Bonifraterska 14 w Lublinie (obecnie Biernackiego 8 i 10)

Historia nieruchomości zlokalizowanej w Lublinie przy ulicy Bonifraterskiej 14, dzisiejszej Mieczysława Biernackiego nr 8 i nr 10.

Dawny numer policyjny: 665a
Numer hipoteczny: 871 bądź 791
Numer przed 1939: Bonifraterska 14
Numer po 1944: -
Numer obecny: Biernackiego 8 i 10

Bonifraterska 14Bonifraterska 14 na mapie Lublina z 1928 roku

Bonifraterska 14Bonifraterska 14 na panoramie lubelskiej z lat 30-tych XX wieku

Lokale handlowe i rzemieślnicze w latach 1918-1940

Ankieta z dnia 30.X.1936 r. [Inspekcja budowlana 189]
1936 - cukiernia (w suterynie)
1936 - ślusarnia (w przybudówce)

Karta realności z dnia 10.VII.1940 r. [Inspekcja budowlana 189]
1940 - warsztat ślusarski
1940 - piekarnia
1940 - sklep spożywczy

Historia budynkuBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Właściciele
dane z dnia 12.X.1896 - Batora Woj.
1915 - Mutko Mar.
dane z dnia 30.X.1936 - Adam Mutko, syn Błażeja (właściciel oficyny)
dane z dnia 11.XII.1936 - Marjan Mutko, syn Błażeja
dane z dnia 10.VII.1940 Marian Mutko (ur. 1869, rodz. Błażej i Wanda, zam. Bonifraterska 14), Adam Mutko (ur. 1876, rodz. Błażej i Wanda, zam. Bonifraterska 14)

Lokatorzy według wyznania, płci i wieku (1940 rok)

Ogólna ilość mieszkańców Mężczyzn Kobiet

Dzieci do lat 6
włącznie

Dzieci od 7-18 lat
włącznie
Uwagi

Chrześcijan - 19

Żydów - 16

9 14 4 8

Mieszkańcy nieruchomości według zawodu (1940 r.)

Pracownicy umysłowi: 1 (na piętrze)

Wolne zawody: 1 (na parterze)

Robotnicy: 1 (na poddaszu)

Rzemieślnicy: 4 (na parterze) + 2 (na poddaszu)

Inne zawody: 1 (na parterze)

Dodatkowe informacje

Inspekcja budowlana, sygn. 189
- Dokument wydany przez Magistrat m. Lublina /Wydział Budownictwa/, z dnia 24.VI.1930 r. w sprawie: „plany zamienne nowobudującego się domu Marjana Mutko, na nier. przy ul. Bonifraterskiej 14.” Wniosek: „Plany zamienne budującego się domu Mutko Marjana, na nieruchomości przy ul. Bonifraterskiej nr 14, zatwierdza się pod warunkiem zastosowania się do poprawek poczynionych na planach i zabrukowania używalnej części podwórza. Orzeczenie Rady Budowlanej z dn. 23.VI.1930 r. (…), iż pod powyższemi warunkami do zatwierdzenia przeszkód nie ma.” Dokument opatrzony pieczęcią i podpisem Naczelnika
Wydziału oraz inż. Al. Gruchalskiego.
- Pismo z dnia 18.VI.1930 r. do Magistratu m. Lublina /Wydział Budownictwa/, wniesione przez Marjana Mutko, właściciela posesji nr 14 przy ul. Bonifraterskiej w Lublinie. Pismo zawiera informację o przedłożeniu planu zamiennego budowy i prośbę o wydanie pozwolenia na dokończenie budowy.
- Pismo z dnia 21.III.1930 r. do Magistratu m. Lublina /Wydział Budownictwa/, wniesione przez Marjana Mutko, właściciela posesji nr 14 przy ul. Bonifraterskiej w Lublinie. Pismo zawiera informację o przedłożeniu 2 egzemplarzy planów na budowę domku mieszkalnego w posesji przy ul. Bonifraterskiej 14 w Lublinie oraz prośbę o wydanie zgody na budowę.
- Dokument wydany przez Magistrat m. Lublina /Wydział Budownictwa/ w kwietniu 1930 r. w sprawie: „projekt domu mieszkalnego w pos. Marjana Mutko przy ul. Bonifraterskiej 14.” Wniosek: „Plany na budowę domu Marjana Mutko w posesji przy ul. Bonifraterskiej N 14 zatwierdza się pod warunkiem zastosowania się do poprawek poczynionych na planie i zabrukowania używalnej części podwórza. Uzasadnienie: orzeczenie Rady Budowlanej z dn. 09.IV.1930 r. (…),że pod powyższemi warunkami do zatwierdzenia przeszkód nie ma.” Dokument opatrzony pieczęcią i podpisem Naczelnika Wydziału oraz Inspektora B. M.
- Sporządzone odręcznie zaświadczenie wydane przez Z-cę Kierownika Zarządu miejskiego J. Jaworskiego, wydane na skutek podania Adama Mutki z dnia 16.III.1934 r. w celu złożenia w Urzędzie Skarbowym. Niniejszym zaświadcza on, iż na nieruchomości położonej przy ul. Bonifraterskiej 14, stanowiącej własność Adama Mutki , został wybudowany nowy, murowany budynek przeznaczony na warsztat ślusarski, budowę którego rozpoczęto w sierpniu, a zakończono i zajęto we wrześniu 1924 r.
- Podanie do Magistratu m. Lublina z marca 1934 r., wniesione przez Adama Mutko w sprawie wydania zaświadczenia potwierdzającego wybudowanie przez niego warsztatu ślusarskiego we wrześniu 1924 r. i oddanie go do użytku. Zaświadczenie to jest niezbędne do przedstawienia w Urzędzie Skarbowym. Pismo zawiera również informację o nie skorzystanie przy powyższej budowie z pożyczki państwowej.

