Ekonomista. Współtwórca polskiego rynku kapitałowego, pierwszy prezes Komisji Papierów Wartościowych i Giełd. Wykładowca akademicki na lubelskich uczelniach.

EdukacjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Lesław Paga urodził się w 1954 roku w Bytomiu. Był absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie - kierunek ekonomia (1977), w 1983 - doktorat.

Kariera zawodowaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W 1977 roku Lesław Paga rozpoczął pracę naukową w Katedrze Ekonomii Politycznej Wydziału Ekonomicznego UMCS. Pracował tam do roku 1984.

W latach 1984-1989 Lesław Paga był pracownikiem naukowym w Katedrze Ekonomii Społecznej Wydziału Nauk Społecznych Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego1.

Szczęśliwie w latach osiemdziesiątych została reaktywowana ekonomia na KUL-u. KUL zaimportował dwóch najwybitniejszych polskich ekonomistów niemarksistowskich czy nierządowych: profesora Jana Winieckiego i profesora Stefana Kurowskiego. Była oczywiście grupa młodzieży KUL-owskiej z Andrzejem Lulkiem – nieformalnym przywódcą. Do tego dołączyła cała grupa ekonomistów z UMCS-u. Niektórzy (tak, jak Lesław Paga czy Zyta Gilowska) potem przeszli na KUL. W KUL-owskim ośrodku w Kazimierzu, w latach [19]88–[19]89 zrobili dwie duże konferencje ogólnopolskie poświęcone prywatyzacji. Jest to taki troszkę zapomniany czy niedoceniony moment przełomu, kiedy dyskutowano nad tym, co robić z gospodarką. Obecny redaktor naczelny „Polityki” Jerzy Baczyński był na tej konferencji i bardzo skrupulatnie wszystko notował. „Polityka” dosyć długo [nie puszczała] jego tekstu (był to przecież organ KC PZPR); w końcu jednak opublikowała bardzo życzliwe sprawozdanie z tej konferencji. Sporo w [tej dziedzinie] się działo.

Michał Zieliński

W roku akademickim 1987/1988 Lesław Paga był stypendysta Fundacji im. J.M. Fulbrighta. W 1989 roku był pracownikiem naukowym w Instytucie Finansów przy Wyższej Szkole Ubezpieczeń i Bankowości w Warszawie2.

Zbigniew Korzeb opisuje Lesława Pagę jako wybitną osobę:

Dość ciekawa postać. Ja twierdzę, że wybitna. Duży ekscentryk. Facet, który od urodzenia się ubierał jak stary maleńki, nie nosił tylko melonika. Reszta się zgadzała, łącznie z cygarami i z upodobaniem do dobrych trunków.

Zbigniew Korzeb

W latach 1989- 1990 Lesław Paga pełnił funkcję doradcy ministra finansów, w latach - 1990-1991 - dyrektora departamentu w Ministerstwie Przekształceń Własnościowych, 1991-1994 przewodniczący Komisji Papierów Wartościowych i Giełd.

Po 75. posiedzeniu Komisji Papierów Wartościowych jej przewodniczący Lesław Paga złożył oświadczenie o swojej dymisji. L. Paga stwierdził, iż uważa, że jego misja dobiegła końca.3

Od 1994 do 1999 Lesław Paga był prezesem Zarządu firmy Deloitte & Touche Polska, zaś w latach 1999-2002 Deloitte & Touche Central Europe. Od 2000 do 2003 był prezesem Zarządu Stowarzyszenia Absolwentów UMCS4.

(...) mamy całą grupę osób, które uzyskały tytuł doktora, adiunkta i zrezygnowały z kariery naukowej. Leszek Paga, który zaangażował się w politykę i to na najwyższym poziomie, znał się w miarę na kwestiach papierów wartościowych i giełdzie. On ma historyczne zasługi dla budowy systemu finansowego w Polsce (...)

Adam Cichocki

Lesław Paga jest autorem artykułów naukowych i popularno-naukowych. Publikował między innymi na łamach "Kameny".

Działalność politycznaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Od 1967 Lesław Paga należał do ZHP, w 1973 był przewodniczącym studenckiego Kręgu Instruktorów ZHP, zaś od 1977 do 1978 - Ogólnopolskiej Rady Studenckich Kręgów Instruktorskich ZHP.

W latach 1977-1981 - w PZPR, był członkiem egzekutywy POP Wydz. Ekonomicznego UMCS, a w latach 1979-1981 komisji ds. nauki przy KU UMCS.

