Cezary Listowski (ur. 1950)

Cezary Listowski – poeta, prozaik, krytyk literacki, publicysta.

Cezary Listowski - fotografia świadka historii
Cezary Listowski - fotografia świadka historii (Autor: Nawratowicz, Marek (1977- ))

BiogramBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Cezary Adam Sławomir Listowski urodził się 21 maja 1950 roku w Wałczu na Pomorzu jako syn Mariana Narcyza Listowskiego (poety, nauczyciela, dyrektora liceum ogólnokształcącego) oraz Elżbiety z Rowińskich. Do szkoły podstawowej uczęszczał w Rąblowie i Świdniku. Absolwent świdnickiego liceum ogólnokształcącego i Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, pracę magisterską o tematyce biblistycznej obronił w 1976 roku. Od 1975 roku do 1989 zatrudniony w Bibliotece Uniwersyteckiej KUL. W latach 1969–1970 związany z grupą poetycką Samsara, a w latach 1974–1981 członek Koła Młodych przy lubelskim oddziale Związku Literatów Polskich (w 1979 odmówiono mu wydania paszportu na wyjazd do Czechosłowacji z delegowania ZLP).

W marcu 1968 roku uczestniczył w wiecu studenckim na terenie miasteczka akademickiego w Lublinie. W latach 80. aktywnie zaangażowany w działalność Niezależnego Samorządowego Związku Zawodowego „Solidarność” (członkostwo od września 1980 roku). W listopadzie 1980 roku został członkiem Prezydium Środowiskowego Komitetu Koordynacyjnego Komitetów Założycielskich NSZZ „Solidarność” w Świdniku. W latach 1979–1980 założyciel i redaktor naczelny „Ścieżek” (najpierw dodatku do „Głosu Świdnika”, a od listopada 1980 roku samodzielnego pisma, które przez krótki czas – powstały dwa numery – ukazywało się pod tytułem „Ścieżki. Pismo Środowiskowego Komitetu Koordynacyjnego NSZZ «Solidarność» w Świdniku”). W 1981 roku współzałożyciel i redaktor „Marginaliów. Pisma Koła Bibliotekarzy NSZZ «Solidarność» KUL” (opublikowano trzy numery), a także redaktor „Wprost” – biuletynu Regionu Środkowowschodniego NSZZ „Solidarność”. W grudniu 1981 roku uczestniczył w strajku w Wytwórni Sprzętu Komunikacyjnego Państwowych Zakładów Lotniczych Świdnik, współinicjator i redaktor „Biuletynu Strajkowego Regionalnego Komitetu Strajkowego i WSK Świdnik”. Po pacyfikacji zakładu do 15 października 1982 roku przebywał w ukryciu.

Współpracownik podziemnego „Biuletynu Informacyjnego Tymczasowego Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ «Solidarność». Wydanie wojenne” (1982), redaktor podziemnego „Grotu. Biuletynu NSZZ «Solidarność» WSK-PZL” (1982–1986), autor w podziemnym „Informatorze Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ «Solidarność»” (1982–1989), współpracownik Biura Informacji Regionu Środkowo-Wschodniego (1982–1989), autor tekstów do audycji podziemnego Radia „S” w Świdniku (1983–1984) oraz współpracownik podziemnego wydawnictwa Wolna Spółka Wydawnicza w Lublinie (1986–1988). W 1986 roku wydawca serii znaczków z okazji poświęcenia Dzwonu Wolności w Świdniku. W latach 1986–1988 współpracował z podziemnym wydawnictwem Wolna Spółka Wydawnicza w Lublinie, a równolegle prowadził we własnym mieszkaniu punkt kolportażowy wydawnictw podziemnych. W 1988 roku był jednym ze współzałożycieli lubelskiego wydawnictwa Test.

Od 1994 roku należy do Stowarzyszenia Pisarzy Polskich, a od 2006 do Stowarzyszenia Wolnego Słowa. W latach 1994–1998 członek Rady Miejskiej w Świdniku (wybrany z listy Świdnickiej Inicjatywy Samorządowej). Redaktor naczelny pisma „Leader” wydawanego przez Stowarzyszenie Pracodawców Polskich w Warszawie (1989–1990), lubelskiego „Tygodnika Współczesnego” (1990–1991) i „Głosu Świdnika” (1992–1994); redaktor „Kuriera Lubelskiego” (1994–1995). W latach 1996 i 1997 był współinicjatorem i organizatorem I i II edycji Świdnik Jazz Festiwal. W latach 1999–2004 dyrektor biura Związku Gmin Lubelszczyzny w Lublinie.

