Wielka wojna na plakaty - Wojciech Ciesielski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Cała Polska była oblepiona [plakatami] jak choinka bożonarodzeniowa. W maju przyszli do mnie po zajęciach studenci. [Zaprosili mnie] na obóz wędrowny. Pytam: „Na kiedy?”. – „Za dwadzieścia minut odjeżdża pociąg”. Odpowiadam: „To ja zostawię książki na portierni”. I pojechałem, tak jak stałem, na dwa tygodnie na Rajd Świętokrzyski, do Gołoborza. Byliśmy zwariowani. I jak wędrowaliśmy po tych Górach Świętokrzyskich, to były [obchody Święta] 3 Maja. Każda deseczka w tych Górach Świętokrzyskich była oblepiona plakatami „Solidarności”. Do dzisiaj mam jeszcze te [plakaty]. Patrzysz, a tu na słupie: „3 Maja”, [dodatkowo] KPN-owskie ulotki. Mam to na zdjęciach i plakaty zresztą też. Mam je [plakaty] w naszych zbiorach. To jest właśnie ten rys tego czasu – gdzie się nie pojechało, całe miasto [było] obwieszone:...