- Raport do Pana Kierownika II Komisarjatu w Lublinie, sporządzony w dniu 25.IV.1935 r. przez post. Maksymiljana Wolffa o treści następującej: „Melduję posłusznie Panu Kierownikowi że przy ulicy Bonifraterskiej N14 w domu należącym do Mudko Katarzyny zawalił się sufit co grozi niebezpieczeństwem pozostałym lokatorom. Niniejszy raport przedkładam Panu Kierownikowi do decyzji.” Raport przesłany do Zarządu Miejskiego Wydział Budowlany z prośbą „o komisyjne zbadanie ze względu na grożące niebezpieczeństwo i wydanie stosownych zarządzeń.”
- Sporządzona odręcznie relacja z miejsca zdarzenia przy ul. Bonifraterskiej 14 (zawalenie się mieszkania, zajmowanego przez dozorcę Józefa Kamińskiego wraz z rodziną) i ze wstępnych oględzin domu, którego stanu może zagrażać bezpieczeństwu pozostałych lokatorów, w związku z tym jak najszybciej należy zwołać Komisję Budowlaną. Relację sporządził przod. Cholszewski.
- Doniesienie sporządzone przez przodownika Bronisława Biernackiego o treści następującej: „Dnia 27 września 1935 r. ja Biernacki Bronisław przod. II-go Komisarjatu P.P. w Lublinie stwierdziłem, że Mutko Marjan s. Błażeja lat 66 właściciel domu przy ul. Bonifraterskiej N 14 zamieszkały tamże bez planu i zezwolenia Wydziału Budownictwa, w ogrodzie pod wyżej wskazanym adresem wymurował mieszkanie (przybudówka). Niniejsze doniesienie spisałem celem pociągnięcia Mutkę Marjana do odpowiedzialności za wyżej wymienione wykroczenie. Nadmieniam, że Mutko jest zamożny.”
- Podanie do Wydziału Budowlanego Magistratu m. Lublina, wniesione przez Marjana Mutko w dniu 02.X.1935 r. w sprawie wydania zaświadczenia potwierdzającego zburzenie należącego do petenta starego, drewnianego domu. Zaświadczenie to jest wymagane przez Izbę Skarbową w Lublinie. Na odwrocie znajduje się sporządzone odręcznie zaświadczenie wydane dla pani Marjanny Mutko na skutek wniesionego przez nią podania z dnia 03.X.1935 r. w celu przedłożenia Izbie Skarbowej. Niniejszym zaświadcza on, iż na nieruchomości położonej przy ul. Bonifraterskiej 14, został rozebrany i „przestał być” na skutek złego stanu budynek mieszkalny frontowy składający się z 4 mieszkań jednoizbowych.
- Pismo z dnia 01.VI.1938 r. do Zarządu Miejskiego /Wydział Budownictwa/ w Lublinie, wniesione przez Komisarjat II-gi Policji Państwowej. Pismo dotyczy jak najrychlejszego wyznaczenia linii regulacyjnej ulicy Bonifraterskiej, gdyż właściciele posesji przy ul. Bonifraterskiej 14, 16, 18 i 20 budują nowe parkany, a w związku z nieuregulowaniem linii ulicy parkany te są budowane w linii łamanej („jedni cofnęli parkany o 2 metry, inni budują na starych miejscach.”)
- Podanie wniesione do Zarządu Miejskiego w Lublinie, Wydział Budownictwa, przez Marjana Mutko w dniu 19.IX.1938 r. Podanie to dotyczy udzielenia petentowi zezwolenia na postawienie w należącym do niego ogrodzie przy ul. Bonifraterkiej 14 na froncie prowizorycznej budki drewnianej przenośnej, w budce są już urządzenia sklepowe i wykupione świadectwo przemysłowe. Petent zobowiązuje się przy tym, iż w razie potrzeby rozszerzenia ulicy na tym miejscu, posunąć budkę na wewnątrz ogrodu, lub usunąć ją całkiem. Na odwrocie znajduje się odręczna adnotacja z dnia 10.X.1938 r. o poinformowaniu petenta, iż takie zezwolenie będzie mógł uzyskać po złożeniu do zatwierdzenia stosownego planu.

