Cegielnia Lemszczyzna (Lublin)

Cegielnia mieściła się przy dzisiejszej ul. Chodźki.

Cegła z sygnaturą „LEMSZCZYZNA” (Autor: Prażmo, Dariusz (1964- ))

Na terenie przy dzisiejszej ul. Chodźki. Adres cegielni przed 1939 r. to ul. Obywatelska 9.

Cegielnia przy ulicy Chodźki - Stanisław Ziemba - fragemtn relacji świadka historii

Cegielnia przy ulicy Chodźki - Lilianna Nowakowska - fragment relacji świadka historii

Funkcjonowała co najmniej od 1889 roku do połowy lat 80-tych XX wieku. Była własnością Jana Kleniewskiego (ur. 1845 r. zm. 1918 r.), a następnie  jego syna Witolda. Kleniewscy byli właścicielami całego, świetnie prosperującego folwarku Lemszczyzna, rozciągającego się za północnymi rogatkami Lublina, w rejonie ulic: Północnej, Obywatelskiej, Probostwo, aż Do Dysa. Cegielnia była jednym z jego elementów. Inne to m. in. cenione plantacje róż, szkółki owocowe i plantacja chmielu, do której obsługi wzniesiono suszarnię chmielu, której budynek stoi dziś przy ul. Biernackiego 22. Dwór Kleniewskich i towarzyszące mu zabudowania znajdowały się w okolicach dzisiejszych ulic Probostwo i Biernackiego.

Lublin, ul. Obywatelska 9, cegielnia „Lemszczyzna”

Cegielnia Lemszczyzna - Halina Nowakowska - fragment relacji świadka historii

Właściciele, dzierżawcy, zarządcyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

1898 – wiadomość o dacie powstania – *Księga adresowa przemysłu fabrycznego w Królestwie Polskim, r. 2, 1906)

1903 – Romuald Nowakowski (*Popieramy Handel i Przemysł Lubelski, Lublin 1903 r., *Księga adresowa przemysłu fabrycznego w Królestwie Polskim na rok 1904, oraz 1906, *Przemysł Fabryczny w Królestwie Polskim r. 5, 1908 r.)

1908 – Jan i Witold Kleniewscy, zarządzający: Ludomir Kłobski, prokurent: Aleksander Podkański, kierownik: Jan Wojciechowicz, buchalter, wyroby: cegły zwykłe i fasonowe, biuro sprzedaży: Lublin, Główczyński, robotników: 40-45, kapitał zakładowy: 35 000. rb, przybliżony obrót roczny: 45 000 rb, silnik parowy o mocy 24 koni (*Przemysł Fabryczny w Królestwie Polskim r. 5, 1908 r.)

1914 – 1922 – Ludomir Kłobski – szwagier Kleniewskich, mąż Bożenny z Kleniewskich, w wymienionych latach występuje jako dzierżawca;

1925 – Witold Kleniewski (*Kalendarz Przemysłu i Handlu Województw: Lubelskiego , Kieleckiego i Kresów Wschodnich na rok 1925)

1935 – Spółka „Cegielnia Obywatelska Sp. z o. o.”, dzierżawa, siedziba spółki ul. Obywatelska 9, Hersz Szrajbman i Abram Mitelman (kapitał) oraz Azriel Mitelman i Chaim Szrajbman (gotówka); (*Przegląd Budowlany, z. 9, r. 7, Warszawa 1935 r.)

1935 – dzierżawca „Cegłoprim Sp. z o. o.” *Księga Adresowa Polski dla handlu, rzemiosł i rolnictwa 1928, *Rocznik Polskiego Przemysłu i Handlu, połączone wydawnictwa: „Rocznik Informacyjny o Spółkach Akcyjnych w Polsce” i „Polski Przemysł i Handel (Rynek Polski)”. R 5, 1936)

1939 – Witold Kleniewski „Lemszczyzna” (*Spis Abonentów Sieci Telefonicznych Dyrekcji Okręgu Poczt i Telegrafów w Lublinie i Polskiej Akcyjnej Spółki Telefonicznej w Mieście Lublinie na 1939 r.)

1940 – dzierżawca Władysław Młodzianowski (*Industrie, Handel, Handwerk der Stadt Lublin/Przemysł, handel, rzemiosło miasta Lublina, Lublin, 1940., *Amtliches Fernsprechbuch für den Distrikt Lublin = Urzędowa Książka Telefoniczna dla Dystryktu Lublin, 1942)

1944 – l. 80. XX w. Cegielnia „Lemszczyzna” (*Dokumentacja Osobowa i Płacowa – Lubelski Urząd Wojewódzki w Lublinie Biuro Dyrektora Generalnego Odział d/s Archiwum)

Praca w cegielni Lemszczyzna - Dariusz Prażmo - fragment relacji świadka historii

TechnologiaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W roku 1904 zatrudniano 37 robotników, roczna produkcja 11.500 rb. Wykonywano w niej cegły zwykłe o wymiarach 270x125x65 mm.

To była bardzo ciężka praca - Elżbieta Kowalik-Sposób - fragment relacji świadka historii

Cegła z sygnaturą „RN”
Cegła z sygnaturą „RN” (Autor: Prażmo, Dariusz (1964- ))

SygnaturyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

k. XIX w. – 1908 -„RN”

po 1908 r. - „Lemszczyzna”

po 1935 - „PRIM”? (Cegłoprim ?)

Stan zachowaniaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Brak pozostałości. Teren zabudowany od lat 70 –tych XX w. budynkami mieszkalnymi.

Inne cegielnie na tym obszarzeBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Hersz Szrajbman - Cegielnia Lemszczyzna Kolonia k/ wsi Choinki (*Księga adresowa w Królestwie Polskim na lata 1903, 1904,1905 oraz 1910, *Kalendarz Lubelski 1904). W 1917 roku przypisany jest do wsi Choinki (*Polen: Adressbuch fur Industrie, Handel und Landwirtschaft = Polska: księga adresowa dla przemysłu, handlu i rolnictwa, cz. 2, 1917 r.)

Franciszek Zaborski - Cegielnia II Lemszczyzna Kolonia k/ wsi Choinki (*Księga adresowa Królestwa Polskiego na rok 1903 oraz 1904, *Kalendarz Lubelski 1904).