Plac Litewski w Lublinie

Plac, którego obecna nazwa stała się popularna dopiero w latach 20. XIX wieku, jest ważnym miejscem nie tylko w historii Lublina, ale też całego kraju.

Ignacy Kędzierski (1877–1968)

Ignacy Kędzierski – architekt, urbanista. W latach 30. XX wieku wykonał plan regulacyjny miasta Lublina. Zaprojektował gmach Bobolanum (1922–1923), gmach Izby Skarbowej przy ul. Spokojnej 4 (1923–1925), Szkołę Powszechną na Czwartku (1924), oraz odbudowę ratusza (1947–1953).

Big beat w Lublinie

Big beat w Lublinie

W latach 60. na muzycznej scenie Lublina pojawiły się nowe zespoły grające zyskującą wówczas na popularności muzykę big-beatową, między innymi Minstrele, Bezimienni, Ikersi czy zespół Tramp.

Teatr tańca w Lublinie

Lublin jest silnym ośrodkiem teatru tańca, dzięki długoletniej działalności środowiska, skupionego wokół Grupy Tańca Współczesnego Politechniki Lubelskiej i Lubelskiego Teatru Tańca.

Teatr im. Hansa Christiana Andersena w Lublinie – historia instytucji

Teatr Teatr im. H. Ch. Andersena to jedyny w Lublinie teatr dziecięcy prowadzący regularną, repertuarową działalność. Od powstania w 1954 roku (pod nazwą Teatr Lalki i Aktora) do dnia dzisiejszego nieprzerwanie wprowadza w magiczny świat teatru najmłodszych mieszkańców miasta. Siedziba teatru mieści się w budynku Centrum  Spotkania Kultur w Lublinie.

Sztuki plastyczne w Lublinie po wojnie

Pierwsza powojenna wystawa odbyła się w Lublinie w sierpniu 1944. Po wyzwoleniu wznowiła swoją działalność lubelska szkoła plastyczna, która wykształciła wielu znanych w kraju i za granicą artystów. Lublin to także miasto, w którym w 1957 roku powstała Grupa Zamek, a rzeźby i malowidła do dziś widoczne w osiedlach LSM to efekt Lubelskich Spotkań Plastycznych z drugiej połowy lat 70.

Lubelska scena hip-hopowa

W Lublinie hip-hop rozwijał się zdecydowanie wolniej, niż w stolicy lub większych miastach. Na scenie zaczęły jednak prężnie działać takie składy jak SNR, KAP, PBR, TakZwani, Exodus, Eskaieskadra i inni. Koncerty regularnie organizowano w klubach "Hades" i "Graffiti", później również w klubie "Nod" na ul. Marii Curie – Skłodowskiej i klubie "Iskra" w Świdniku.

Teatr im. Juliusza Osterwy w Lublinie – historia instytucji

Teatr imienia Juliusza Osterwy jest jedynym w Lublinie teatrem dramatycznym i repertuarowym. Ma on swoją bogatą historię - od uroczystego otwarcia w 1886 roku wielokrotnie zmieniał nazwę, kierownictwo, zespół aktorski. Niezmienna pozostaje tylko jego siedziba – budynek przy ulicy Narutowicza (słuchaj  ). Dzieje lubelskiego teatru można podzielić na kilka okresów, w każdym z nich dokonywały się zmiany zespołów, systemu organizacji pracy, mecenatu i języka artystycznego.

Kabaret w Lublinie

Kabaret w Lublinie

W okresie odwilży po 1956 roku, w klimacie sprzyjającym twórczości uwolnionej z okowów socrealizmu, powstawały liczne kabarety literacko-muzyczne (najsłynniejsze z nich to Bim-Bom i STS). Wtedy właśnie w Lublinie zadebiutował lubelski „Sex", a w 1959 roku dołączył do niego „Czart". W 1972 roku powstała „Loża 44".

Kabaret Loża 44

Kabaret Loża 44

Kabaret założony w 1972 roku na lubelskiej Akademii Medycznej przez Irosława Szymańskiego.  Kabaret współtworzył  „Spotkania z Balladą".

Małgorzata Skałbania (ur. 1965)

Małgorzata Skałbania – malarka, poetka.

Urodziła się w Tychach. Studiowała malarstwo w Państwowej Wyższej Szkole Sztuk Pięknych w Gdańsku oraz na Akademii Sztuk Pięknych w Krakowie (dyplom u prof. Jerzego Nowosielskiego). Odbyła staż w De Christelijke Academie voor Beeldende Kunsten w Kampen. Swoje prace publikuje w kraju i za granicą. Mieszka w Lublinie.