- Podanie wniesione do Zarządu Miejskiego w Lublinie, Wydział Budownictwa, przez Marjana Mutko, w dniu 23.IX.1938 r. Podanie to dotyczy opieczętowania nowopostawionej budki na posesji przy ul. Bonifraterskiej 14. Budka ta ma służyć do przechowywania warzyw i owoców lepszych gatunków, a jej nieprzepisowe rozmiary zostały spowodowane przez nieznajomość prawa petenta. W związku z tym petent zobowiązuje się zmniejszyć budkę do prawidłowych rozmiarów i prosi o jej rozpieczętowanie.
- Podanie do Pana Prezydenta w Lublinie z dnia 17.X.1938 r., wniesione przez Marjana Mutko w sprawie zatwierdzenia projektu budowy drewnianego sklepu na nieruchomości położonej przy ul. Bonifraterskiej 14. Projekt sporządzony został przez inż. H. Bekkera.
- Sporządzone odręcznie pismo z dnia 31.XII.1938 r. do Starostwa Grodzkiego Lubelskiego w odpowiedzi na pismo z tegoż Starostwa z dnia 22.XI.1938 r. Pismo zawiera raport z przeprowadzonych na miejscu oględzin wytwórni cukierniczej należącej do Ajchemblata Bendysza przy ul. Bonifraterskiej 14. Wynika z nich, że plan sytuacyjny wytwórni jest zgodny z rzeczywistością. Nie spełnia ona jednak wymogów określonych prawem, a mianowicie: nie posiada wentylacji, znajduje się w suterynach, a dodatkowo pomieszczenia nie są skanalizowane, pomimo że ulica skanalizowana jest, a ponadto pomieszczenie nie posiada dostatecznego oświetlenia.
- Pozwolenie na budowę wydane przez Zarząd Miejski w Lublinie, Wydział Budownictwa, Dział Inspekcji na skutek prośby z dnia 18.X.1938 r. Marjana Mutki, właściciela posesji przy ul. Bonifraterskiej 14, na budowę kiosku drewnianego po spełnieniu warunków określonych w dokumencie. Pozwolenie wydane w dniu 27.X.1938 r. i opatrzone pieczęcią i podpisem Za Prezydenta Miasta inż. arch. Al. Zbigniew Oleś, Inspektor Budownictwa.
- Sporządzone odręcznie zaświadczenie wydane na skutek podania Mariana Mutko i Izaaka Klar z dnia 16.I.1939 r. w celu złożenia w Urzędzie Skarbowym. Niniejszym zaświadcza on, iż na nieruchomości położonej przy ul. Bonifraterskiej 14, stanowiącej własność Mariana Mutki we wrześniu 1938 r. rozpoczęto budowę sklepu drewnianego bez pozwolenia Zarządu Miasta w związku z czym w dniu 17.IX.1938 r. roboty wstrzymano, a budynek opieczętowano. W związku z wydaniem w dniu 27.X.1938 r. pozwolenia na budowę sklepu, na skutek prośby Mariana Mutki z dnia 18.X.1938 r. i przedłożenia stosownych planów, w celu dalszego umożliwienia robót pieczęcie zostały usunięte. Zaświadczenie wydane w dniu 26.I.1939 r. i opatrzone pieczęcią i podpisem Za Prezydenta Miasta inż. arch. Al. Zbigniew Oleś Inspektor Budownictwa.
- Podanie do Zarządu Miejskiego w Lublinie /Wydział Budownictwa/, z dnia 14.I.1939 r., wniesione przez Mariana Mutko i Izaaka Klaraw sprawie wydania zaświadczenia potwierdzającego, iż nowowybudowana budka na nieruchomości przy ul. Bonifraterskiej 14 została przez Wydział Budownictwa opieczętowana z powodu braku zezwolenia i kiedy zostały zdjęte pieczęcie. Zaświadczenie to jest niezbędne do przedstawienia w Urzędzie Skarbowym.

