1908 rok w Lublinie. Kalendarium

Lublin. Reklama Księgarni i Składy Nut Gebethnera i Wolfa przy Krakowskim Przedmieściu 36
Lublin. Reklama Księgarni i Składy Nut Gebethnera i Wolfa przy Krakowskim Przedmieściu 36 (Autor: nieznany)

WydarzeniaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Premierowy seans w “Theatre Optique Parisien”Bezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

3 stycznia 1908 roku odbył się premierowy seans w “Theatre Optique Parisien”

Rozpoczęcie działalności Księgarnii Gebethnera i Wolffa w LublinieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

W 1908 roku Księgarnia Franciszka Raczkowskiego mieszcząca się przy Krakowskim Przedmieściu 36 (obecnie 34)  ze względu na problemy finansowe została przejęta przez firmę Gebethner i Wolff. Pod adresem Krakowskie Przedmieście 36 księgarnia działała do roku 1914, kiedy  to ze względu na trudne warunki lokalowe przeniosła się do pomieszczenia w Hotelu Europejskim (Krakowskie Przedmieście 31).

Rozpoczęcie działalności Biblioteki im. Hieronima Łopacińskiego w LublinieBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Pierwszy okres działalności Biblioteki opisuje Bolesław Prus w swojej Kronice tygodniowej pt. Notatki z Lublina (1911):

Lublin posiada dziś w gmachu podominikańskim bibliotekę złożoną z 13.700 dzieł w 21.000 tomach, którą np. w roku 1909 popierało pieniężnie 295 osób. A ilu było czytelników?... W roku 1908 było ich 648, a w 1909 aż 936, czyli 2 do 3 osób dziennie. A tymczasem w popularnej bibliotece p. Jaworowskiej, gdzie jest tylko 5.000 tomów a miesięczna opłata wynosi 10 kop., brano do czytania po 50 i po 100 książek na dzień... Tragiczna sytuacja! Niepodobna zmarnować istniejącej biblioteki, a trudno przyznać, że pożytek z niej – przynajmniej dziś – jest bardzo skromny. Może zmieni się to gdy biblioteka zacznie wypożyczać książki do domu?… A może – gdy znajdzie się lepsze pomieszczenie? Opiekunowie instytucji marzą o własnym, lecz na budowę jego zebrano dotychczas zaledwie 45 rb, 60 kop. Czyli w mieście, liczącym kilkadziesiąt tysięcy mieszkańców środki do wyższej oświaty podtrzymuje tylko usilna praca i ofiarność garsteczki ludzi, którzy, czując swoją niemoc, wiedzą jednocześnie, że nie wolno im rąk opuszczać! Z ich czcigodnych wysiłków może dopiero dzień jutrzejszy odniesie korzyść.

za: K. Gawarecka, Dzieje Biblioteki im. H. Łopacińskiego, [w:] Hieronim Łopaciński i biblioteka jego imienia w Lublinie 1907–1957, Lublin 1957,  s. 141–142.

Powstanie Związek Równouprawnienia Kobiet PolskichBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Związek Równouprawnienia Kobiet Polskich w Lublinie powstał w maju 1908 roku na bazie istniejącego tu już od 1901 roku Koła Pracy Społecznej Kobiet. Związek powstał staraniem dziesięciu kobiet: Katarzyny Ankowskiej, Wacławy Arciszowej, Marceli Czarnieckiej, Marii Grzędzińskiej, Leonii Kocowskiej, Marii Papiewskiej, Marji Staniszewskiej, Róży Surzyckiej, Aleksandry Tomorowiczowej i Stanisławy Zajączkowskiej.
W pierwszym zarządzie Związku zasiadły: Katarzyna Ankowska, Wacława Arcisz, dr Jadwiga Borowska, I. Kamińska, Leonia Kocowska, Władysława Piekarska, Zofia Rochyńska, Maria Staniszewska, Róża Surzycka oraz Anna Wiśniewska.

MiejscaBezpośredni odnośnik do tego akapituWróć do spisu treściWróć do spisu treści

Budowa kapliczki przy skrzyżowaniu ulic Nadbystrzyckiej i Plażowej w Lublinie.