Działalność twórczaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Jako poeta debiutował w 1974 roku wierszami opublikowanymi w „Nowym Wyrazie” (nr 8). Jest autorem trzech tomów poetyckich, jednej powieści i dwóch książek publicystycznych. Jego wiersze znalazły się w kilku antologiach poetyckich.

Wyróżnienia i nagrody (wybór)Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Wyróżnienie podczas XVIII Ogólnopolskiego Turnieju Poezji Społecznie Zaangażowanej o nagrodę „Czerwonej Róży” (Gdańsk, 1977).

II nagroda w poezji i III nagroda w prozie podczas konkursu O Laur Lubelskiego Koziołka (1977).

II nagroda w konkursie Lubelszczyzna współczesna – region – praca – młodzież (1978).

III nagroda VI Ogólnopolskiego Turnieju Poetyckiego „Lustra” (1979).

Publikacje książkoweBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Tomy wierszyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Słowo NIE, Związek Literatów Polskich. Oddział w Lublinie, Koło Młodych Pisarzy, Lublin 1977 (Lubelskie Prezentacje Poetyckie, seria 1).

Zawieszeni na drodze, wstęp Stanisław Jan Królik, Galeria Poezji i Plastyki, Biała Podlaska 1981.

...i jego nieustająca Pogoń za wiatrem, Polihymnia, Lublin 2019.

Drogowskazy na wietrze, Stowarzyszenie Pisarzy Polskich, Lublin 2020 (Seria „Książki Duma Lublina", Lubelska Biblioteka Stowarzyszenia Pisarzy Polskich, tom 5).

PowieściBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Strzępy, Warszawska Niezależna Oficyna Poetów i Malarzy [wyd. podziemne Przedświt], Warszawa 1984.

PublicystykaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Kto ukradł połowę Polski, Izdebski i S-ka, Lublin 1991.

Polski Titanic, Izdebski i S-ka, Lublin 1991.

Publikacje w czasopismachBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Wiersze, proza i publicystyka Cezarego Listowskiego były publikowane w takich czasopismach jak: „Akcent”, „Głos Świdnika”, „Kamena”, „Kultura Niezależna”, „Kurier Lubelski”, „Kurier Polski”, „Literatura”, „Lublin. Kultura i Społeczeństwo”,  „Miejska Gazeta Powszechna”, „Nowy Wyraz”, „Polityka”, „Przegląd Tygodniowy”, „Rzeczpospolita”, „Spotkania”, „Sztandar Ludu”, „Tygodnik Powszechny”, „Tygodnik Współczesny”, „Ziemia Chełm”.

Publikacje w wydawnictwach zbiorowychBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Przebudzenie. Antologia młodej poezji lubelskiej, pod red. S.J. Królika, Wydawnictwo Lubelskie, Lublin 1976.

Debiuty poetyckie 1977, wybór, oprac. i red. J. Leszin-Koperski, A.K. Waśkiewicz, Zarząd Główny SZSP, Warszawa 1978.

Gdzie jabłonie słodkopienne. Antologia, wybór E. Aleksandrowicz, red. S. Aleksandrowicz, S. Żurek, oprac. graf. i rys. R. Tkaczyk, Klub Młodych Pisarzy, Lublin 1980.

Brzegiem życia, kom. red. W. Michalski, K. Mucha, Z. Strzałkowski, Wydawnictwo Lubelskie, Lublin 1981.

Czerwona róża 1960–1984. Antologia, pod red. J. Koperskiego, E. Kuppera, A.K. Waśkiewicza, Warszawa 1988.

Na surowym korzeniu. Almanach poetów Świdnika, wstęp i oprac. S. Myk, Agencja Dziennikarska „VIPress”, Świdnik 1993.

• Cezary Adam Sławomir Listowski, [w:] Jan Smolarz, Pisarze współcześni regionu lubelskiego. Leksykon, Związek Literatów Polskich Oddział w Lublinie, Lublin 1999.
  • Dąbrowski Marcin, Cezary Adam Listowski, [w:] Encyklopedia „Solidarności”. Opozycja w PRL 1976–1989, t. 1, redakcja M. Łątkowska (redaktor nacz.), A. Borowski, W. Domagalski, A. Dudek, Ł. Kamiński, P. Miśkiewicz, G. Waligóra, Oficyna Wydawnicza Volumen, Instytut Pamięci Narodowej, Warszawa 2010.
  • Jankowski Piotr R., Listowski Cezary. Poeta, dziennikarz, https://www.historia.swidnik.net/osoba-910 [dostęp: 7.12.2020].