- Podanie z sierpnia 1944 r., wniesione przez Adama Mutko do Wojewódzkiej Rady Narodowej przez Zarząd Miejski w Lublinie /Wydział Budownictwa/ o przydzielenie mu potrzebnego materiału, „na odbudowę mego domu przy ul. Bonifraterskiej Nr. 14 który został częściowo zdemolowany przez działanie wojenne w czasie opuszczania miasta przez okupanta niemieckiego w dniach 22 – 24 lipca br. Materiały te to: drzewo na krokwie do dachu, ściany, sufity i podłogi, blacha, ewent. papa na pokrycie dachu, cegła i wapno, gwoździe oraz szkło".

Ankieta z dnia 30.X.1936 r. [Inspekcja budowlana, sygn. 189]

Położenie: ulica Bonifraterska 14 (oficyna)
Nr hipoteczny: 871
Właściciel: Adam Mutko, syn Błażeja
Zarządca: Adam Mutko
Dzierżawca: -
Dozorca: -

Rodzaj nieruchomości: dom parterowy mieszkalny i przybudówka na warsztat ślusarski oraz 2 komórki drewniane + ogród
Data rozpoczęcia użytkowania: maj 1920 rok
Z jakiego materiału wykonane są budynki: dom murowany z cegły, przybudówka z cegły, komórki drewniane
Liczba mieszkań:
 - 3 mieszkania – 1 izba (pokój),
 - 3 mieszkania – 2 izby (pokój i kuchnia),
oraz w suterenie cukiernia 3 izbowa
Kanalizacji: brak
Ilość mieszkań w suterenach: cukiernia 3-izbowa; głęb. 1,5 m (głęb. podłogi od powierzchni terenu)
Liczba piwnic: 2 piwnice - tak, nadają się na schron
Liczba pięter: „parterowy z poddaszem mieszkalnym”
System wodociągowo - kanalizacyjny: studnia, dół ustępowy (20 m od sąsiada), 2 ustępy nieskanalizowane; brak łazienek
Oświetlenie: elektryczne
Ogrzewanie: 4 piece grzewcze
Liczba balkonów: nie ma
Klatka schodowa: główna, z oświetleniem górnym i schodami drewnianymi
Pokrycie dachu: papa, blacha
Kiedy remontowano budynek: „co roku w miarę możności”
Czy fasada bądź cały budynek wymaga remontu: wymaga cały budynek
Czy jest miejsce odpowiednie do urządzenia schronu przeciwgazowego: jest

Dane dotyczące podwórza
Wymiary: 16 m x 7 m
Nawierzchnia: bruk i klepisko
Jaka jest odległość budynku frontowego od oficyny: -
Czy są stajnie, obory, chlewy, komórki: komórka

