Zwiedzanie tematyczne w Piwnicy pod Fortuną: Wielkanoc u mieszczan
Podczas specjalnego zwiedzania Piwnicy pod Fortuną przybliżyliśmy wielkanocne zwyczaje mieszczan.
Termin: 1 kwietnia 2023 roku (sobota), godzina 14:00
Bilety: 20 zł/normalny, 10 zł/ulgowy.
Okres karnawału, tzw. zapusty to czas hucznych zabaw. W pałacach odbywały się bale maskowe, tzw. reduty. Mógł na nie przyjść każdy, kto miał bilet i miał na sobie maskę. W czasach staropolskich w okresie przygotowania do Zmartwychwstania Pańskiego na 40 dni ze stołów w polskich domach znikało mięso, tłuszcze zwierzęce, a czasem miody, cukry czy nabiał. Zamiast tego w większej ilości spożywano potrawy ze zbóż, śledzie i inne jarskie, proste dania. Wielki Post był też okresem wstrzymania się od hucznych zabaw, muzyki i tańców. Wstrzymywano się również od alkoholu, czy tytoniu. Instrumenty, intensywnie używane w czasie zapustów, chowano do szaf, podobnie jak odświętne stroje, kolorowe spódnice i chusty. Noszono skromne ubrania, w stonowanych barwach. Spotykano się w ciszy, na wspólnych modlitwach czy śpiewaniu pieśni religijnych.
Okres zadumy i samoograniczenia kończył się Wielkim Tygodniem – tuż przed Zmartwychwstaniem Pańskim, podczas którego na stołach pojawiały się tłuste potrawy, mięsiwa, a spotkaniom rodzinnym i towarzyskim znów towarzyszyła muzyka, taniec i wesoły śpiew.
Niedzielę przedpościa nazywa się również w staropolskiej tradycji kolejno niedzielami: Starozapustną, Mięsopustną, Zapustną. Wiąże się to z tym, że w dni te zachowywano łagodny post, odzwyczajając się stopniowo od spożywania pewnego rodzaju pokarmów przed nadejściem wielkiego postu.