Często ludzie bili się na "Scenariuszu" - Krzysztof Borowiec - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Premiera "Scenariusza" odbyła się w czasie Konfrontacji Młodego Teatru w Chatce Żaka, która przez wiele lat była naszą stałą bazą; praktycznie od [19]75 roku do momentu wyrzucenia nas 1 stycznia 1982 roku. Strasznie się bałem premiery na Konfrontacjach Młodego Teatru. A przecież ludzie przyjechali z całej Polski, ze świata; ludzie, którzy mieli po wiele lat doświadczeń w teatrze. I nagle, w pewnym momencie przedstawienia - właściwie konstrukcji do przedstawienia, o tym czym jest scenariusz - publiczność nie umówiona, "ni w piko ni w pako" - jak to się mówi - zaczęła wychodzić na scenę i rozgrywać właśnie ten "Scenariusz". A graliśmy klasycznie, ze sceny do widowni. No to ja mówię: "Cholera, w coś trafiliśmy. Coś trafiliśmy". I tak jest do dnia dzisiejszego. Był grany ponad 300 razy, i jeszcze w tym roku, w 2005 był pokazywany w Chatce Żaka. Przecież nikt nikogo nie uprzedzał. Publiczność sama to rozgrywała. Często ludzie bili się...