Dolna Panny Marii 45 w Lublinie

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Dolnej Panny Marii 45.

6 listopada 1947 – oględziny nieruchomości

8 listopada 1947 – nakaz przeprowadzenia remontu

26 stycznia 1949 – oględziny nieruchomości

28 stycznia 1949 – nakaz przeprowadzenia remontua

Ankieta z 1936 roku wymienia budynek mieszkalny zbudowany z cegły i opoki. Stan zachowania obiektu określono wówczas jako „wymagający remontu”. W roku 1947 stan domu uległ pogorszeniu: „Nadmieniam, że w lokalu Nr 2 sufit grozi zawaleniem, albowiem belek jest całkowicie spróchniały, tak że każde stąpnięcie w lokalu Nr 4 daje się bardzo odczuć. Zachodzi obawa, że lokatorzy z piętra wpadną na dół razem z podłogą i sufitem”.

Nakazano przeprowadzenie remontu budynku: „należy przeprowadzić następujący remont: 1) Podstemplować podciąg drewniany stropu w rogu przy ścianie i wzmocnić belkę stropową przegniłą 2) Wymienić opuszczającą się podsiębitkę i powałę na nową oraz uzupełnić tynk 3) W lokalu Nr 4 wykonać naprawę podłogi 4) Wykonać naprawę dachu przez wymianę zgniłych gontów”.

Stan zachowania domu pogarszał się. W 1949 roku wydano kolejny nakaz przeprowadzenia prac remontowych: naprawy stropu, wymiany zgniłej podsiębitki, wymiany podłóg.

MieszkańcyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

1936

Właściciel nieruchomości: Michał Gansior, syn Jana

Zarządca nieruchomości: Michał Gansior

Dzierżawca nieruchomości: Michał Gansior

1940

Właściciel nieruchomości: Michał Gąsior, ur. marzec 1884, rzym.-kat., rodz. Jan i Anna, zam. Dolna Panny Marii 45

Mieszkańcy nieruchomości wg zawodu w 1940 roku

Robotnicy 2 (na piętrze), 2 (w oficynie)

Rzemieślnicy 1 (na parterze), 1 (w oficynie)

Inne zawody 2 (na parterze), 2 (w oficynie).

Ogólna ilość mieszkańców 30

Dzieci do lat 6 włącznie 5

Dzieci do lat 7-18 włącznie 2

Dom murowany z opoki i cegły, dwukondygnacyjny, kryty gontem i papą, dobudówka jednokondygnacyjna, murowana, kryta papą. W nieruchomości istniało sześć mieszkań jednoizbowych i dwa mieszkania jednoizbowe z kuchnią. Na terenie nieruchomości znajdowały się dwie komórki i ustęp, wykonane z cegły, drewna, przekryte papą.

Akta nieruchomości położonej w Lublinie przy ul. Zamojskiej 45
Zespół: 35/22/0 Akta miasta Lublina » Seria: 10 INSPEKCJA BUDOWLANA MIASTA LUBLINA [1926-]1944-1950[1951] » Jednostka: 5953
-Plan dwóch izb mieszkalnych w posesji p. Gąsiora Mała przy ul. Dolnej P. Marii nr 45 róg ulicy Przy Krzyżu w Lublinie
Domowa książka meldunkowa miasta Lublina ul. Zamojska nr 45 lok. 5
Zespół: 35/22/0 Akta miasta Lublina » Seria: 12 KSIĘGI MELDUNKOWE MIESZKAŃCÓW MIASTA LUBLINA [1873-]1930-1950[-1960] » Jednostka:2397