Daniela Marcello

Daniela Marcello rozpoczęła swą drogę teatralną w 1989 roku na Sardynii, kształcąc się w Teatro delle Mani, a później w Teatro Alkestis, gdzie współpracowała przy organizacji wydarzeń i uczestniczyła w najważniejszych produkcjach zespołu (aktorka w Sabellicus, Occhi nel buio, Makbet, Kafka – Cagliari, 1990–1999).

Pogłębiała swoją wiedzę na temat ruchu, głosu oraz pieśni tradycyjnych. Wzięła udział w licznych doświadczeniach parateatralnych, zajmowała się również edukacją z zakresu teatru, prowadząc wspólnie z Amaranta Teatro projekty rezydencyjne na łonie przyrody (Casa Laboratorio Vallenera, Umbria, 2010–2011) i zajęcia dydaktyczne (Università Europea i Ass. Cult. Controchiave, Rzym, 2007–2010).

Współpracowała m.in. z: Claudiem Spadolą (jako asystentka reżysera w La Corsia n° 6, Rzym, 1999–2000), Ruotalibera Teatro (animatorka w Centro 16, przestrzeni sztuki i zabaw dla dzieci, Rzym, 2000–2001), O Thiasos TeatroNatura (aktorka w Le Metamorfosi, Rzym, 2001–2002), Masque Teatro (aktorka w Davai i Redrick Schuhart – Forlì/Santarcangelo, 2003–2004), Armandem Punzem (aktorka w Il Vuoto – Volterra/Prato, 2005), Ewą Benesz (parateatr – Sardynia/Sycylia/Umbria, od 2006 do dziś), Amaranta Teatro (aktorka w MnemosineIn corpore, Rzym, 2007–2011), Eloheh (narratorka w C’era una volta e sempre c’è, Rzym, od 2013 do dziś).

Opracowanie: Agnieszka Zachariewicz

Daniela Marcello była gościem festiwalu Zaczarowany Lublin. Spotkania z Opowiadaczami Świata w 2014 roku.