Narutowicza 55 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ul. Narutowicza 55.

Numer przed 1939: Narutowicza 55.

Numer obecny: Narutowicza 55.

Kamienica pełniła funkcję mieszkalną, handlową i przemysłową. W 1936 roku na terenie nieruchomości istniał sklep spożywczy, a w 1940 roku odnotowano zakład stolarski oraz zakład ślusarski.

1914 - Rozpoczęcie użytkowania nieruchomości.

1932 - 1933 - Budowa budynku frontowego.

1935 - Remont trzech budynków na terenie nieruchomości.

19 października 1936 - Ankieta

11 kwietnia 1939 - Pismo Pauliny Paździor do Inspekcji Budowlanej z prośbą o zezwolenie na poprawienie dachu i otynkowanie murowanych komórek, które zostały uszkodzone podczas rozbiórki drewnianej szopy przylegającej do powyższych komórek i oficyny mieszkalnej.

25 maja 1939 - Zarząd Miejski w Lublinie, Wydział Budownictwa wydaje pozwolenie na remont budynku gospodarczego na nieruchomości znajdującej się w Lublinie przy ul. Narutowicza 55 należącej do Pauliny Paździor.

9 sierpnia 1940 - Karta realności.

Właściciele

1936

Paździor Dominik, Paździor Bolesław, Bystrzyński Bogumił, Gotz Emilia, Hercelińska Wacława, Paździor Henryk.

Zarządca nieruchomości: Paulina Paździor

Dozorca: Stefania Bedziarczyk

1940

Paździor Dominik

Paździor Bolesław – wyznanie: rz.- kat., rodzice: Dominik i Paulina, zamieszkały: Warszawa ul. Cicha Bystrzyńska

Paździor Bogumił – ur. 22.02.1902 r., wyznanie: rz.- kat., rodzice: Dominik i Paulina, zamieszkały: Warszawa ul. Obrońców II.

Gotz Emilia – ur. 03.1897 r., wyznanie: rz.- kat., rodzice: Dominik i Paulina, zamieszkały: Lublin ul. Narutowicza 55/ 7.

Hercelińska Wacława – ur. 10.1899 r., wyznanie: rz.- kat., rodzice: Dominik i Paulina, zamieszkała: Lublin ul. Narutowicza 55/ 5.

Paździor Henryk – ur. 07.1908 r., wyznanie: rz.- kat., rodzice: Dominik i Paulina, zamieszkały: Lublin ul. Narutowicza 55/ 12.

Mieszkańcy nieruchomości według zawodu w 1940 roku

Pracownicy umysłowi 26

Robotnicy 6

Kupcy i przemysłowcy 2

Rzemieślnicy 2

Inne zawody 4

Ogólna ilość mieszkańców 58

Dzieci do lat 6 włącznie 3

Dzieci do lat 7-18 włącznie 4

Kamienica trzykondygnacyjna, murowana, z mieszkalnym poddaszem. Dach dwuspadowy, przekryty blachą. Oficyna murowana, przekryta blachą, jednokondygnacyjna. Druga oficyna, w której znajdował się warsztat i komórki, murowana, przekryta papą. Elewacja główna kamienicy sześcioosiowa, z symetrycznie rozmieszczonymi otworami okiennymi, na osi drugiej i trzeciej balkony na wysokości drugiej, trzeciej i czwartej kondygnacji. Elewacja pozbawiona dekoracji architektonicznej.

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Narutowicza 55, APL, sygn. 3253.

Księga adresowa Polski, 1929.