„Biuletyn Stowarzyszenia Techników Województwa Lubelskiego” (1929)

Miesięcznik „Biuletyn Stowarzyszenia Techników Województwa Lubelskiego” był wydawany w 1929 roku. Swoje artykuły publikowali w nim znani lubelscy inżynierowie.

Na łamach czasopismaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

„Biuletyn Stowarzyszenia Techników Wojew. Lubelskiego” powstał na podstawie uchwały Walnego Zgromadzenia z 20 czerwca 1928 roku jako pismo mające na celu zespolenie techników województwa lubelskiego i podniesienie pozycji społecznej należnej temu zawodowi. Pismo w zamiarze miało być miejscem wymiany myśli technicznej i łącznikiem pomiędzy stowarzyszeniem i technikami, przyczyniając się tym samym do rozwoju życia technicznego w regionie. W słowie wstępnym redakcja namawiała do aktywnego uczestnictwa w tworzeniu pisma i deklarowała rzetelną informację o działalności stowarzyszenia, aktualnych projektach i budowach, a także o ciągłym rozwoju techniki i przemysłu, przede wszystkim na terenie województwa lubelskiego. W wydanych numerach pisma odnajdziemy wiele problemów związanych z prawidłowym rozwojem przedsiębiorstw miejskich przejętych przez magistrat i ich właściwej organizacji (np.: gazownia, wodociągi, kanalizacja, rzeźnia, elektrownia). Artykuły prezentowane w „Biuletynie” dotyczyły m.in. rozważań o potrzebie budowy miejskiej oczyszczalni ścieków zaopatrzonej w nowoczesne urządzenia techniczne, konieczności elektryfikacji Lublina, rozbudowy komunikacji samochodowej, przyczynach słabego żelbetowania na terenie miasta, konieczności kontroli wyrobu cegły lubelskiej aby wytrzymywała odpowiednie naprężenia, potrzeby powołania do życia Szkoły Budownictwa itp.
Na łamach pisma znalazły się też streszczenia odczytów i referatów z różnych zjazdów i kongresów, w tym zagranicznych, przegląd pism technicznych oraz sprawozdania z działalności Stowarzyszenia Techników Województwa Lubelskiego. W celu uwydatnienia charakteru pisma, od czerwca 1929 roku postanowiono zmienić obecny tytuł na „Technik Lubelski”.
W „Biuletynie” publikowali znani inżynierowie lubelscy, m.in.: K. Danowski, W. Chramiec, B. Breza, A. Dominko, B. Halberthal, E. Górecki, J. Wasilewski.

Opis bibliograficzny czasopismaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Tytuł: „Biuletyn Stowarzyszenia Techników Wojew. Lubelskiego”
Inny tytuł: „Biuletyn Stowarzyszenia Techników Województwa Lubelskiego”
Redaktor naczelny: K. Danowski
Wydawca: Stowarzyszenie Techników Województwa Lubelskiego
Format: 23 cm
Częstotliwość: miesięcznik
Numeracja: nr 1 (styczeń 1929)–nr 5 (maj 1929)
Adres redakcji: ul Powiatowa 1, Lublin
Kontynuowany przez: „Technik Lubelski”, 1929, nr 6/7 (październik/listopad)–R. 3, nr 12 (grudzień 1931)
Stałe rubryki: Z działalności komisji odczytów i wycieczek; Z życia towarzyskiego w Stowarzyszeniu; Wiadomości różne; Z działu Zarządu Stowarzyszenia Techników; Zawiadomienia i komunikaty; Przegląd pism technicznych.

Opracowała: Anna Wojtysiak
Redakcja: Monika Śliwińska