„Dziennik Lubelski” (1932)

„Dziennik Lubelski” wychodził od 2 do 9 czerwca 1932 roku. Ukazało się więc tylko 9 numerów tego pisma. Wydawcą dziennika był Ignacy Płażewski, redaktorem – Józef Czechowicz.

Winieta gazety Dziennik Lubelski
Winieta gazety Dziennik Lubelski (Autor: )

[RozwińZwiń]

Egzemplarze „Dziennika Lubelskiego”Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Wacław Gralewski wspomina:

Pierwszy numer nie miał ani jednej ciekawej informacji (prenumerata biuletynów poważnych agencji była kosztowna), ani publicystyki. Grono piór amatorskich nie otrzaskanych należycie ani z problematyką polityczną, ani społeczną zamieściło kilkanaście większych i mniejszych artykułów. Czechowicz dał jakiś felieton i opracował kronikę. Nowinki zawsze wywołują pewne zainteresowanie, toteż pierwszego numeru Dziennika Lubelskiego sprzedano około tysiąca egzemplarzy, drugiego poniżej dwustu, a trzeciego zaledwie kilkadziesiąt. Plajta była gruntowna1.

Przeglądając numery „Dziennika”, trudno zgodzić się z tak niepochlebną opinią o tym piśmie przedstawioną przez Gralewskiego. Tym niemniej pismo szybko upadło. Pisze o tym Józef Czechowicz w liście do Kazimierza Andrzeja Jaworskiego:

Z Dziennikiem źle. Na razie jest zawieszony, bo Płażewski [wydawca] zbankrutował w Łodzi i wycofał się wskutek tego z wydawnictwa, a tym samym zostaliśmy bez pieniędzy. Jeżeli nie da się uruchomić pisma od 1 lipca, to ruszy z miejsca dopiero jesienią2.

Redakcja pisma mieściła się na ul. Powiatowej 3 (dzisiejsza ul. Żołnierzy Niepodległej), a jego druk odbywał się w „Zakładach Graficznych J. Pietrzykowskiego” przy ul. Kościuszki 4.

Numery „Dziennika Lubelskiego"Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

„Dziennik Lubelski" R. 1, Nr 1 (1 czerwca 1932)
„Dziennik Lubelski" R. 1, Nr 2 (2 czerwca 1932)
„Dziennik Lubelski" R. 1, Nr 3 (3 czerwca 1932)
„Dziennik Lubelski" R. 1, Nr 4 (4 czerwca 1932)
„Dziennik Lubelski" R. 1, Nr 5 (5 czerwca 1932)
„Dziennik Lubelski" R. 1, Nr 6 (6 czerwca 1932)
„Dziennik Lubelski" R. 1, Nr 7 (7 czerwca 1932)
„Dziennik Lubelski" R. 1, Nr 8 (8 czerwca 1932)
„Dziennik Lubelski" R. 1, Nr 9 (9 czerwca 1932)

Opracował Tomasz Pietrasiewicz

Historia „Dziennika Lubelskiego”Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Pierwszego czerwca 1932 roku ukazał się pierwszy numer gazety „Dziennik Lubelski” pod redakcją Ignacego Płażewskiego. W zamyśle miał „przynieść garść nowin z ostatniej chwili, poinformować co się dzieje i gdzie, co dzień nadchodzący niesie i co przed nami kryje” [z artykułu wstępnego]. Do każdego numeru był dołączany specjalny tygodniowy dodatek (czasem dwa) włączany w paginację, który miał zastąpić prasę specjalną np. „Kobieta praktyczna”, „Dziennik młodych” (poświęcony sprawom młodzieży), „Dodatek lekarski i prawny”, „Tydzień gospodarczy” lub „Życie gospodarcze”, „Region Lubelski”, „Wiedza praktyczna”, „Sport i turystyka”, „Praca społeczna i oświatowa”, „Nauka i wynalazki”, „Literatura i sztuka”, „Tydzień literacki”.
Dziennik zamieszczał ciekawe informacje polityczne i gospodarcze ze świata i z kraju, a także komentarz ważnych kwestii, o których się mówiło na ulicy w rubryce „Dzień dzisiejszy”. Zawierał też dużo informacji sportowych i wiadomości lokalnych oraz wiadomości sensacyjnych, które miały miejsce w Lublinie i okolicy. W „Kronice Lubelskiej” i „Kronice Wojewódzkiej” były podawane informacje o tym, co warto zwiedzać, dyżury aptek, informacje kulturalne i sensacyjne. Przegląd prasy w rubryce „Co piszą inni” redagował Józef Czechowicz (J.H.C.). Treść każdego numeru była urozmaicona dzięki dodatkom tematycznym. Drukowano też powieść w odcinkach W cieniu Żółtego Smoka Artura Millsa w przekładzie Janiny Zawiszy-Krasuckiej, a także wiersze Franciszki Arnsztajnowej, L. Suskiej, Zygmunta Klimutowicza. W dzienniku znalazły się też drobne ogłoszenia, reklama, rozkład jazdy pociągów, repertuar teatrów i kin oraz program radiowy.

Opis bibliograficzny czasopismaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Tytuł: „Dziennik Lubelski”
Wydawca: Ignacy Płażewski, „Prasa Regionalna”
Miejsce wydania: Lublin, drukarnia „Zakłady Graficzne J. Pietrzykowskiego”
Częstotliwość: dziennik
Format: 48 cm
Numeracja: R. 1, nr 1 (środa, 1 czerwca 1932)–R. 1, nr 9 (czwartek, 9 czerwca 1932)
Stałe rubryki: Dzień dzisiejszy; Informacje bieżące; Co piszą inni; Kronika lubelska; Kronika wojewódzka; Sport; Humor „uśmiechnij się”; Repertuar kin, teatrów i program radiowy; Rozrywki umysłowe; Wróżby pogody; Drobne ogłoszenia; Reklama
Układ gazety: pięcioszpaltowy

Opracowała: Anna Wojtysiak

Gralewski W., Stalowa tęcza, Warszawa 1968.
List do Kazimierza A. Jaworskiego, [w:] Czechowicz J., Listy, oprac. Kłak T., Lublin 1977.

PrzypisyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

1. Wróć do odniesienia W. Gralewski, Stalowa tęcza, Warszawa 1968, s.161.
  2. Wróć do odniesienia List do Kazimierza A. Jaworskiego, [w:] J. Czechowicz, Listy, oprac. T. Kłak, Lublin 1977, s. 173.