Adam Strzembosz (ur. 1930)

Prawnik, sędzia, profesor nauk prawnych. Emerytowany profesor Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego.

Wykład Adama Strzembosza
Wykład Adama Strzembosza (Autor: nieznany)

[RozwińZwiń]

Edukacja i kariera zawodowa Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Adam Strzembosz urodził się w 1930 roku w Warszawie. Po maturze w 1949 roku rozpoczął dwustopniowe wówczas studia prawnicze najpierw w Uniwersytecie Jagiellońskim (I stopień), a następnie w Uniwersytecie Warszawskim. Po uzyskaniu w 1953 roku magisterium z zakresu prawa międzynarodowego, na podstawie nakazu pracy, został skierowany do pracy w ZUS–ie.

(...)dopiero po październikowym przełomie rozpoczął pracę w sądownictwie. Egzamin sędziowski zdał z pierwszą lokatą, za pracę doktorską otrzymał nagrodę. Sądową praktykę rozpoczął od orzekania w sprawach nieletnich. Jest orędownikiem jedności rodziny1.

Od 1974 roku Adam Strzembosz pracował w Instytucie Badania Prawa Sądowego. Równocześnie, w tym okresie prowadził zajęcia na Wyższej Szkole Pedagogiki Specjalnej w Warszawie oraz na Uniwersytecie Warszawskim2.

Zainteresowania naukowe profesora Strzembosza koncentrowały się wokół kryminologii i problematyki przestępczości nieletnich. W styczniu 1980 roku, jako doktor habilitowany, objął stanowisko docenta w Instytucie Badania Prawa Sądowego.

Działalność opozycyjna - SolidarnośćBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Po 1980 roku zaangażował się w organizację niezależnych struktur związkowych w Ministerstwie Sprawiedliwości. Zaś po wprowadzeniu stanu wojennego był represjonowany przez władze komunistyczne za swoją działalnością. Z dniem 19 grudnia 1981 roku został odwołany przez Radę Państwa ze stanowiska sędziego Sądu Wojewódzkiego, kilka dni później ze stanowiska docenta w IBPS3.

Profesor Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Pozbawiony środków utrzymania przyjął propozycję pracy w Katolickim Uniwersytecie Lubelskim, gdzie objął kierownictwo Katedry Prawa Karnego. W 1983 roku został powołany na kierownika Sekcji Prawa Świeckiego na Wydziale Prawa Kanonicznego i Świeckiego4.

10 grudnia 1988 roku na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim w Lublinie zorganizowano Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka. Z tego wydarzenia zachowało się zdjęcie. W trzeciej ławce, pierwszy od przejścia siedzi profesor Adam Strzembosz.

Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka w 1988 roku w Lublinie
Międzynarodowy Dzień Praw Człowieka w 1988 roku w Lublinie (Autor: nieznany)

W 1989 roku, chociaż profesor Strzembosz nie mieszkał w Lublinie, za to od 1982 roku był wykładowcą na KUL-u został przewodniczącym podzespołu do spraw prawa i sądów przy Okrągłym Stole jako przedstawiciel lubelskiej reprezentacji.

Działalność polityczna po 1989Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Nasza lubelska reprezentacja przy Okrągłym Stole była bardzo niewielka. Ze strony opozycyjno-solidarnościowej nie było nikogo w głównej delegacji. W zespole do spraw reform politycznych znaleźli się profesor Ryszard Bender, historyk z KUL-u i profesor Adam Strzembosz, który co prawda nie mieszkał w Lublinie, ale od 1982 roku był wykładowcą na KUL-u, przy Okrągłym Stole został przewodniczącym podzespołu do spraw prawa i sądów5.

W lipcu 1990 r. został powołany na stanowisko sędziego Sądu Najwyższego i decyzją Sejmu, podjętą ogromną większością głosów, został wybrany na I Prezesa tego Sądu6

W marcu 1995 Adam Strzembosz zapowiedział start w wyborach prezydenckich. Mieszkał wówczas w spółdzielczymi mieszkaniu w Warszawie, z żoną i najmłodszym synem. Urlopy najczęściej spędzał w małym, rodzinnym domku na wsi. Miał wówczas 65 lat, ale - jak podkreślał w rozmowie z dziennikarką "Kuriera Lubelskiego" - czuł się duchem i ciałem bardzo młody:

Nie jestem zresztą najstarszym kandydatem na ten urząd. Zanim podjąłem decyzje o kandydowaniu, przeszedłem serię bardzo szczegółowych i dokładnych badań w klinice rządowej. Wyniki były zaskakująco dobre.

Adam Strzembosz7

Będąc kandydatem na prezydenta Adam Strzembosz odpowiadał na pytania czytelników "Kuriera Lubelskiego. Rozmowa z Adamem Strzemboszem ukazała się na łamach Kuriera 3-4 czerwca 1995 roku.

Adam Strzembosz wycofał się z ubiegania o urząd prezydenta.

Po przejściu w stan spoczynku w Sądzie Najwyższym w 1998 r. powrócił do pracy w KUL w pełnym wymiarze. W 2000 r. został powołany na stanowisko profesora zwyczajnego. W latach 2000–2003 Prof. Strzembosz był także wykładowcą Akademii Polonijnej w Częstochowie. Nie ograniczył jednocześnie swojej działalności społecznej. W 2002-2004 był członkiem Rady Konsultacyjnej Centrum Monitoringu Wolności Prasy SDP. W latach 1999-2002 był prezesem Katolickiego Stowarzyszenia Wychowawców8.

1. Wróć do odniesienia Adam Strzebosz, Kurier Lubelski, R. 39 nr 107 (30 maja 1995).
  2. Wróć do odniesienia Adam Strzembosz, https://www.kul.pl/adam-strzembosz,art_31089.html, [dostęp: 25.05.2021].
  3. Wróć do odniesienia Adam Strzembosz, https://www.kul.pl/adam-strzembosz,art_31089.html, [dostęp: 25.05.2021].
  4. Wróć do odniesienia Adam Strzembosz, https://www.kul.pl/adam-strzembosz,art_31089.html, [dostęp: 25.05.2021].
  5. Wróć do odniesienia M. Bielcka-Hołda, 4 czerwca 1989 w Lublinie. Przewodnik, https://biblioteka.teatrnn.pl/dlibra/publication/132616/edition/126546/content, [dostęp: 25.05.2021].
  6. Wróć do odniesienia Adam Strzembosz, https://www.kul.pl/adam-strzembosz,art_31089.html, [dostęp: 26.05.2021].
  7. Wróć do odniesienia Jestem młody duchem i ciałem, Kurier Lubelski, R. 39 nr 111 (3-4 czerwca 1995).
  8. Wróć do odniesienia Adam Strzembosz, https://www.kul.pl/adam-strzembosz,art_31089.html, [dostęp: 26.05.2021].