Anna Nowak (ur. 1950)

Aktorka teatralna i filmowa. Recenzentka teatralna w Biurze Prasowym festiwalu Studencka Wiosna Teatralna w Lublinie. Związana z Teatrem im. Juliusza Osterwy w Lublinie.

Anna Nowak - fotografia świadka historii
Anna Nowak - fotografia świadka historii (Autor: Góra, Agnieszka)

Dzieciństwo i edukacjaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Anna Nowak urodziła się 11 listopada 1950 roku w Lublinie. Wychowywała się w artystycznej rodzinie. „Pradziadek, którego Reymont opisał w Komediantce. Potem dziadek, wujek, prababcia, babcie, ciotki – wszystko to pracowało w teatrze. Nie tylko lubelskim. Ten teatr jakoś tak w moim życiu był. W końcu wybrałam teatr” – dodaje Anna Nowak1.

Dzieciństwo i pierwsze lata szkolne spędziła w Krakowie. Edukację kontynuowała w Lublinie w szkole sióstr urszulanek przy ulicy Narutowicza. „Naprzeciwko teatru więc nie mogłam wybrać innej drogi, jak tylko teatr” – mówi Anna Nowak2.

W latach 1968–1973 Anna Nowak studiowała polonistykę na Uniwersytecie Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

Recenzentka teatralnaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Będąc studentką, Anna Nowak przez dwa lata pracowała w Biurze Prasowym festiwalu Studencka Wiosna Teatralna w Lublinie. Zajmowała się redakcją i pisaniem recenzji teatralnych drukowanych w biuletynach festiwalu.

Anna Nowak: „Pisało się na kolanie. Pani maszynistka od razu to przepisywała. Chłopcy robili jakieś grafiki. […] Te recenzje były drukowane na powielaczu. Już na drugi dzień były relacje z tego, co działo się dnia poprzedniego. […] Biuletyny były rozchwytywane”3.

AktorkaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Niedługo po ukończeniu studiów Anna Nowak wyjechała z Lublina. „Byłam i wolnym strzelcem. Grałam w Warszawie w teatrze” – tłumaczy4. Jako aktorka była związana m.in. z Teatrem Adekwatnym i Teatrem Studyjnym w Warszawie5.

W latach 80. była aktorką filmową. Grała zarówno w produkcjach polskich, jak i zagranicznych, m.in. wystąpiła w filmach: Jeszcze tylko ten las (reż. J. Łomnicki), Sława i chwała (reż. K. Kutz), Ogniem i mieczem (reż. J. Hoffman).

W 1988 roku Anna Nowak zdała Eksternistyczny Egzamin Aktorski. Od początku kariery jest związana z Teatrem im. Juliusza Osterwy, do którego powróciła po przerwie w 1994 roku.

Aktorzy podczas próby przedstawienia "Opera za trzy grosze"
Aktorzy podczas próby przedstawienia "Opera za trzy grosze" (Autor: Trembecki, Jan (1934-2017))

Jest laureatką Nagrody Krytyki za rolę Agawe w sztuce Bachantki na podstawie dramatu Eurypidesa (reż. M. Orski) na Michael Chekchow International Workshop w 1994 roku w Londynie6.

Role w Teatrze im. J. Osterwy w LublinieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Sen nocy letniej (2012) – Pajęczynka
Zamknęły się oczy Ziemi (2011) – Siostry
Biały Dmuchawiec (2010) – Kondukt pogrzebowy
Makbet (2010) – Czarownice
Widnokrąg (2009) – Kobiety
Noc wielkiego sezonu (2009) – Kobieta cmentarna
O dwóch krasnoludkach i jednym końcu świata (2009) – Krasnoludki miejskie
Balladyna (2008) – Kobiety
Sarmacja (2008) – Panie i Szkielety
Niewolnice z Pipidówki (2007) – Hrabina
Wesele (2006) – Orszak Hetmana (chór)7

Role filmoweBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Le Brasier, franc. (1991) – Żona górnika
Mur, niem. – Żydówka
Triumf of the spiryt, reż. R. Yang (1989) – Więźniarka
Sommerweis, reż. R. Andrais – Pacjentka
Jeszcze Niebo nad nami – Dziewczyna z Libic
Sąd nad urwiskiem – Interesantka
Jeszcze tylko ten las, reż. J. Łomnicki (1992) – Żebraczka
Wielka Wyspa, reż. J. Łomnicki (1992) – Kelnerka
Anoszim, Noszim Vetat, reż. A. Arnold – Narratorka
Człowiek z..., reż. K. Szołajski (1993) – Dziennikarka
Bandyta, reż. M. Dejczer (1997) – Pielęgniarka
Dom (seria I), reż. J. Łomnicki (1980) – Żydówka
Dom (seria II), reż. J. Łomnicki (1982) – Cyganka
Modrzejewska, reż. J. Łomnicki (1989) – Aktorka
Sława i chwała, reż. K. Kutz (1997) – Suflerka
Ogniem i mieczem, reż. J. Hoffman (1999) – Niańka K. Wiśniowieckiego8

1. Wróć do odniesienia Rozmowa z Anną Nowak zarejestrowana w ramach programu Historia Mówiona Ośrodka „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 29.05.2013.
  2. Wróć do odniesienia Tamże.
  3. Wróć do odniesienia Tamże.
  4. Wróć do odniesienia Rozmowa z Anną Nowak zarejestrowana w ramach programu Historia Mówiona Ośrodka „Brama Grodzka – Teatr NN”, Lublin 29.05.2013.
  5. Wróć do odniesienia Lublin – miasto inspiracji, http://kultura.lublin.eu/osoby,1,274,Anna_Nowak.html, [dostęp:] 20.08.2013.
  6. Wróć do odniesienia Teatrosterwy.pl, http://teatr.lublin.pl/pl,0,s212,d10,anna_nowak.html, [dostęp:] 20.08.2013.
  7. Wróć do odniesienia Teatrosterwy.pl, http://teatr.lublin.pl/pl,0,s212,d10,anna_nowak.html, [dostęp:] 20.08.2013, [role w Teatrze im. J. Osterwy w Lublinie].
  8. Wróć do odniesienia Lublin – miasto inspiracji, http://kultura.lublin.eu/osoby,1,274,Anna_Nowak.html, [dostęp:] 20.08.2013, [role filmowe].