W stanie wojennym powstała "Cudowna historia" - Krzysztof Borowiec - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W stanie wojennym powstała “Cudowna historia”, przedstawienie gdzie zaczęło padać coraz mniej tekstów z naszej strony. Robiliśmy to, żeby nie ześwirować. Spotykaliśmy się codziennie w stanie wojennym, oczywiście ci, których w danym momencie nie zatrzymano, albo nie mieli w tym czasie rewizji. Ale staraliśmy się spotykać w miarę regularnie. Wtedy jeszcze mogliśmy pracować w Chatce Żaka.Coś tam improwizowaliśmy, coś tam kombinowaliśmy. Ale w pewnym momencie wszedł taki tekst, na który się odwołuje Herling-Grudziński w jednym ze swoich Dzienników. Napisał to w XIX wieku taki zniemczony Francuz. On się nazywał Schamiso. Pod tytułem “Cudowna historia Petera Schlemichla”. Opowieść o człowieku, który sprzedał diabłu swój cień. Proszę pamiętać, że my to robimy w samym środku stanu wojennego. I w pewnym momencie fatalnie się zaczął z tym czuć. No bo jak można żyć bez cienia. I poprosił znajomego...