Manipulacje, trwoga i zastraszanie - Wojciech Ciesielski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W największym zakładzie w regionie, Ozest, powstały tak zwane „piątkowe związki”, SB [je] zakładała. To jest ciekawe jak te związki kontr były manipulowane. To był problem wszystkich. To nie [jest] tak jak dzisiaj, wszyscy mówią, [że] tak ochoczo, żywiołowo [te] związki powstawały. Związki powstawały z oporami, bo ludzie się autentycznie bali. Mieli prawo. Jaki był strach ZOZ-u w stolicy dawnych biskupów, w Warmińskim Lidzbarku. Prowadzę zebranie założycielskie, cały hol nabity. Jeden z lekarzy siedział dużym w fiacie przed otwartymi drzwiami do holu, żebym w razie czego móc uciekać. [Lekarz] miał zapalony silnik. To jest atmosfera tych zebrań, jesienią 1980 roku. To jest niesamowite, ten zapał, że możemy coś tworzyć, sami się organizujemy. W tym czasie traktowaliśmy KPN z przymrużeniem oka. [Były] słynne...