„Literatura i Nauka” (1927–1928)

Dodatek „Ziemi Lubelskiej” – „Literatura i Nauka” – ukazywał się od 23 czerwca 1927 do 4 marca 1928 roku. Łącznie ukazało się 20 numerów dwutygodnika.

[RozwińZwiń]

Na łamach „Literatury i Nauki”Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W ciągu numeracji wydawnictwa głównego, „Ziemi Lubelskiej”, od 23 czerwca 1927 ukazywał się dodatek „Literatura i Nauka” redagowany przez Feliksa Araszkiewicza. Łącznie ukazało się 20 numerów sygnowanych datą nominalną, ostatni – 4 marca 1928 roku. W dodatku zamieszczano artykuły i recenzje naukowo-literackie, np. Powstanie listopadowe w twórczości Stanisława Wyspiańskiego Kazimierza Grafczyńskiego, O „wyścig pracy” w twórczości poetyckiej: słowo o przeszłości i przyszłości „Reflektora” Adama Galisa, Zapomniany powieściopisarz, rówieśnik Prusa Juliana Krzyżanowskiego o Władysławie Łozińskim itd. Wiele numerów dodatku było poświęconych twórczości Słowackiego oraz tragizmowi Wyspiańskiego i jego artystycznej twórczości jako malarza i grafika. W dodatku odnajdziemy również felietony z podróży, monografie o Konopnickiej, informacje o stanie badań nad twórczością Prusa, wspomnienie o Władysławie Orkanie czy felieton o kryzysie powojennej książki. Odnajdziemy też fragmenty prozy, zagadnienia z dziedziny polonistyki, przekłady literatury obcej (głównie włoskiej) oraz liczne utwory poetyckie.
Na łamach dodatku wiersze publikowali m.in.: Franciszka Arnsztajnowa, Konrad Bielski, Józef Czechowicz, J.A. Gałuszka, Adam Galis, Wacław Gralewski, Jan Szczawiej, W. Żelichowski.
Artykuły publikowali: Wiktor Hahn, Franciszek Kotowski, Jan Riabinin, Adam Galis, Antoni Madej, Kazimierz Grafczyński, W. Żelichowski, Julian Krzyżanowski, J. Dickstein-Wieleżyńska, Stefan Grabiński i inni.

Tytuł: „Literatura i Nauka” dodatek „Ziemi Lubelskiej”
Redaktor: Feliks Araszkiewicz