Narutowicza 69 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ul. Narutowicza 69.

1900 - budowa domu mieszklanego.

1903 - budowa oficyny.

30 października 1936 - Aniekta

9 sierpnia 1940 - Karta realności

27 października 1948 - Inspekcja Budowlana przeprowadziła oględziny budynku przy ul. Nieruchomości 69. W wyniku oględzin stwierdzono, że na skutek braku konserwacji, zwłaszcza pokrycia dachowego, nastąpiło przegnicie konstrukcji i drewnianych stropów (szczególnie nad lokalem nr 4). Inspekcja Budowlana zaleciła przeprowadzenie następujących robót remontowych: wymianę przegnitych belek stropów szczególnie nad lokalem nr 4, naprawę więźby dachowej nad mieszkaniem nr 4 i naprawę pokrycia dachowego.

8.11.1948  - Dom przy ul. Narutowicza 69 został uszkodzony podczas działań wojennych. Bezpośrednią przyczyną uszkodzenia dachu był pocisk artyleryjski.

8.12.1949 - nieruchomość była w bardzo złym stanie technicznym i wymagała natychmiastowego remontu. W budynku przeciekał dach, a ściany wykonane z kamienia były zwietrzałe i  wymagały naprawy, („dom ma wygląd obdrapany”).

- Lewa oficyna (parterowa murowana z opoki) była w bardzo złym stanie i wymagała remontu. Pokrycie dachowe było uszkodzone, a więźba dachowa była przegnita. Ściany zewnętrzne były zwietrzałe i popękane miejscami. Informacje z pisma od Zarządu Miejskiego z dn. 18.05.1948 r. do właściciela z zaleceniem wykonania remontu.

Właściciel

1936

J. Dmoszyński, zamieszkały ul. Narutowicza 60/2

Dozorca: Józefa Popiołek

1940

Ligman Michalina – ur. 20.07.1864 r., wyznanie rz.- kat., rodzice: Szymon i Anna, zamieszkały ul. Narutowicza 69/3

Administrator domu: Gorczyński Konstanty, zamieszkały ul. Narutowicza 69/4

Mieszkańcy nieruchomości według zawodu w 1940 roku

Pracownicy umysłowi 2

Wolne zawody

Robotnicy 14

Kupcy i przemysłowcy 6

Rzemieślnicy 4

Inne zawody 8

Ogólna ilość mieszkańców 39

Dzieci do lat 6 włącznie 1

Dzieci do lat 7-18 włącznie 6

Dom jednopiętrowy, z dachem dwuspadowym. Elewacja frontowa siedmioosiowa, z symetrycznie rozmieszczpnymi otworami okiennymi. Wejście główne na osi środkowej, dostępne po schodach, flankowane przed dwie lizeny. Pomieszczenia suteren dostępne z ulicy, po schodach. W budynku istniało oświetlenie elektryczne oraz wodociąg. Oficyna, parterowa, wykonana z drewna.

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Narutowicza 69, APL, sygn. 3270.