Etnografia Lubelszczyzny - ubiory w Biłgorajskiem i Kraśnickiem

Ubiór kobiecyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Ubiory kobiece noszone w Biłgorajskiem nie były jednolite - zachodziły między nimi znaczne różnice. W okolicach Tarnogrodu noszono gorsety z brokatu, żupany i parcianki, których nie noszono w środkowej i północnej części Biłgorajskiego, zaś ubiór sitarzy biłgorajskich różnił się od wszystkich ubiorów występujących na tym terenie.

Ubiór męskiBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Oto, jak opisuje Kolberg ubiór sitarza biłgorajskiego: "...Ubiór sitarza składa: długi (niemal po kostki) surdut czyli kapota sukienna, granatowa, zwyczajnego miejskiego kroju (bez stanu), pod kapotą kamizelka pstra lub jasna, spinana na boku i dochodząca po samą szyję, którą obwiązuje chusta kolorowa lub ciemna, a na nogach spodnie płócienkowe lub sukienne. Długi surdut w środku przewiązuje szeroki pas gorąco żółtego lub złocistego koloru, którego oba końce zwieszają się z przodu... W zimie noszą kożuszek krótki lub długi wy-prawny z barana, a idąc w drogę - płaszcz długi granatowy z ogromną peleryną, czasem barankami podszyty. Buty noszą wysokie do kolan. Głowę przykrywa w zimie czapka barankowa siwa lub czarna, średniej wysokości... w lecie zwykła czapka okrągła niska.... z daszkiem lub bez niego, ciemnego, najczęściej granatowego koloru". (O. Kolberg, LUD - Lubelskie, cz. L, str. 41).

Audio