Fabryka worków, fabryka cykorii i młyn motorowy Freitaga w Lublinie

W 1914 roku spalona fabryka worków Chaima Lejby Freitaga została przekształcona w fabrykę cykorii. W 1924 roku funkcjonował tu młyn motorowy, zaś w 1940 roku fabryka wód gazowych.

Ulica Zamojska w Lublinie
Ulica Zamojska w Lublinie (Autor: nieznany)

ulica Zamojska 20
Od północy przylega do ulicy Przemysłowej.

Fabryka narzędzi rolniczych i worków, przekształcona w fabrykę cykorii. W późniejszych latach część budynku zaadaptowano na młyn motorowy, mieszkania oraz wytwórnię wód gazowych. Obecnie budynek, w większości, jest przeznaczony na mieszkania.

W 1914 roku Chaim Lejba Freitag złożył podanie o zgodę na przekształcenie spalonej fabryki worków – której był właścicielem – na fabrykę cykorii. Do podania dołączony był plan fabryki narzędzi rolniczych z odlewnią przy ulicy Zamojskiej 47, sporządzony w 1903 roku. W planie mylnie podano usytuowanie fabryki na gruntach wsi Tatary. Okazuje się jednak, że istotnie w miejscu Zamojskiej 14 przebiegała granica gruntów wiejskich i miasta Lublina.

Południowe skrzydło zabudowań powstało w 1903 roku jako fabryka metalurgiczna, szybko przekształcona w fabrykę worków, a od 1914 roku w fabrykę cykorii. W tym celu zbudowano, wzdłuż północnej granicy działki, palarnię, „młyn do cykorii” oraz drugą palarnię w skrzydle wschodnim.

W 1924 roku Chaim Lejba Freitag ponownie zmienił profil produkcji. Zwrócił się do wydziału budowlanego o pozwolenie na przebudowę połowy skrzydła frontowego na młyn motorowy. Do prośby został dołączony projekt przebudowy. W 1924 roku, oprócz czworoboku skrzydeł na działce przy wjeździe od ulicy Zamojskiej, w projektach figurowały dwa pawilony (portiernia i kantor) oraz wozownia, garaż, kotłownia, dynamo, składzik i budynki gospodarcze wzdłuż skrzydła południowego.

Sam młyn miał być budowlą czterokondygnacjową o elewacjach rozczłonkowanych lizenami, z typowymi wielokwaterowymi otworami o zmniejszającej się ku górze wysokości.

W 1929 roku naprzeciw kantoru, zamiast uprzedniej portierni, przy wjeździe od ulicy Zamojskiej powstał nowy magazyn wg projektu inż. Behkeda.
Wjazd ograniczał się tylko do bramy z ulicy. Ogólny plan sytuacyjny nie wykazywał motorowni w wewnętrznym dziedzińcu, a użycie żółtego koloru wskazywało, że dobudówki do skrzydła południowego były drewniane.

Z 1931 roku pochodzi „Plan przeróbki części byłej fabryki cykorii na mieszkania w posesji Szela Epelbauma”. Projekt przeróbek obejmujących skrzydło północne i częściowo wschodnie wykonał inż. Krzywicki.

W 1940 roku zaadaptowano północną połowę skrzydła frontowego na wytwórnię wód gazowych (projekt K. Wojtczaka) – od 1948 roku Państwową Wytwórnię Wód Gazowych „Zdrój Lubelski”.

Z powojennych akt Inspekcji Budowlanej wynika, że w okresie okupacji, po eksterminacji żydowskich właścicieli, młyn nie był użytkowany.

W 1947 roku budynek został reprywatyzowany. Przez lata był w posiadaniu wielu właścicieli. W latach 90. XX wieku w dawnym młynie znajdował się sklep z częściami samochodowymi.

1903 – data sporządzenia planu, który potwierdza istnienie fabryki narzędzi rolniczych;
1914 – przekształcenie obiektu w fabrykę cykorii;
1924 – przebudowa części zabudowań na młyn motorowy;
1931 – przeróbka części fabryki na cele mieszkalne;
1940 – adaptacja części zespołu na wytwórnię wód gazowych;
1947 – budynek reprywatyzowany.

Dawny budynek fabryczny zbudowany jest w głębi działki Zamojska 20, stanowiąc czworobok dwupiętrowych skrzydeł wokół wewnętrznego dziedzińca. Skrzydło północne jest ustawione w linii regulacyjnej ulicy Przemysłowej. Skrzydła kryte są dachami dwuspadowymi, pokrytymi blachą ocynkowaną.

Elewacje, częściowo z czerwonej cegły, częściowo otynkowane; rozczłonkowane lizenami w południowej połowie skrzydła frontowego. W innych częściach skrzydeł gzymsy kordonowe nad parterem na różnej wysokości, co świadczy o niejednorodności ich powstawania.

Cechy architektury przemysłowej zachowały się tylko w południowej części skrzydła frontowego. Jest to najstarsza część budynku, przekształcona w 1924 roku na młyn motorowy. Tu, oprócz podziału lizenami, zachowały się typowe wielokwaterowe okna zamknięte odcinkowo. Część okien w tej części przekształcona, w pozostałych częściach przerobiona na nowsze mieszkalne. Od strony dziedzińca na II piętrze w dawnym młynie ściana ślepa.

Bardzo charakterystyczna jest, sklepiona odcinkowo, dawna brama przejazdowa na osi skrzydła frontowego.
Wnętrze dwutraktowe z korytarzami, zupełnie przekształcone, z klatką schodową u styku skrzydeł, dostępną z podwórza.

Od frontu działki dwa parterowe pawilony z 1924 roku: dawna portiernia i kantor bez żadnych cech stylowych.
Wzdłuż południowej elewacji dawnej fabryki slumsowe zabudowania gospodarcze.

Stan zachowaniaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

1995 rokBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Fabryka rozbudowana w 1903 roku, następnie w 1914 i 1924 roku. Przekształcona na kamienicę czynszową w 1913 roku, z zachowanymi w części frontowej cechami architektury przemysłowej, w stanie bardzo zaniedbanym.

2009 rokBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Elewacja od strony ulicy Przemysłowej sprawia wrażenie zadbanej. Cegły nienaruszone, charakter przemysłowy budynku zachowany. Zdecydowanie gorszy stan przedstawiają ściany od strony podwórza. Miejscami ubytki w elewacji.

• Czerepińska J., Fabryka cykorii (młyn motorowy) Chaima Lejby Freitaga – ul. Zamojska 20, [w:] Czerepińska J., Michalska G., Studziński J., Katalog architektury przemysłowej w Lublinie, t. I, cz. I, maszynopis opracowany na zlecenie Państwowej Służby Ochrony Zabytków, Lublin 1995.