Zanim powstała Grupa Chwilowa - Krzysztof Borowiec - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wcześniej istniał Legion Amba. Było takie potoczne powiedzenie: "Amba ci odbiła". I stworzyliśmy Legion Amba, w którym było w sumie około 200 osób. To była grupa ludzi, rówieśników. Były w nim legitymacje, były stopnie, hierarchie. Jak legion to musiała być hierarchia. Był Młodszy Ambawy, Ambawy, Starszy Ambawy. W dużej części tę grupę tworzyli studenci Prawa i student Psychologii KUL, Jan Bryłowski. W tym czasie stworzyliśmy i założyliśmy alternatywny klub do klubu SZSP-owskiego, czyli klub Szprycha, który obecnie nazywa się Piwnica. Byłem pierwszym kierownikiem tego klubu. Ten klub mieści się dzisiaj w podziemiach Instytutu Pedagogiki na Narutowicza. Na przedstawienia do klubu Szprycha, wchodziło się tak: stała duża metalowa popielniczka - na takiej nóżce - a wstęp był 1.30 zł. Skąd się wzięło to 1.30 zł, nie wiemy. Oczywiście to była taka zaczepka,...