Adam Wiesław Kulik - dorobek

Jest autorem blisko 300 filmów dokumentalnych, edukacyjnych, reportaży oraz felietonów. Jego filmowy dorobek można podzielić na kilka grup tematycznych. Do najważniejszych z pewnością należą: filmy z pogranicza kultur, religii, dokumenty historyczne oraz filmy biograficzne.

[RozwińZwiń]

Najważniejsze filmy dokumentalne i reportażeBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Unickie cerkwie pogranicza (1993)
Reportaż poświęcony historii gotyckich cerkwi murowanych w Posadzie Rybotyckiej i Kodniu oraz cerkwiom drewnianym, budowanym od XVI do XX wieku.

Tu jestem, w mrokach ziemi... (1993)
Film dokumentalny o Bolesławie Leśmianie.

Hartwig (1994)
Film o życiu i dokonaniach artystycznych Edwarda Hartwiga.

Pasje pani profesor (1998)
Film dokumentalny o profesor Irenie Sławińskiej, wieloletnim pracowniku naukowym KUL. Pani Profesor opowiada historię swego życia i swojej rodziny.

Kaplice i kapliczki Roztocza (2000)
Film o najpiękniejszych kaplicach i kapliczkach Roztocza, począwszy od XVII-wiecznych kaplic słupowych w Krasnobrodzie i Szczebrzeszynie, poprzez XVIII wieczne kaplice w Wożuczynie, Rachaniach, Krasnobrodzie, Łaszczowie, następnie kaplice z XIX w.w Dyniskach, Siedliskach, Radecznicy i w Szurze.

Lublin - miasto Trybunału Koronnego (2000)
Film edukacyjny o Trybunale Koronnym w Lublinie, działającym w XVI - XVIII w.

Dzicy wojownicy stepu (2000)
Dokument o polskich Tatarach osiedlonych za czasów króla Jana Sobieskiego w Ziemi Białostockiej: w Kruszynianach i Bohonikach.

Żydowskie miasto w Lublinie (2000)
Film edukacyjny o osadnictwie żydowskim w Lublinie od czasów najdawniejszych do II wojny światowej, getcie i zagładzie lubelskich Żydów.

Na granicy światów (2001)
Film dokumentalny o powstaniu odrębnego wyznania karaimskiego, począwszy od VIII wieku i Basry, rozprzestrzenieniu się Karaimów wokół basenu Morza Śródziemnego, osiedleniu się na Krymie i stąd dalszej wędrówce do Trok, Galicji i po II wojnie do Polski.

Wizyta w Poturzynie (2003)
Reportaż o wizycie Chopina na Ziemi zamojskiej w Poturzynie.

Malarz kresów (2004)
Biografia artystyczna Jana Bułhaka, fotografika z Wilna, najwybitniejszego polskiego piktoralisty i twórcy polskiej fotografii artystycznej.

Zapomniany wirtuoz (2005)
Dokument o Karolu Lipińskim zrealizowany w Lublinie, Radzyniu Podlaskim, Zamościu i we Lwowie, oraz w Urłowie i Chrabuśnie na Ukrainie. Przedstawia biografię i dorobek kompozytorski największego polskiego kompozytora przed Chopinem.

Dokument o niezwykłym zbiorze zdjęć, wykonanych przez młodych fotografików z Zamojszczyzny w latach 30-50. XX wieku, dokumentującym życie wsi i małych miasteczek tego regionu.
Posłuchaj fragmentu relacji

Z biegiem Bugu (2007)
Cykl 4 reportaży poświęcony historycznemu i kulturowemu dziedzictwu ziem nadbużańskich. O ile graniczny odcinek Bugu jest nam lepiej znany to jego górny bieg już nie. Cykl przybliża nam tę wiedzę.

Postać modlitwy (2007)
Film o kompozytorze Andrzeju Nikodemowiczu.

Dwa lata w raju (2008)
Reportaż dokumentalny o artyście introligatorze Ryszardzie Ziembie z Rzeszowa, którego okładki do ksiąg są komentarzami do ich treści.

Wielki zapomniany (2008)
Dokumentalny film o J.I. Kraszewskim i znaczeniu jego twórczości literackiej, publicystycznej dla Polski pod zaborami. Przede wszystkim film o wybitnym intelektualiście swojej epoki, wybitnym sowietologu (zanim narodziło się samo pojęcie), który po naszych wielkich romantykach przejął rolę duchowego przewodnika i podpowiadał narodowi drogi do odzyskania niepodległości.

Chodzi nie o mnie, ile o lasy, góry, pola (2010)
Dokumentalny film o Leonie Wyczółkowskim, jednym z największych malarzy Europy przełomu XIX i XX wieku.

Niepokorny. Rzecz o Konradzie Bielskim (2011)
Dokumentalny film o Konradzie Bielskim – poecie skandaliście.

Wielkie otwarcie (2012)
Życiowa droga wybitnie utalentowanego pianisty Tomasza Ritterta.

Lista filmów dokumentalnych, edukacyjnych i reportażyBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Bastiony Rzeczypospolitej
Bełżec, Siedliska, Lubycza Królewska