Marek Wyszkowski – bibliografia (wybór)

Wybrane książki i artykuły autorstwa Marka Wyszkowskiego.

WywiadyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Marek Wyszkowski, Z wiceprezesem ZO PTTK Markiem Wyszkowskim o aktualnych problemach działalności Towarzystwa. Turystyka robi karierę, rozm. A. Wawrzycki, „Sztandar Ludu”, 19.10.1972.
Marek Wyszkowski, Przedstawiamy. Marek Wyszkowski – przewodnik, rozm. Zbigniew Miazga, „Sztandar Ludu”, 23–24.04.1979, s. 1, 2.
Marek Wyszkowski, Lublin pana Marka, z Markiem Wyszkowskim rozmawia Grzegorz Wójcikowski, „Kurier Lubelski”, 16.06.1994.
Marek Wyszkowski, Pasją dzielę się z innymi. Z Januszem Markiem Wyszkowskim, autorem programów „Opowieści o zabytkach” w Radiu Lublin i „Albumu Lubelskiego” w TVP Oddział w Lublinie rozm. Janusz Kopaczek, „Kurier Lubelski”, 22–23.12.2001, nr 299, s. 11.

Wspomnienia o Marku WyszkowskimBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Pasją dzielę się z innymi, „Kurier Lubelski”, 22–23.12.2001, nr 299, s. 11.
Marka Wyszkowskiego wspomina Stanisław Turski, „Ziemia Lubelska” 2005, nr 6 (30).
Sylwetka Marka Wyszkowskiego, „Kurier Lubelski” 2005, nr 142, s. 2.
Małgorzata Bielecka-Hołda, Pożegnanie, „Gazeta Wyborcza. Lublin” 2005, nr 141, s. 6.
Marta Denys, Pożegnanie, „Kurier Lubelski” 2005, nr 144.
Wspomnienie. Marek Wyszkowski, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, wrzesień 2005.

Książki, broszury i albumyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Marek Wyszkowski, Tradycje związków Lubelszczyzny z morzem, Regionalna Pracownia Krajoznawcza: ZW PTTK, Lublin 1982.
Marek Wyszkowski, Winiarnia w kamienicy Lubomirskich. Lublin Rynek 8, Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze. Oddział Miejski w Lublinie. Koło Przewodników Miejskich i Terenowych, materiały szkoleniowe, PTTK, zeszyt 6, Lublin 1989.
Marek Wyszkowski, Pałac Tarłów, Polskie Towarzystwo Turystyczno-Krajoznawcze. Oddział Miejski w Lublinie. Koło Przewodników Miejskich i Terenowych, materiały szkoleniowe, PTTK, zeszyt 7, Lublin 1989.
Marek Wyszkowski, Karczma polska, [w:] Lubelski przewodnik kulinarny. Lublin od kuchni, Wydawnictwo Impress, Lublin 2003.
Marek Wyszkowski, Przewodniki po Lublinie i ich autorzy w XIX i XX wieku, [w:] Lublin a książka, pod redakcją Antoniego Krawczyka i Elżbiety Józefowicz-Wisińskiej, Lubelskie Towarzystwo Naukowe, Lublin 2004.

Marek Wyszkowski jako współautorBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Marek Wyszkowski, Józef Myjak, Wieś lubelska i tarnobrzeska zaprasza, Końskowola: Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Sandomierz: Ośrodek Doradztwa Rolniczego, 1995.
Lublin 2000 w drodze do przyszłości, konsultacje i opis fotografii Marek Wyszkowski, Norpol, Lublin 1996.
Tatrom i Podhalu przypisany: o Tadeuszu Staichu wspomnienie, oprac. Hanna Wyszkowska; współpraca red. Wiesław Wiącek i Marek Wyszkowski, Związek Podhalan. Oddział Tatrzański. Ognisko im. Tadeusza Staicha, Lublin 1997.
Tomasz Panfil, Marek Wyszkowski, Jan Lipniewski, scenariusz i wybór pocztówek Ryszard Bogdziewicz, Krzysztof Józefacki, Jan Lipniewski, Lublin na dawnej pocztówce, Lublin 1997.
Miedzy Wisłą a Bugiem. Skarby przyrody i kultury, autor podpisów do zdjęć Marek Wyszkowski, Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej, Lublin 1998.
Zugaj Zbigniew, Lublin na przełomie tysiącleci, fot. Zbigniew Zugaj, tekst i opis fot. Marek Wyszkowski, Lublin 1999.
Marta Denys, Marek Wyszkowski, Lublin i okolice: przewodnik, ideaMedia, Lublin 2000.
Góralska watra w Lublinie, praca zbiorowa pod redakcją Hanny i Marka Wyszkowskich, Związek Podhalan. Oddział Zakopane, Ognisko im. Tadeusza Staicha w Lublinie, Lublin 2000.
Bożena Szyszkowska-Sienkiewicz, Marek Wyszkowski, 50 lat Lubelskiego Okręgowego Związku Żeglarskiego: 1952–2002, L-Print, Lublin 2002.
Stanisław Turski, Marek Wyszkowski, Lubelszczyzna. Przewodnik, BESPOL, Lublin 2006.

ArtykułyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Marek Wyszkowski [oprac.], Poznajemy ziemię lubelską, „Poznaj Swój Kraj”, wrzesień 1971, s. 9.
Marek Wyszkowski, Requiem dla cmentarza?, „Spotkania z Zabytkami”, R. 7, 1983, nr 3, s. 23–27.
Marek Wyszkowski, Z Lublina ku morzu, „Jantarowe Szlaki. Kwartalnik turystyczno-krajoznawczy województw północnych” 1983, nr 1 (187), s. 46–48.
Marek Wyszkowski, Pionierska monografia, „Tygodnik Współczesny”, 16.12.1990.
Marek Wyszkowski, Akcje cmentarne. Nagrobek Jana Mincla, „Spotkania z Zabytkami”, R. 14, 1990, nr 2.
Marek Wyszkowski, Rynek, „Gazeta Wyborcza. Lublin”, 17.04.1992.
Marek Wyszkowski, …kapliczki, „Na Przykład”, październik 1993, s. 17–18.
Marek Wyszkowski, Podhalański Nałęczów, „Na Przykład”, maj–czerwiec 1994, s. 22–23.
Marek Wyszkowski, Kościuszko na Lubelszczyźnie, „Na Przykład”, lipiec–sierpień 1994, s. 31–32.
Marek Wyszkowski, Gawędy o starym Lublinie. Krakowskie Przedmieście, „Dziennik Lubelski”, 6.10.1994, s. 9.
Marek Wyszkowski, Gawędy o starym Lublinie. Jeszybot – lubelska szkoła mędrców, „Dziennik Lubelski”, 8.11.1994.
Marek Wyszkowski, Czy Śródmieście i Stare Miasto trzeba będzie zamknąć na kłódkę?, „Na Przykład”, luty 1995, s. 23–26.
Marek Wyszkowski, To już historia, „Informacja Kulturalna. Kwartalnik Wojewódzkiego Domu Kultury w Lublinie”, R. 15, 1986, nr 2–3, s. 110.
Marek Wyszkowski, Tropami zabytków. Mało znany, interesujący…, „Tygodnik Lubelski” 2000, nr 22.
Marek Wyszkowski, Tropami zabytków. Katownia czy prochownia, „Tygodnik Lubelski” 2000, nr 26/27 (66/67), s. 8.
Marka Wyszkowskiego wędrówki po Lublinie, Stara wieża ciśnień, „Przegląd Lubelski”, 15.12.2001, nr 8, s. 1.
Marek Wyszkowski, Dziwne losy pomnika Jana Kochanowskiego, „Przegląd Lubelski”, 29.09.2001, nr 2.
Marka Wyszkowskiego wędrówki po Lublinie, Kościół Pomisjonarski, „Dziennik Lubelski”, 8.12.2001.
Marka Wyszkowskiego wędrówki po Lublinie, Kasa Przemysłowców, „Dziennik Lubelski”, 15.12.2001, nr 8, s. 2.
Marek Wyszkowski, Od jurydyki Kalinowszczyzna do stóp Zamku Lubelskiego, „Gazeta Wyborcza” Lublin, 27.12.2004.
Marek Wyszkowski, Kadr. Niespokojna historia z happy endem, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, kwiecień 2004.
Marek Wyszkowski, Kadr. Katownia, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, maj 2004.
Marek Wyszkowski, Kadr. Zwierzyniec – Kościółek na wodzie, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, sierpień 2004.
Marek Wyszkowski, Kadr. Wojewódzka Biblioteka Publiczna, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, październik 2004.
Marek Wyszkowski, Kadr. Dom Żołnierza im. Józefa Piłsudskiego, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, listopad 2004.
Marek Wyszkowski, Kadr. Pałac Olizara/Pałac Tarłów, sylwester, karnawał, ZOOM Lubelski Informator Kulturalny, grudzień 2004.
Marek Wyszkowski, Kadr. Neogotycki domek dozorcy, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, styczeń 2005.
Marek Wyszkowski, Kadr. Gmach Sądu Okręgowego, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, luty 2005.
Marek Wyszkowski, Kadr. Kina w Lublinie, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, marzec 2005.
Marek Wyszkowski, Kadr. Centrum Kultury. Dawne zabudowania klasztoru ss. Wizytek, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, kwiecień 2005.
Marek Wyszkowski, Kadr. Kina w Lublinie cz. II, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, maj 2005.
Marek Wyszkowski, Kadr. Świątynia Sybilli w Puławach, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, czerwiec 2005.
Marek Wyszkowski, Kadr. Bożnica – Synagoga we Włodawie, „ZOOM Lubelski Informator Kulturalny”, wrzesień 2005.
Marek Wyszkowski, Spacerownik wzdłuż Czechówki. Stanisława Leszczyńskiego, dodatek do „Gazety Wyborczej. Lublin”, 12.05.2007.

Opracowała Małgorzata Szlachetka