Nimrod Ariav – w Ośrodku „Brama Grodzka – Teatr NN”

Po wybuchu II wojny światowej 14-letni Nimrod Ariav wyjechał razem z rodziną z Lublina. Wydarzenia jakie miały miejsce podczas okupacji, a następnie wyjazd z Polski spowodowały, że dopiero po sześćdziesięciu latach powrócił do rodzinnego miasta.

List do Nimroda AriavaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W październiku 2005 roku w ramach realizowanego przez Ośrodek „Brama Grodzka – Teatr NN” programu Historia Mówiona, Nimrod Ariav złożył relację o swoich przeżyciach z okresu wojny i czasów przedwojennych. Od tego momentu rozpoczęła się jego współpraca Ośrodkiem „Brama Grodzka – Teatr NN”.
Ze wspomnieniami Nimroda Ariava zapoznała się młodzież związana z ośrodkiem, i zaprosiła go na spotkanie. Odbyło się ono w Bramie Grodzkiej w 2006 roku. W tym samym roku odbył się spacer śladami rodziny Nimroda Ariava po Lublinie.

12 grudnia 2005 roku młodzież związana z Ośrodkiem „Brama Grodzka – Teatr NN” obejrzała relację Nimroda Ariava nagraną w ramach programu Historia Mówiona. Efektem był list do Nimroda Ariava z zaproszeniem na spotkanie, oraz kaseta z zapisem wrażeń i refleksji.

Spotkanie Nimroda Ariava z młodzieżą odbyło się 13 lutego 2006 roku. Na zakończenie rozmowy Nimrod Ariav wygłosił swoje przesłanie do młodzieży

Posłuchaj i przeczytaj >>> przesłanie Nimroda Ariava do Młodych

Spacer po LublinieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

13 lutego 2006 roku Nimrod Ariav w towarzystwie pracowników Ośrodka „Brama Grodzka – Teatr NN” odwiedził miejsca związane z historią jego rodziny w Lublinie. Były to między innymi: Rynek Starego Miasta, plac Rybny, ulica Lubartowska, skrzyżowanie ulic Noworybnej i Olejnej.

Pokaż Spacer z Ariavem Nimrodem na większej mapie

Spotkanie w 2009 rokuBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W 2009 roku Nimrod Ariav ponownie spotkał się z młodzieżą lubelskich szkół i mieszkańcami Lublina w Bramie Grodzkiej.
Podczas spotkania została po raz pierwszy zaprezentowana poświęcona mu strona internetowa.

„Historie z Bramy”Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Pierwszą publikacją z serii pt. „Historie z Bramy” jest opowieść o spotkaniu z Ariavem Nimrodem. W 2008 roku została wydana publikacja polskojęzyczna, rok później, na dwudziestolecie odnowienia przez Nimroda Ariava cmentarza żydowskiego w Bełżycach, ukazały się anglojęzyczne i hebrajskojęzyczne wydania tej książki. Książka w wersji uzupełnionej ukazała się ponownie w 2015 roku.

Audio