remontu. Z tego okresu pochodzi podanie napisane przez Matlę Rajzlę Cygielman (matkę Nimroda Ariava), pełnomocnika właścicielek kamienicy, skierowane do Wydziału Budownictwa Urzędu Miasta, z prośbą o uzyskanie pozwolenia na przeprowadzenie remontu w zniszczonych pomieszczeniach. Remont wnętrza budynku nie został jednak zrealizowany. Dopiero w 1946 roku kamienica przy ul. Nowej 17 została całkowicie przebudowana, zmienił się wewnętrzny układ lokali mieszkalnych oraz wygląd fasady frontowej.

Opis budynkuBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Rodzaj budynku: budynek z cegły