Muzyczny Lublin w PRL

W Lublinie odbywały się pierwsze po wojnie koncerty muzyki poważnej i rozrywkowej. W 1947 roku powstał Teatr Muzyczny.  W latach 60.  popularnością cieszyły się zespoły big beatowe, jak Minstrele czy Ikresi. W latach 70. w Lublinie odbywały się Lubelskie Spotkania Wokalistów Jazzowych. W Lublinie w 1974 roku w Lublinie powstała Budka Suflera, a cztery lata później zespół Bajm.

Big beat w Lublinie

Big beat w Lublinie

W latach 60. na muzycznej scenie Lublina pojawiły się nowe zespoły grające zyskującą wówczas na popularności muzykę big-beatową, między innymi Minstrele, Ikersi czy zespół Tramp.

Ochronka na Grodzkiej 11 – funkcjonowanie i likwidacja

Ochronka dla Sierot i Starców została utworzona w 1862 roku przez Gminę Wyznaniową Żydowską, w celu roztoczenia opieki nad potrzebującymi sierotami i osobami starszymi1. Siedzibę zlokalizowano na Starym Mieście przy ulicy Grodzkiej 11. Pod wskazanym adresem placówka funkcjonowała do 24 marca 1942 roku, kiedy Niemcy dokonali jej likwidacji, mordując dzieci i starców.

Park Ludowy w Lublinie

Park miejski położony jest w centralnej części Lublina na południe od Starego Miasta, w dolinie rzeki Bystrzycy. Granice parku wyznaczają od wschodu aleja Józefa Piłsudskiego i Aleje Zygmuntowskie, od południa ulica Młyńska, ulica Dworcowa oraz ulica Nadłączna. Od strony północnej park graniczy z rzeką Bystrzycą, a od strony zachodniej sąsiaduje z terenami po byłej cukrowni „Lublin”. Obiekt powstał w latach 1950–1957, na podmokłych terenach położonych nad Bystrzycą, w dzielnicy Za Cukrownią.