Jakub Hempel – architekt klasycyzmu, budowniczy województwa lubelskiego w latach 1821–1831. W Lublinie nadzorował m.in. przebudowę ratusza 1827–1828.

Magistrat miasta dawniej kościół w Lublinie
Magistrat miasta dawniej kościół w Lublinie (Autor: Lerue, Adam)

ŻyciorysBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Jakub Hempel urodził się 22 lipca 1762 roku w Olsztynie. Studiował w Rzymie w Akademii Świętego Łukasza. W 1789 roku zajął I miejsce w konkursie architektonicznym na projekt teatru. Budynek miał stanąć przy ul. Corsa i delle Convertile w Rzymie. Od 21 sierpnia 1821 do 1831 roku pełnił urząd budowniczego województwa lubelskiego.

Był także wybitnym rytownikiem, autorem frontispice'u pierwszego polskiego wydania Porządków Vignoli z 1791 roku. Przedstawia on wnętrze centralnej budowli ze sklepieniem kasetonowym, w środku trzy postacie będące alegoriami: Architektury Rzeźby i Malarstwa.

Zmarł 10 maja 1831 roku w Lublinie.

Charakterystyka twórczościBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Jakub Hempel był przedstawicielem klasycyzmu w architekturze. Większość jego prac wiązała się z urzędem budowniczego województwa lubelskiego. Obejmowane stanowisko wpływało także na styl i wygląd budowli.

Tadeusz Jaroszewski, badacz twórczości architekta, w swojej pracy magisterskiej powstałej w Instytucie Historii Sztuki Uniwersytetu Warszawskiego pisze, że Jakuba Hempla „na skutek intryg celowo usuwano w cień i nie powierzano mu poważnych zleceń”, co tłumaczy niewielką ilość potwierdzonych projektów tego twórcy1.

1789 – Jakub Hempel otrzymuje I nagrodę za projekt teatru przy ul. Corsa i via della Convertile w Rzymie.
1791 – projekt okładki pierwszego polskiego wydania Porządków Vignoli.
1823 – udział w renowacji i przebudowie Zamku Lubelskiego.
1827–1828 – przebudowa ratusza miejskiego według klasycystycznego projektu Aleksandra Groffego.

Najważniejsze projekty i realizacjeBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W latach 1827–1828 Jakub Hempel nadzorował w Lublinie przebudowę ratusza miejskiego według klasycystycznego projektu Aleksandra Groffego.

Przy współpracy z Janem Stompfem brał także udział w renowacji i przebudowie Zamku Lubelskiego (1823).

• Gawarecki H., Lublin. Stare Miasto, Warszawa 1955.
  • Jaroszewski T.S., Joachim i Jakub Hemplowie, „Biuletyn Historii Sztuki” 1955, t. 17, nr 3.
  • Jaroszewski T.S., Andrzej Rottermund, Jakub Hempel, Fryderyk Albert Lessel, Henryk Ittar, Wilhelm Henryk Minter architekci polskiego klasycyzmu, Warszawa 1974.
  • Kalimski W, T.S Jaroszewski, Joachim i Jakub Hemplowie – recenzcja, „Kwartalnik Architektury i Urbanistyki” 1957, t. 2, nr 2.
  • Tomicka W., Zamek lubelski w XIX wieku, „ Ochrona Zabytków”, R. 7, 1954.

1. Wróć do odniesienia T.S. Jaroszewski, Joachim i Jakub Hemplowie, „Biuletyn Historii Sztuki” 1955, t. 17, nr 3, s. 289–320.