Feliks Araszkiewicz (1895-1966)

Historyk literatury. Nauczyciel. Działacz kulturalny.

EdukacjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Feliks Araszkiewicz urodził się 14 stycznia 1895 roku.

"Naukę rozpoczął w szkole powszechnej w Żelechowie, kontynuował w gimnazjum rosyjskim w Radomiu, później w polskim gimnazjum w Białej Podlaskiej, następnie w tzw. Szkole Lubelskiej w Lublinie, gdzie uzyskał świadectwo dojrzałości. Po maturze rozpoczął studia na Wydziale Filozoficznym Uniwersytetu Jagiellońskiego. Podczas I wojny światowej przebywał w Tyflisie w Rosji (obecnie Tbilisi w Gruzji), uzyskał eksternistyczną maturę rosyjską i rozpoczął studia na wydziale historyczno-filologicznym uniwersytetu moskiewskiego. Po powrocie do kraju otrzymał dyplom ukończenia studiów polonistycznych na UJ.1"

NauczycielBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Feliks Araszkiewicz karierę zawodową rozpoczął jako nauczyciel języka polskiego i historii w Szkole Lubelskiej. W czasie okupacji niemieckiej zajmował się tajnym nauczaniem. Do pracy w szkolnictwie średnim powrócił kilka lat po zakończeniu II wojny światowej.

Do 1949 roku Araszkiewicz pracował jako nauczyciel szkół średnich. W 1947 roku został kierownikiem Ośrodka Metodycznego Języka Polskiego. Pełnił tę funkcję przez rok. W grudniu 1947 roku Feliks Araszkiewicz habilitował się na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim z zakresu historii literatury polskiej2

Przez lata był związany z Katolickim Uniwersytetem Lubelskim3.

Profesor Katolickiego Uniwersytetu LubelskiegoBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

"W 1947 roku, po wyjeździe prof. Juliusza Kleinera do Krakowa, objął I Katedrę Historii Literatury Polskiej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim (przez 20 lat był profesorem KUL). Prowadził badania nad literaturą 2. poł. XIX i XX wieku, zwłaszcza twórczością Bolesława Prusa i Stefana Żeromskiego, ale także autorów młodopolskich: Stanisława Wyspiańskiego, Władysława Reymonta czy Andrzeja Struga. Parał się również krytyką literacką4".

Jak wspomina Alojzy Leszek Gzella, profesora Feliksa Araszkiewicza nazywano "Dziadziem":

Nazywano go Dziadziem, był taki dobrotliwy, dlatego że tak wolno chodził i często ten wąs swój tam poprawiał, natomiast wcale takim dziadkiem wiekowym nie był.
Prowadził zajęcia i wykłady z literatury polskiej współczesnej, mówił o Żeromskim, o Sienkiewiczu, imponował nam tym, że jego zdania były tak bardzo  rozbudowane i logiczne.

Józef Zięba wspomina wykłady z literatury współczesnej u profesora Araszkiewicza:

Nie pamiętam [kiedy po raz pierwszy usłyszałem o Łobodowskim], ale w czasie studiów profesor Feliks Araszkiewicz o literaturze współczesnej miał wykład i to na I roku, a więc byłby to [19]51 rok.

PublikacjeBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Feliks Araszkiewicz po wojnie dął się poznać jako powieściopisarz, ogłaszając fragmenty Słonecznej miłości w "Zdroju", w "Gazecie Lubelskiej" i "Kamenie".  Publikował na łamach prasy prace z zakresu literatury polskiej.

Feliks Araszkiewicz zmarł w 1966 roku. Na chwilę przed śmiercią udzielił rozmowy dziennikarzowi "Kuriera Lubelskiego". Jako znawca twórczości Bolesława Prusa odwoływał się do ekranizacji "Faraona". W 1966 roku "Faraon" w reżyserii Jerzego Kawalerowicza gościł na polskich ekranach kinowych. Był grany m.in. na ekranie lubelskiego kina Kosmos. "Kurier Lubelski" zatytułował rozmowę z profesorem: W Lublinie zrodził się projekt sfilmowania Faraona:

Profesor Feliks Araszkiewicz od 1918 roku zajmuje się twórczością Bolesława Prusa. Przed 40 laty w „Ziemi Lubelskiej" w szkicu Film a Faraon wysunął koncepcję ekranizacji tej powieści. W latach następnych niejednokrotnie wskazywał potrzebę sfilmowania Faraona. Dziś, gdy postulaty naukowca zostały spełnione, uważamy za słuszne przypomnieć te fakty i przy okazji porozmawiać z profesorem o powieści Prusa i kształcie filmowego dzieła Jerzego Kawalerowicza5.

1. Wróć do odniesienia https://encyklopedialublina.pl/slawni-i-zapomniani/94-a/315-araszkiewicz-feliks.html, [dostęp: 1.12.2020].
  2. Wróć do odniesienia Zestawienie pisarzy związanych z Lubelszczyzną w latach 1944-1955, uwzględniające przede wszystkich poetów i prozaików, ale także krytyków literackich i naukowców pracujących w zakresie literatury i języka - Bibliografia literacka Lubelszczyzny 1944-1954, Kamena : kwartalnik społeczno-literacki R. XXI (XIII), Nr 1-3 (91-93) styczeń-lipiec 1954, s.148.
  3. Wróć do odniesienia https://encyklopedialublina.pl/slawni-i-zapomniani/94-a/315-araszkiewicz-feliks.html, [dostęp: 1.12.2020].
  4. Wróć do odniesienia https://www.kul.pl/prof-feliks-araszkiewicz-1895-1966,art_8623.html, [dostęp: 1.12.2020].
  5. Wróć do odniesienia Kurier Lubelski, R. 10 nr 84 (9-11 kwietnia 1966), s.5.