Dubienka – katalog architektury drewnianej

Katalog architektury drewnianej w Dubience.

Lokalizacja:
Armii Krajowej 13 lub 11, Dubienka

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny, użytkowany całorocznie. Budynek jednokondygnacyjny, z zabudowanym gankiem od strony ulicy i murowaną przybudówką od podwórza, kryty dwuspadowym dachem. Jedna ściana boczna murowana z cegły, pozostałe ściany drewniane, pokryte czteropoziomowym szalunkiem w układzie naprzemiennym: poziomym i pionowym. Ostatni poziom szalunku dekoracyjnie wykończony. Ściany pomalowane farbą olejną w dwóch odcieniach brązu. Okna jednorzędowe dwudzielne.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty eternitem falistym, ściany oszalowane (w narożach wzmocnione cegłą), przyziemie murowane z cegły. Oryginalna stolarka zachowana tylko w części ganku, w korpusie domu okna PCV.

ulica ChełmskaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Chełmska 9

Lokalizacja:
Chełmska 9, Dubienka

Data powstania:
połowa XIX wieku

Opis budynku:
Budynek w układzie kalenicowym, usytuowany po południowej stronie ulicy Chełmskiej, w odległości ok. 200 m na południe od rynku, ścianą frontową zwrócony ku ulicy. Budynek drewniany, na podmurówce z cegły palonej, z gankiem o dwuspadowym dachu wspartym na czterech drewnianych słupach. Ściany wzniesione w konstrukcji wieńcowej, łączone na rybi ogon, otynkowane. Budynek kryty dwuspadowym dachem. Okna dwurzędowe dwudzielne z uchylnymi lufcikami.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty eternitem falistym, ściany drewniane – otynkowane, murowane przyziemie. Zachowała się drewniana stolarka.

Czytaj więcej>>> o aptece przy ulicy Chełmskiej 9

Chełmska 10

Lokalizacja:
Chełmska 10, Dubienka

Data powstania:
lata 20/30. XX wieku

Opis budynku:
Dom mieszkalny typu bliźniak, użytkowany całorocznie. Budynek jednokondygnacyjny, kryty dwuspadowym dachem, z zabudowanym gankiem od strony ulicy – na prawo od osi budynku. Ściany drewniane, pokryte kilkupoziomowym szalunkiem, pomalowane farbą olejną w kilku odcieniach brązu. Budynek 10A (strona prawa): ceglana, bielona przybudówka od strony podwórza, szalunek czteropoziomowy (poziomy, pionowy, poziomy, pionowy), okna trójdzielne, z lufcikiem.
Budynek 10B (strona lewa): szalunek trzypoziomowy (poziomy, pionowy, pionowy), okna dwudzielne. Szczyty pionowo obite deskami, z wejściami na poddasze. Okna jednorzędowe dwudzielne (strona lewa) i dwurzędowe dwudzielne z uchylnymi lufcikami (strona prawa).

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty eternitem falistym, ściany oszalowane, przyziemie murowane. Oryginalna stolarka zachowana tylko w części prawej. W lewej części domu okna PCV.

ulica Czerwonego KrzyżaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Czerwonego Krzyża 34

Lokalizacja:
Czerwonego Krzyża 34, Dubienka

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny, użytkowany całorocznie. Budynek jednokondygnacyjny, drewniany, na ceglanej podmurówce, z zabudowanym gankiem od ulicy, kryty dachem naczółkowym. Ściany w konstrukcji wieńcowej, oszalowane, pomalowane farbą olejną w dwóch odcieniach brązu. Szalunek czteropoziomowy w układzie naprzemiennie poziomym i pionowym. Czwarty poziom szalunku posiada profilowane zakończenia. Szczyty domu z daszkami okapowymi wspartymi na
profilowanych wspornikach, pionowo obite deskami. Okna dwurzędowe dwudzielne z uchylnymi lufcikami.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą, ściany drewniane, oszalowane, pomalowane farbą olejną, murowane z cegły przyziemie. Zachowana oryginalna drewniana stolarka.

ulica HorodyskaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Horodyska 22

Lokalizacja:
Horodyska 22, Dubienka

Data powstania:
lata 20. XX wieku

Opis budynku:
Dom mieszkalny typu bliźniak, użytkowany całorocznie. Budynek jednokondygnacyjny, na murowanym przyziemiu, kryty dwuspadowym dachem. Od strony podwórza bielona przybudówka. Ściany drewniane, w części lewej oszalowane czterema poziomami szalunku w układzie naprzemiennie poziomym i pionowym, w części prawej obite bieloną płytą (paździerzową?). Okna dwudzielne i trójdzielne z lufcikiem. Szczyty pionowo obite deskami, w lewej części domu posiadające profilowane końce. Wzdłuż kalenicy widoczne dekoracyjnie profilowane wsporniki. Okna dwurzędowe dwudzielne.

Stan techniczny:
Stan techniczny zadowalający. Część lewa w dobrym stanie, prawdopodobnie po wymianie szalunku. Niszczejąca warstwa ocieplająca w prawej części domu, widoczne ubytki w warstwie malarskiej. Przyziemie murowane z cegły. Dach kryty blachą, w części lewej pomalowany farbą olejną. Zachowała się oryginalna, drewniana stolarka.

RynekBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Rynek 1

Lokalizacja:
Rynek 1, Dubienka

Data powstania:

Opis budynku:
Dom mieszkalny, pustostan. Budynek jednokondygnacyjny, na murowanym przyziemiu, kryty dwuspadowym dachem. Przy lewej ścianie bocznej przybudówka z pustaków kryta dachem pulpitowym. Ściany drewniane, ściana frontowa oszalowana czterema poziomami szalunku w układzie naprzemiennie poziomym i pionowym. Najwyższy poziom szalunku posiada profilowane zakończenia. Ściany boczne otynkowane. Szczyty pionowo obite deskami. Okna trójrzędowe dwudzielne, z okiennicami.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty eternitem falistym. Ściany drewniane, pomalowane szarą farbą olejną, ściany boczne otynkowane. Przyziemie murowane. Zachowała się oryginalna, drewniana stolarka wraz z okiennicami i okiennicą drzwiową.

Rynek 2

Lokalizacja:
Rynek 2, Dubienka

Data powstania:
ok. 1920

Opis budynku:
Dom mieszkalny, użytkowany całorocznie. Budynek jednokondygnacyjny, na murowanym przyziemiu, kryty dwuspadowym dachem. Przy lewej ścianie bocznej przybudówka z pustaków kryta dachem pulpitowym. Ściany drewniane, ściana frontowa oszalowana czterema poziomami szalunku w układzie naprzemiennie poziomym i pionowym. Najwyższy poziom szalunku posiada profilowane zakończenia. Ściany boczne otynkowane. Szczyty pionowo obite deskami. Wzdłuż kalenicy dachu widoczne dekoracyjnie profilowane wsporniki. Okna trójrzędowe dwudzielne.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą. Ściany drewniane, pomalowane szarą farbą olejną, ściany boczne otynkowane. Przyziemie murowane. Zachowała się drewniana stolarka.

Rynek 8

Lokalizacja:
Rynek 8/róg Kościelnej, Dubienka

Data powstania:

­
Opis budynku:
Dom mieszkalny, użytkowany całorocznie. Budynek jednokondygnacyjny, na murowanym przyziemiu, kryty dwuspadowym dachem. Ściany drewniane, oszalowane czterema poziomami szalunku w układzie naprzemiennie poziomym i pionowym. Górna część szalunku posiada profilowane zakończenia. Od strony zachodniej drewniana przybudówka. Okna dwurzędowe dwudzielne z uchylnymi lufcikami. Szczyty pionowo obite deskami, z daszkami okapowymi wspartymi na dekoracyjnie profilowanych wspornikach.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą. Ściany drewniane, oszalowane, pomalowane farbą olejną w dwóch odcieniach brązu. Przyziemie murowane z cegły. Zachowała się oryginalna drewniana stolarka wraz z okiennicami.

Rynek 15

Lokalizacja:
Rynek 15, Dubienka

Data powstania:
ok. 1930

Opis budynku:
Dom mieszkalny, użytkowany całorocznie, ścianą północną ściśle przylegający do sąsiedniego, murowanego budynku. Budynek jednokondygnacyjny, drewniany, na ceglanej podmurówce, kryty dachem naczółkowym. Ściany w konstrukcji wieńcowej, oszalowane, pomalowane farbą olejną w odcieniu ciemnego brązu. Szalunek czteropoziomowy w układzie naprzemiennie poziomym i pionowym. Poziomy szalunku oddzielone profilowanymi listwami. Od podwórza drewniana przybudówka z drzwiami wejściowymi, kryta dachem pulpitowym. Szczyty domu pionowo obite deskami. Okna jednorzędowe jednodzielne.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty eternitem falistym, ściany drewniane, pomalowane farbą olejną w odcieniu ciemnego brązu, przyziemie murowane. Okna PCV, po stronie południowej drewniane okiennice.

I Armii Wojska PolskiegoBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

I Armii Wojska Polskiego 1

Lokalizacja:
I Armii Wojska Polskiego 1, Dubienka

Data powstania:
1926

Opis budynku:
Dom mieszkalny o powierzchni 110 m kw., przy skrzyżowaniu z ulicą Chełmską. Budynek jednokondygnacyjny, z mieszkalnym poddaszem i balkonem od strony północnej, kryty dwuspadowym dachem. Przy elewacji zachodniej ganek z facjatą z dachem dwuspadowym. Od wschodu przybudówka kryta dachem pulpitowym. Ściany w konstrukcji wieńcowej, oszalowane, z profilowanymi końcami w górnej części szalunku. Budynek na ceglanej podmurówce, ganek z facjatą wspartą na czterech drewnianych słupach. Szczyty posiadają profilowane wiatrownice i sterczyny. Okna trójrzędowe dwudzielne.

Stan techniczny:
Stan techniczny dobry. Dach kryty blachą, ściany oszalowane, murowane przyziemie, zachowana oryginalna stolarka wraz z okiennicami.

Czytaj więcej>>> o domu Icka Goldberga