Naczynie dwustożkowe i flasza z karbowaną kryzą

Gliniane, ręcznie lepione naczynie dwustożkowe i flasza z karbowaną kryzą kultury pucharów lejkowatych.

DatowanieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

około 3700-3200 B.C.

Centrum Kultury w Lublinie, ul. Peowiaków 12

Opis zabytkuBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Naczynia zostały odkryte w obiekcie podczas prac archeologicznych w Wirydarzu Średnim dawnych zabudowań klasztornych, obecnie Centrum Kultury. Mniejsze naczynie nazywane jest w literaturze archeologicznej flaszą z kryzą.  Forma tego naczynia jest charakterystyczna wyłącznie dla kultury pucharów lejkowatych.  Ich kształt przypomina odwróconą główkę makówki. Kształt naczynia legł u podstaw hipotezy o przechowywaniu we flaszy substancji odurzających. Podobne flasze z kryzą odkryto w czasie badań archeologicznych przy ulicach: Willowej i Harcerskiej.

Autor zdjęcia: Stanisław Żórawski
Opracował: Jacek Jeremicz