Mimmo Cuticchio (ur. 1948)

Włoski artysta, gawędziarz, aktor i reżyser teatralny.

[RozwińZwiń]

Urodzony w 1948 r. w mieście Gela, gdzie zatrzymał się na pewien czas jego ojciec Giacomo Cuticchio, artysta i dyrektor wędrownego teatru lalek. Mimmo dzieciństwo spędził w fantastycznym świecie sztuki, z ojcem – pierwszym nauczycielem sztuki aktorskiej.

W 1970 r. jego mistrzem został Peppino Celano, lalkarz i wykonawca cunto. Po jego śmierci w 1973 r. założył własny teatr,a w 1977 r. – Stowarzyszenie „Synowie Sztuki Cuticchio”, gdzie tworzył swoje prace. W dziesiątą rocznicę śmierci mistrza Celano, w 1983 r., wykonał swoje pierwsze publiczne cunto w spektaklu Miecz Celan (gra w nim do dzisiaj).

Punktem zwrotnym na jego artystycznej drodze stała się praca nad wskrzeszeniem teatru lalek. W 1997 r. założył w Palermo pierwszą szkołę dla aktorów lalek (kukieł) i kuntystów, gdzie prowadzi pracownię sztuki opowiadaniai sztuki teatru kukieł.

Jednocześnie zajmuje się teatrem muzycznym, umiejętnie łącząc sztukę kukieł, aktorów i muzyków. Bierze udział w wielu wybitnych spektaklach. Współpracuje także z kinem (w filmach takich reżyserów jak Coppola, Tornatore,Turturro), teatrem współczesnym (Mimmo Paladino) i z muzyką pop (Lucio Dalla, Loreena McKennitt). Nieprzerwanie działa w Stowarzyszeniu „Synowie Sztuki Cuticchio”. W 2001 r. sycylijska Sztuka Lalek Mimmo Cuticchio została przez UNESCO włączona do „dziedzictwa przekazu słownego i niematerialnego ludzkości” – jako jedna z 19 tradycji ustnych świata.

Mimmo Cuticchio był gościem Ośrodka "Brama Grodzka - Teatr NN" w listopadzie 2012 roku, gdzie wystąpił podczas Międzynarodowego Festiwalu "Spotkania z Opowiadaczami Świata" ze spektaklem opartym na motywach "Pieśni o Rolandzie".