Od września 1980 w „S”. Lesław Paga był członkiem Tymczasowego Zespołu Koordynacyjnego na rzecz powstania „S” na UMCS, następnie z-cą przewodniczącego Uczelnianego Komitetu Założycielskiego. W kwietniu i maju  1981 roku był delegatem na I WZD Regionu Środkowo-Wschodniego. Lesław Paga to również współorganizator, następnie sekretarz (kierownik) Ośrodka Badań Społecznych przy ZR, od X 1981 zatrudniony na etacie, delegat na I KZD, członek Prezydium Zjazdu, współprowadzący obrady; od X 1981 członek Rady Ośrodka Studiów Związkowych przy ZR Środkowo-Wschodnim, desygnowany do Rady Społeczno-Gospodarczej (powołanej na mocy porozumienia ZR Środkowo-Wschodniego i wojewody lubelskiego, zawartego 27 XI 1981)5.

(...) na UMCS-ie byli specjaliści z użytecznych dziedzin: prawnicy, ekonomiści. Sławek Kozłowski, Leszek Paga, Michał Zieliński, Piotrek Karpuś, Zbyszek Hołda, Janek Wojcieszczuk, Teresa Liszcz – to byli ludzie, których profesja i wiedza zawodowa była po prostu użyteczna w pracy związkowej. Potrzebny był człowiek, który wykorzystywałby potrzeby MKZ-etu i potencjał uczonych.

Wojciech Samoliński

Wizyta Czesława Miłosza i Lecha Wałęsy w Lublinie
Wizyta Czesława Miłosza i Lecha Wałęsy w Lublinie (Autor: Józefczuk, Grzegorz (1955- ))

Internowanie w stanie wojennymBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

13 XII 1981 Lesław Paga był internowany. Przebywał w Ośr. Odosobnienia we Włodawie i Lublinie. Został zwolniony 30 IV 19826

Pobyt w więzieniu i "celę uniwersytecką" wspominał Jan Wojcieszczuk:

Myśmy przyjechali między godziną trzecią a czwartą. Było zimno jak cholera, niektórzy byli nieubrani – Sławek Janicki o tym wspomina. Najpierw byłem w celi, którą nazywam przejściową. Potem zrobili celę uniwersytecką, bo chcieli nas odseparować, nie wiem z jakich powodów. W tej celi był Zbyszek Hołda, ja, Wiesiek Kamiński, Leszek Paga. Dorzucili nam Mietka Łazarza, który był szefem OBR-u w Kraśniku – świetny facet.

Jan Wojcieszczuk

Mieczysław Łazarz był w jednej celi z Lesławem Pagą:

W [celi] uniwersyteckiej siedziałem miesiąc po [przyjeździe]. Tam siedziałem najdłużej. W niej byli profesor [Leszek] Malicki z Akademii Rolniczej, bardzo mu przypadłem do gustu, Jan Wojcieszczuk, Zbyszek Hołda, Lesław Paga, Wiesław Kamiński i jeszcze ktoś. Potem przyszedł Adam Cichocki.

Mieczysław Łazarz

Lesław Paga był członkiem podziemnego TZR „S” w Lublinie, VII-VIII 1982 przewodniczący TZR; 1982-1987 szef grupy ekspertów przy TZR. W latach 1982-1984 był współpracownikiem TKZ na UMCS. Był też autorem w podziemnym piśmie „Miesięcznik. Opinie, komentarze, analizy”7.

Lesław A. Paga zmarł w 2003 roku.

1. Wróć do odniesienia Paga Lesław Andrzej, https://encysol.pl/es/encyklopedia/biogramy/18004,Paga-Leslaw-Andrzej.html, [dostęp: 2.06.2021].
  2. Wróć do odniesienia Paga Lesław Andrzej, https://encysol.pl/es/encyklopedia/biogramy/18004,Paga-Leslaw-Andrzej.html, [dostęp: 2.06.2021].
  3. Wróć do odniesienia Kurier Lubelski, R. 38 nr 175 (9-11 września 1994), s.1.
  4. Wróć do odniesienia Paga Lesław Andrzej, https://encysol.pl/es/encyklopedia/biogramy/18004,Paga-Leslaw-Andrzej.html, [dostęp: 2.06.2021].
  5. Wróć do odniesienia Paga Lesław Andrzej, https://encysol.pl/es/encyklopedia/biogramy/18004,Paga-Leslaw-Andrzej.html, [dostęp: 4.06.2021].
  6. Wróć do odniesienia Paga Lesław Andrzej, https://encysol.pl/es/encyklopedia/biogramy/18004,Paga-Leslaw-Andrzej.html, [dostęp: 4.06.2021].
  7. Wróć do odniesienia Paga Lesław Andrzej, https://encysol.pl/es/encyklopedia/biogramy/18004,Paga-Leslaw-Andrzej.html, [dostęp: 7.06.2021].