Śmietnik: stały
Roślinność: nie ma
Urządzenia do trzepania: nie ma
Co wiadomo o lokalach podziemnych: -
Gdzie odpływają ścieki kuchenne: do rynsztoka
Jak często wywożone są nieczystości domowe i przez kogo: co miesiąc, przedsiębiorca prywatny

Ankieta z dnia 11.XII.1936 r. [Inspekcja budowlana, sygn. 189]

Położenie: ulica Bonifraterska 14
Nr hipoteczny: 871
Właściciel: Marjan Mutko, syn Błażeja
Zarządca: -
Dzierżawca: -
Dozorca: -

Rodzaj nieruchomości: 1 dom mieszkalny + sad
Data rozpoczęcia użytkowania: 01.IX.1931 r.
Z jakiego materiału wykonane są budynki: z cegły
Liczba mieszkań:
 - 1 mieszkanie - 2 pokoje z kuchnią,
 - 2 mieszkania- 1 pokój z kuchnią
Ilość mieszkań w suterenach: -
Liczba piwnic: 1 piwnica
Liczba pięter: 1 piętro
System wodociągowo – kanalizacyjny: wodociągu brak, dół ustępowy u sąsiada; brak łazienek
Ogrzewanie: 2 piece grzewcze
Liczba balkonów: 1 od ogrodu, o konstrukcji żelbetowej, z poręczą żelazną
Klatka schodowa: główna, z oświetleniem bocznym i schodami drewnianymi
Pokrycie dachu: blacha
Kiedy remontowano budynek: -
Czy fasada bądź cały budynek wymaga remontu: nie wymaga

Wymiary: nieczytelne
Czy są stajnie, obory, chlewy, komórki: -
Śmietnik: ruchomy
Gdzie odpływają ścieki kuchenne: na ogród

Karta realności z dnia 10.VII.1940 r. [Inspekcja budowlana, sygn. 189]

Położenie: Bonifraterska 14
Nr hipoteczny: „871 lub 791”
Administrator: Marian Mutko
Dozorca: „dozorca przychodzi, mieszka ul. Ruska”

Powierzchnia ogółem: 3066 m2, w tym:
 - zabudowana: 385 m2,
 - niezabudowana: 2681 m2 (podwórze: 220 m2, ogród: 2461 m2)
Długość frontu: 57 mb (głębokość 57 mb)

Budynek w głębi mieszkalny "a"
Liczba kondygnacji: 2
Główna klatka schodowa: 1
Boczna klatka schodowa: -
Liczba mieszkań: 3, w tym:
 - 2 mieszkania - 2 izby,
 - 1 mieszkanie - 3 izby
Liczba izb: 7
Liczba piwnic: 1
Liczba suteren niemieszkalnych -
Liczba strychów: 1
Data użytkowania czerwiec: 1933 r.

- Plan na budowę domku jednopiętrowego w pos. p. Marjana Mutki przy ul. Bonifraterskiej 14 w Lublinie. Plan opatrzony pieczęcią zawierającą adnotację o jego zatwierdzeniu pod warunkiem dostosowania się do poprawek poczynionych na planach i zabrukowania części używalnej podwórza. Adnotacja nosi datę 30.VI.1930 r. i opatrzona jest pieczęcią i podpisem Kierownika Zarządu miejskiego m. Lublina oraz Naczelnika Wydziału.
- Plan na budowę domku mieszkalnego w pos. p. Marjana Mutki przy ul. Bonifraterskiej Nr. 14 w Lublinie.
- Plan opatrzony pieczęcią zawierającą adnotację o jego zatwierdzeniu pod warunkiem dostosowania się do poprawek poczynionych na planach i zabrukowania części używalnej podwórza. Adnotacja nosi datę 14.IV.1930 r. i opatrzona jest pieczęcią i podpisem Kierownika Zarządu miejskiego m. Lublina oraz Naczelnika Wydziału.
- Plan budowy sklepu drewnianego w p os. przy nr 14 ul. Bonifraterskiej w Lublinie wł. p. Mutka Marjan. Plan opatrzony pieczęcią zawierającą adnotację o jego zatwierdzeniu. Adnotacja nosi datę 27.X.1938 r.