Manya Maratou

Jedna z pionierek odrodzenia storytellingu w Grecjii. Pracuje od 1996 roku jako artystka prezentująca historie z bogatego repertuaru tradycji ustnej – mitów i opowieści ludowych, a także nauczycielka sztuki opowiadania.

[RozwińZwiń]

Karierę storytellerki ozpoczęła towarzysząc swemu mistrzowi, Benowi Haggarty’emu w jego pracy nad eposem o Gilgameszu. Występuje regularnie w szkołach, bibliotekach, teatrach oraz na festiwalach w Grecjii i w Europie. Opowiadając, akompaniuje sobie zwykle na instrumentach perkusyjnych. Wplatając słowa w muzykę, a muzykę w słowo, czerpie ze swego doświadczenia muzycznego – grała w na tradycyjnych greckich instrumentach darbuka, defi i daouli w zespołach folkowych i rembetika. Od 2006 roku studiuje i prezentuje dzieła Homera. Jej celem jest przedstawienie Iliady i Odysei współczesnym głosem, który byłby równocześnie wierny tradycji ustnej opowieści epickiej. Artystka dwujęzyczna, występuje po grecku i angielsku.

Z wykształcenia jest pedagogiem muzycznym. Od 1996 roku uczy przedmiotu „storytelling i muzyka” w szkole “Marasleion didaskaleio” oraz wykłada edukację muzyczną dzieci na Uniwersytecie w Atenach. Uczy też sztuki i techniki storytellingu w Storytelling School stworzonej przez Centre for the Study and Dissemination of Folktales. Prowadzi ponadto własną grupę warsztatową “EPOS” (w ramach współpracy z zespołem teatralnym “Baumstrasse”); celem tej pracy jest umożliwienie studentom odnalezienia własnego, współczesnego epickiego głosu i języka. Uczyła i zainspirowala wielu młodych storytellerów, którzy próbują realizować się w Grecji jako profesjonalni artyści.

Manya Maratou jest również animatorką wielu przedsięwzięć popularyzujących sztukę storytellingu, takich jak projekt „Mythologue” – otwarte spotkania w miejscach publicznych dla ludzi, którzy pragną uczestniczyć w doświadczeniu słuchania i opowiadania historii, projekty internetowe, głośne czytania Iliady i Odysei na ulicach, w parkach i kawiarniach Aten czy kluby dyskusyjne poświęcone greckiej tradycji epickiej.

Manya Maratou była gościem Ośrodka "Brama Grodzka - Teatr NN" w czerwcu 2013 roku, podczas festiwalu "Zaczarowany Lublin - Festiwal Opowiadaczy", gdzie przedstawiła XXIV Pieśń Odysei.